+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Bakó Bea
2018. augusztus 30. csütörtök, 12:10
A két ország kormánya nem tartja tiszteletben az Európai Unió alapvető értékeit, ezért a franciák nem hajlandók tovább finanszírozni őket, közölte a francia külügyminiszter.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszer egy országa nagyköveteinek tartott párizsi eligazításon arról beszélt:

 

Franciaország a továbbiakban nem kíván pénzt adni olyan uniós tagállamoknak, amelyek nem tartják tiszteletben az Európai Unió alapvető értékeit. „Világosan ki kell mondani: nem fogunk finanszírozni egy ilyen Európát”

 

 – idézi a külügyminisztert a német Spiegel hetilap, amely szerint Le Drian kijelentései egyértelműen Magyarországról és Lengyelországról szólnak.

 

Azt nem tette egyértelművé Le Drian, hogy pontosan mit ért a finanszírozás megtagadása alatt, mindenesetre

 

ha a többek között francia befizetésekből is összeálló EU-s büzséből függesztené fel a kifizetést, az szintén nem lenne túl jogállami megoldás.

 

A hírhedt 7-es cikkelyes eljárást ugyanis pont arra tartják, hogy megállapítsák egy tagállamról, hogy megsérti az EU értékeit, és csak ennek a végén lehet az adott országot szankcionálni. Lengyelország ellen ugyan indult egy ilyen eljárás, de még nagyon az elején tart a dolog, távol attól, hogy retorzióktól döntsenek. Az pedig, hogy Magyarország ellen aktiválják-e egyáltalán a 7-es cikket, az Európai Parlament szeptemberi plenáris ülésén fog eldőlni.

 

Az Európai Bizottság egyébként tett egy olyan jogalkotási javaslatot, hogy a 7-es cikktől függetlenül is lehessen EU-s pénzeket megvonni egy tagállamtól, ha az olyan jogállami deficittel küzd, amely veszélyezteti az EU gazdasági érdekeit – magyarul elmutyizzák az EU-s támogatásokat. Egyelőre ezt a javaslatot még nem fogadták el, döntenie kell majd róla az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is, így bármilyen pénzmegvonásra is utalgat a francia miniszter, annak nem nagyon látszik egyelőre az uniós jogalapja.

 

A francia külügyminiszer egyébként azt is hozzátette: természetesen minden uniós tagállam olyan kormányt választ magának, amilyet akar. Franciaország viszont az EU-t egy értékszövetségnek gondolja, amire – a francia kormány álláspontja szerint – egyes más EU-tagállamok kormányai egyáltalán nem így tekintenek. Szerinte a közös szolidaritást elvető kormányokat kizárólag a haszonelvűség motiválja az EU-ban, vagyis az, hogy minél több EU-s pénz áramoljon hozzájuk.

 

A francia külügyminiszter ezért olyan gyorsan meg akar egyezni Németországgal egy közös európai menekültpolitikáról, amennyire gyorsan csak lehet, hogy ezzel is kicsavarja a témát a populisták kezéből. Három hetük van erre: az európai kormány- és államfők szeptember 20-i, salzburgi találkozója előtt, amikor már a dealt kellene kötniük.

 

Orbán Viktor szerdán találkozott Matteo Salvini jobboldali populista olasz belügyminiszterrel. A találkozó után a magyar miniszterelnök valamiért arról beszélt, hogy szerinte Emmanuel Macron francia államfő az európai migránspárti tábor vezetője, aki elárasztaná menekültekkel Európát és úgy akarja szétverni az európai parlamenti pártstruktúrát, ahogy azt a franciával is tette.

 

Macron erre reagálva azt közölte, hogy Orbán és Salvini jól teszi, ha őt tartják közös ellenfélnek.

 

Majd hozzátette: szankciókat kellene kivetni azokra az országokra, amelyek nem hajlandóak együttműködni a menekültkérdés elosztásában, de saját maguknak kedvezményeket követelnek a migránsokra hivatkozva.

 

FOTÓ: Sebastian Fuss / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Már a képmegosztónál is belátták, rettentő káros a fiatalok testképére, ha az arcukba nyomják a pénzért megvásárolható szépülést.

Az Ireland Simpsons Fans csoport saját pártjának tényleg egy fánk lesz a logója, de amúgy nagyon úgy tűnik, nem egy új viccpárt lesz az ISF Party.

Százezer ember vonult végig New York pénzügyi negyedén, hogy aztán meghallgassa a svéd klímaaktivistát. Az Azonnali ott volt, és hoztunk nektek képeket!

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

A Szabadságpárt gyorsan szeretne szalonképesebbé válni, hogy újra elfogadható koalíciós partner lehessen a Kurz-féle Néppárt számára.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Ezen három dolog kombinációja lesz szeptember 27-29 között, naná, hogy Szentendrén.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás