Diákok egy csoportja szeretné megreformálni a Corvinust

Szerző: Petróczi Rafael
2018.08.30. 08:50

A Budapesti Corvinus Egyetem nem nyújt versenyképes oktatást a közgazdaságtan és az üzleti élet területén – ezt állítja a nemrégiben alakult Diákok egy megújult Corvinusért Facebook-csoport. A tagok a képzéssel kapcsolatos igényeiket hat pontba foglalták, amelyeket szeretnének az egyetemmel és a kormányzattal is megvitatni. Az Azonnali utánajárt, hogyan bírná rá a csoport az egyetemet és a kormányt arra, hogy szóba álljanak velük.

Diákok egy csoportja szeretné megreformálni a Corvinust

A Budapesti Corvinus Egyetemet (BCE) meg kell újítani – állítja a Diákok egy megújult Corvinusért Facebook-oldal. A pár hete létrejött kezdeményezés az egyetemektől független elitképző intézmény, a Mathias Corvinus Collegium nyári táborából indult, ahol a résztvevők – egyetemisták és középiskolások vegyesen – először egy kerekasztal-beszélgetés, majd egy workshop keretében fogalmazták meg igényeiket.

A diákok célja, hogy a BCE világszínvonalú, modern, nemzetközi és versenyképes képzést nyújtson a közgazdaságtan és az üzleti élet iránt érdeklődők számára.

Ennek érdekében fogalmazták meg az alábbi hat pontot, aminek kifejtését későbbre ígérték:

1. Világszínvonalú üzleti képzésért ne kelljen külföldre menni!

2. Lehessen Magyarországon olyan üzleti diplomát szerezni, amit minimum a régió legjobbjaként ismernek és elismernek külföldön is!

3. A Corvinus működjön nyugati mintára, és legyen az államtól szabadabb! Az egyetem dönthessen minél több dologban önállóan!

4. Méltó fizetést az oktatóknak! Piaci béreket a Corvinus tanárainak, hogy tényleg az üzleti élet legjobbjai tanítsák a generációt!

5. Legyen mélyebb kapcsolat a Corvinus és a munkaerőpiac között! A legfontosabb cégek, munkaadók is vállaljanak szerepet az egyetem életében!

6. Legyen konstruktív párbeszéd az egyetem és az állam, valamint az egyetem vezetése és a diákság között!

De hogyan akarják ezt elérni?

Az Azonnali kíváncsi volt, hogy a kezdeményezők hogyan kívánják a gyakorlatban megvalósítani programjukat. Ennek érdekében kerestük meg Sajti Konor egyetemistát, a Diákok egy megújult Corvinusért csoport egyik szervezőjét, akinek elmondása szerint céljuk egyelőre az, hogy felismerjék és felismertessék a problémákat az illetékesekkel. Azt, hogy ezt pontosan hogyan kívánják elérni, és hogyan szeretnék rábírni az egyetemet és a kormányt arra, hogy foglalkozzanak velük, nem tudta megmondani.

Azt viszont a fiatal egyetemista is hangsúlyozta – összhangban a csoport hatodik pontjával –, hogy építő jellegű párbeszédet szeretnének látni az egyetem és az állam, illetve az egyetem vezetése és a diákok között. Így

kormányellenes tüntetésekre, látványosan átadott petíciókra úgy tűnik, nem kell számítani.

Sajti Konor szerint az egyeztetésre az egyetem is nyitott, habár erről hivatalos megerősítést még nem kaptak.

Az Azonnali azon felvetésére, hogy többek között pont a hallgatóság és az egyetem közötti kommunikáció ellátására választják meg az egyetmisták a hallgatói önkormányzatokat (HÖK), Sajti Konor elmondta:

„Igen, erre tartjuk a HÖK-öt, de amúgy már ők is felvették velünk a kapcsolatot.”

Pongrácz Bálint, a BCE alumnusa a kezdeményezés kapcsán arról írt, hogy „az innováció és a hatékonyság legnagyobb gátja, ha az egyetemnek minden lépését egyeztetni és engedélyeztetni kell az állammal vagy más állami intézménnyel.” Ezért szerinte a legfontosabb az egyetemek önállóságának növelése. Az Azonnali felvetésére, hogy a jelenlegi politikai kurzus éppen csökkenteni igyekszik a különböző társadalmi intézmények autonómiáját, Sajti Konor kifejtette:

a politikával mi nem kívánunk foglalkozni, de hosszú távon ez elkerülhetetlen lesz.

Márpedig, ha a csoport a corvinusos tanárok fizetésemelését akarja kiharcolni, muszáj lesz a kormányt is tárgyalóasztalhoz ültetnie. Ugyanis a Corvinus állami egyetem, a bérezés így értelemszerűen a kormányon, illetve a parlamenti többségen múlik.

Ráadásul állami felsőoktatási intézményben a közszolgálati bértáblázat alapján adják a fizetéseket, így jogilag eleve kivitelezhetetlen, hogy csakis a Corvinuson keressenek többet az oktatók.

Mindenesetre Sajti Konor elmondta: „Nem tudom, hogyan fognak zajlani az egyeztetések a kormányzattal, de ha eljutunk odáig, az egyetem beleegyezésével fogunk tárgyalóasztalhoz ülni.”

NYITÓKÉP: A Corvinus aulájából négy éve eltávolított Marx-szobor / Wikipedia

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek