+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Bakó Bea
2018. augusztus 30. csütörtök, 12:10
A két ország kormánya nem tartja tiszteletben az Európai Unió alapvető értékeit, ezért a franciák nem hajlandók tovább finanszírozni őket, közölte a francia külügyminiszter.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszer egy országa nagyköveteinek tartott párizsi eligazításon arról beszélt:

 

Franciaország a továbbiakban nem kíván pénzt adni olyan uniós tagállamoknak, amelyek nem tartják tiszteletben az Európai Unió alapvető értékeit. „Világosan ki kell mondani: nem fogunk finanszírozni egy ilyen Európát”

 

 – idézi a külügyminisztert a német Spiegel hetilap, amely szerint Le Drian kijelentései egyértelműen Magyarországról és Lengyelországról szólnak.

 

Azt nem tette egyértelművé Le Drian, hogy pontosan mit ért a finanszírozás megtagadása alatt, mindenesetre

 

ha a többek között francia befizetésekből is összeálló EU-s büzséből függesztené fel a kifizetést, az szintén nem lenne túl jogállami megoldás.

 

A hírhedt 7-es cikkelyes eljárást ugyanis pont arra tartják, hogy megállapítsák egy tagállamról, hogy megsérti az EU értékeit, és csak ennek a végén lehet az adott országot szankcionálni. Lengyelország ellen ugyan indult egy ilyen eljárás, de még nagyon az elején tart a dolog, távol attól, hogy retorzióktól döntsenek. Az pedig, hogy Magyarország ellen aktiválják-e egyáltalán a 7-es cikket, az Európai Parlament szeptemberi plenáris ülésén fog eldőlni.

 

Az Európai Bizottság egyébként tett egy olyan jogalkotási javaslatot, hogy a 7-es cikktől függetlenül is lehessen EU-s pénzeket megvonni egy tagállamtól, ha az olyan jogállami deficittel küzd, amely veszélyezteti az EU gazdasági érdekeit – magyarul elmutyizzák az EU-s támogatásokat. Egyelőre ezt a javaslatot még nem fogadták el, döntenie kell majd róla az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is, így bármilyen pénzmegvonásra is utalgat a francia miniszter, annak nem nagyon látszik egyelőre az uniós jogalapja.

 

A francia külügyminiszer egyébként azt is hozzátette: természetesen minden uniós tagállam olyan kormányt választ magának, amilyet akar. Franciaország viszont az EU-t egy értékszövetségnek gondolja, amire – a francia kormány álláspontja szerint – egyes más EU-tagállamok kormányai egyáltalán nem így tekintenek. Szerinte a közös szolidaritást elvető kormányokat kizárólag a haszonelvűség motiválja az EU-ban, vagyis az, hogy minél több EU-s pénz áramoljon hozzájuk.

 

A francia külügyminiszter ezért olyan gyorsan meg akar egyezni Németországgal egy közös európai menekültpolitikáról, amennyire gyorsan csak lehet, hogy ezzel is kicsavarja a témát a populisták kezéből. Három hetük van erre: az európai kormány- és államfők szeptember 20-i, salzburgi találkozója előtt, amikor már a dealt kellene kötniük.

 

Orbán Viktor szerdán találkozott Matteo Salvini jobboldali populista olasz belügyminiszterrel. A találkozó után a magyar miniszterelnök valamiért arról beszélt, hogy szerinte Emmanuel Macron francia államfő az európai migránspárti tábor vezetője, aki elárasztaná menekültekkel Európát és úgy akarja szétverni az európai parlamenti pártstruktúrát, ahogy azt a franciával is tette.

 

Macron erre reagálva azt közölte, hogy Orbán és Salvini jól teszi, ha őt tartják közös ellenfélnek.

 

Majd hozzátette: szankciókat kellene kivetni azokra az országokra, amelyek nem hajlandóak együttműködni a menekültkérdés elosztásában, de saját maguknak kedvezményeket követelnek a migránsokra hivatkozva.

 

FOTÓ: Sebastian Fuss / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Több ellenzéki pártból származó információink szerint az MSZP-P-s Karácsony Gergely magabiztosan megnyerte a budapesti előválasztást.

Szerinte ha valaki a gyerekek testi fenyítéséről vallott nézetei miatt elfordul tőle, az a Fidesz malmára hajtja a vizet.

Válaszul arra, hogy Oroszország nemrég olyan javaslatot tett le az asztalra, ami ismét törvényesnek tartja az ország 1968-as lerohanását.

Egyre többen érdeklődnek az elmúlt napokban az előválasztás, illetve Csáky Attila pornószínész iránt a netes enciklopédián.

Az Európai Néppárt bajor csúcsjelöltje szerint a Spitzenkandidat-rendszer kicsinálása kicsinálja az
európai demokráciát is.

A hét kérdése

Kálmán Olga? Karácsony Gergely? Kerpel-Fronius Gábor? Ez a hét kérdése, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Filmvetítés, majd beszélgetés a román rendszerváltás kérdéseiről június 26-án.

1973 óta először lehet Budapesten legálisan strandolni a Dunában, június 29-én.

Pécsen amúgy is van pár elég menő épület, most pedig még fényfestéssel is felturbózzák őket. Június 27-30.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

A Fidesz-árvák után az EP-választások eredményeit elnézve létrejött a baloldal árváinak tömege is. Ez ma az egyetlen politikai tér, ahol vákuum lett.

Jó-e, ha politizálnak a zenészek akár a számaikban, akár azokon kívül, vagy inkább idegesíti ez a hallgatóságot? Orfűi videó!

Ahogy bajor politikusból német kancellár se tudott még soha lenni, európai bizottsági elnök se lesz talán. De ez nem is lenne baj. Techet Péter véleménye!

Talán rájöttél, hogy csak akkor leszel valaha államtitkár, ha belépsz a Fideszbe vagy a KDNP-be? Az Azonnali kisokosa sokat segít, hogyan csináld!

Twitter megosztás Google+ megosztás