Franciaország nem akar több pénzt adni Magyarországnak és Lengyelországnak

2018.08.30. 12:10

A két ország kormánya nem tartja tiszteletben az Európai Unió alapvető értékeit, ezért a franciák nem hajlandók tovább finanszírozni őket, közölte a francia külügyminiszter.

Franciaország nem akar több pénzt adni Magyarországnak és Lengyelországnak

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszer egy országa nagyköveteinek tartott párizsi eligazításon arról beszélt:

Franciaország a továbbiakban nem kíván pénzt adni olyan uniós tagállamoknak, amelyek nem tartják tiszteletben az Európai Unió alapvető értékeit. „Világosan ki kell mondani: nem fogunk finanszírozni egy ilyen Európát”

 – idézi a külügyminisztert a német Spiegel hetilap, amely szerint Le Drian kijelentései egyértelműen Magyarországról és Lengyelországról szólnak.

Azt nem tette egyértelművé Le Drian, hogy pontosan mit ért a finanszírozás megtagadása alatt, mindenesetre

ha a többek között francia befizetésekből is összeálló EU-s büzséből függesztené fel a kifizetést, az szintén nem lenne túl jogállami megoldás.

A hírhedt 7-es cikkelyes eljárást ugyanis pont arra tartják, hogy megállapítsák egy tagállamról, hogy megsérti az EU értékeit, és csak ennek a végén lehet az adott országot szankcionálni. Lengyelország ellen ugyan indult egy ilyen eljárás, de még nagyon az elején tart a dolog, távol attól, hogy retorzióktól döntsenek. Az pedig, hogy Magyarország ellen aktiválják-e egyáltalán a 7-es cikket, az Európai Parlament szeptemberi plenáris ülésén fog eldőlni.

Az Európai Bizottság egyébként tett egy olyan jogalkotási javaslatot, hogy a 7-es cikktől függetlenül is lehessen EU-s pénzeket megvonni egy tagállamtól, ha az olyan jogállami deficittel küzd, amely veszélyezteti az EU gazdasági érdekeit – magyarul elmutyizzák az EU-s támogatásokat. Egyelőre ezt a javaslatot még nem fogadták el, döntenie kell majd róla az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is, így bármilyen pénzmegvonásra is utalgat a francia miniszter, annak nem nagyon látszik egyelőre az uniós jogalapja.

A francia külügyminiszer egyébként azt is hozzátette: természetesen minden uniós tagállam olyan kormányt választ magának, amilyet akar. Franciaország viszont az EU-t egy értékszövetségnek gondolja, amire – a francia kormány álláspontja szerint – egyes más EU-tagállamok kormányai egyáltalán nem így tekintenek. Szerinte a közös szolidaritást elvető kormányokat kizárólag a haszonelvűség motiválja az EU-ban, vagyis az, hogy minél több EU-s pénz áramoljon hozzájuk.

A francia külügyminiszter ezért olyan gyorsan meg akar egyezni Németországgal egy közös európai menekültpolitikáról, amennyire gyorsan csak lehet, hogy ezzel is kicsavarja a témát a populisták kezéből. Három hetük van erre: az európai kormány- és államfők szeptember 20-i, salzburgi találkozója előtt, amikor már a dealt kellene kötniük.

Orbán Viktor szerdán találkozott Matteo Salvini jobboldali populista olasz belügyminiszterrel. A találkozó után a magyar miniszterelnök valamiért arról beszélt, hogy szerinte Emmanuel Macron francia államfő az európai migránspárti tábor vezetője, aki elárasztaná menekültekkel Európát és úgy akarja szétverni az európai parlamenti pártstruktúrát, ahogy azt a franciával is tette.

Macron erre reagálva azt közölte, hogy Orbán és Salvini jól teszi, ha őt tartják közös ellenfélnek.

Majd hozzátette: szankciókat kellene kivetni azokra az országokra, amelyek nem hajlandóak együttműködni a menekültkérdés elosztásában, de saját maguknak kedvezményeket követelnek a migránsokra hivatkozva.

FOTÓ: Sebastian Fuss / Flickr

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek