A legerősebb román politikus akkora trükköt csinált, hogy a fal adta a másikat

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.08.30. 16:15

A román államfő a román kormánypártot védő levelet kapott Trump ügyvédjétől, Rudy Giulianitól. Ezt a PSD két napig büszkén lobogtatta, aztán Giuliani simán bevallotta, hogy jól megfizették a levélért.

A legerősebb román politikus akkora trükköt csinált, hogy a fal adta a másikat
Régóta nem rúgott akkora öngólt kelet-európai politikus, mint Dragnea, Románia erős embere.

Tornádóként söpört végig hétfőn a hír a román médiában (és kajánkodva a hazai kormánypárti média egy részén), hogy Rudy Giulani, Donald Trump ügyvédje kiállt a kormányzó Szociáldemokrata Párt mellett az igazságügyi törvények módosítása kapcsán. New York állam volt főügyésze, New York volt polgármestere ugyanis levelet írt Klaus Johannis államfőhöz, amelyben részletesen kitért azokra a vélt túlkapásokra, amelyeket a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) követett el az elmúlt években az országban.

Kérte például, hogy nemzetközi bíróságok elemezzék ki azokat a protokollumokat, amelyeket a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kötött az igazságszolgáltatás több szervével, így a Legfelsőbb Bírói Tanáccsal, vagy a Legfelsőbb Ügyészséggel is, ezen kívül megemlítette a DNA túlkapásait is: szerinte sok esetben megfélelmlítik a bírákat, a védelem ügyvédjeit és a tanúkat a korrupciós ügyek lefolytatásakor.

A volt főügyész legerősebb kijelentése azonban az volt, hogy közkegyelemben kell részesíteni mindenkit, akikeket ezen vélt túlkapások során elítéltek.

A dolog gyanús lett az újságíróknak, és keresni kezdték az okot,  hogy miért szólalt meg hirtelen az ügyben egy, az amerikai elnök érdekeltségi körébe tartozó szakember, miközben az Egyesült Államok nagykövetsége többször is aggodalmát fejezte ki az igazságügyi törvények módosítása ellen.

Jól megfizették érte

A Politico kérdezte meg tőle, hogy miért írta meg a levelet, mire Giuliani készséggel elismerte, hogy nem ingyen csinálta, hanem kapott egy bizonyos összeget cserébe. Azt nem volt hajlandó elárulni, hogy mennyit, de elárulta, hogy kitől: Louis Freeh korábbi FBI-igazgató egy nemzetközi üzleti tanácsadó vállalata, a Freeh Group fizette ki, és a levelet is azon jelentés alapján írta, amit Freeh-től kapott. Az érintett vállalat a Politico többszöri megkeresésére sem válaszolt.

A román parlament házelnöke, egyben a kormányzó PSD vezére, Liviu Dragnea hétfőn Facebook-bejegyzésben reagált a – feltétlezések szerint – általa megrendelt levélre, és elmondta, hogy lám-lám, ebből az a keserű tapasztalat, hogy a nemzetközi közösségnek és befektetőknek meg van rendülve a bizalma a román államban, és ha a demokratikus államok soraiban kíván maradni az ország, akkor jobb, ha eleget tesz a Gliuliani által említetteknek, és egyébként ha már itt tartunk, akkor az igazságügyi tövrények módosításai éppen megoldanák ezeket a problémákat.

A levél éles vitákat váltott ki Romániában. Johannis államfő jelezte, hogy magánvéleménynek tekinti azt. George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt vezetője, akit egyébként nemrég neveztek ki Dragneáék washingtoni nagykövetnek, azt mondta, hogy

a levél pont olyan, mintha Dragnea dolgozószobájában fogalmazták volna meg.

Még Kelemen Hunor, a PSD-kormányt kívülről támogató Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is karakán nyilatkozattal rukkolt elő: szerinte nem szabad lekicsinyleni a levél tartalmát. Van tehát egy alapvető komikuma a szituációnak, több szinten is.

De hogyan lehet Giuliani gesztusát értelmezni?

Kaló Máté Egyesült Államok-szakértő arra hívta fel a figyelmet az Azonnali megkeresésére, hogy Giuliani levele ugyan nagyon szépen meg van fejlécezve, csak éppen az aláírása alá semmit nem írt, hogy most éppen milyen minőségében fogalmazta meg ezt a levelet. 

„Ebben a formában ez nem jelent lobbitevékenységet. Amerikai oldalról nem járt el, azt mondhatja, hogy tanácsot adott random szereplőként a román államfőnek: olyan mintha Orbán Viktor ügyvédje írna levelet Johannisnak. A megbízók célja az volt, hogy egy olyan embert sikerüljön meglobbizni a komránypártnak, aki minden nap jár az elnök közelében, nagy hatással tud lenni, nem azért, mert olyan meggyőző lenne Giuliani, hanem mert annyira befolyásolható Trump” – mondja Kaló, aki emlékeztet rá, hogy Giuliani rutinos már ilyen ügyekben, nem ez az első megbízása, dél-amerikai és közel-keleti megbízók érdekében is eljárt már.

A szakértő úgy véli, hogy aktuális politikai következményeket tekintve súlytalannak tekinthető a levél, azon kívül, hogy két napig tudta mutogatni a román kormánypárti sajtó. Bár az kérdés, hogy egy ilyen ember támogatására mennyire lehet büszkének lenni, ugyanis Giuliani Chuck Toddnak azt mondta, hogy az igazság nem az igazság, amikor többek közt a választási kampányban történt esetleges orosz befolyásolásról kérdezték az NBC-ben.

„Ha én román lennék, és ezt a levelet olvasnám, nekem inkább olaj lenne a tűzre”

– mondja Kaló Máté, de nem bocsátkozik további jóslatokba ezzel kapcsolatban, 

Giuliani azonban egy olyan vonalon belül marad, ahol az ügyködését el tudja adni aktivitásként, de még nem külföldi megbízóknak végrehajtott lobbitevékenységként, hiszen akkor be kellene jegyeznie tevékenységét a Foreign Agents Registrations Act értelmében és erről néhány havonta az amerikai Igazságügyi Minisztériumnak is be kellene számolnia.

„Ilyenról nincs szó, de az, hogy titulus nélküli aláírásokat küldözget egy szövetséges állam vezetőjének, ez kókler-kategória, Amerikában valószínűleg senkit nem fog érdekelni a külügyminisztériumon kívül, ahol elég valószínű, hogy vakarni fogják a fejüket” – mondja Kaló, aki nem hiszi, hogy Donald Trumpnak változna az álláspontja Romániával kapcsolatban Giuliani ténykedésének hatására, főleg úgy, hogy a külügyet a bizalmi körébe sokkal inkább beletartozó Mike Pompeo vezeti, és Románia nagyon fontos szövetséges.

Az amerikai külügy ugyanis Klaus Johannis államfőben látja a megbízhatóbb szövetségest, volt olyan is, hogy Liviu Dragnea személyre szabott üzenetet kapott tőlük, amikor másodszor is elítélték egy korrupciós bűncselekményben, 

Washington egyébként hivatalosan el is határolódott a levéltől.

Romániában a kormányon levő PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), valamint a velük együttműködést kötött Romániai Magyar Demokrata Szövetség régóta próbálja az igazságügyi törvényeket megreformálni az ellenzék és az utca heves tiltakozásai közepette. Tavasszal Dragneaéknak végre sikerült kieszközölni Laura Codruța Kövesi DNA-főügyész leváltását. Ennek (is) köszönhető, hogy augusztus 10-én körülbelül százezer ember tüntetett Bukarestben.

Ha érdekel, hogyan látják Romániát a románok, nézd meg ezt:

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek