Lehet már venni 2018-as friss újborokat, Pécsről jön az első

2018.08.27. 09:10

Talán még sosem kezdődött olyan korán a szüret, mind idén. És már bor is van 2018-ból!

Lehet már venni 2018-as friss újborokat, Pécsről jön az első

Országszerte tart a korai szőlőfajták szedése és feldolgozása: volt, ahol már július végén leszedték a tőkékről az ezerfürtűt vagy a csabagyöngyét. (Ezeket eddig augusztus első-második hetében szokták szüretelni.) És volt olyan borászat, ahol már bort is készítettek az idei szőlőből.

Mint azt megtudtuk: 2018 első borát a pécsi borvidéken, a Lisicza Borházban palackozzák.

A reduktív technológiával készült Primőr Rosé néró szőlőfajtából készült, augusztus elsején szüretelték. (A néró fura szerzet: olyan magyar nemesítésű csemegeszőlő, amiből bort lehet készíteni. Mert csemegeszőlőből általában nem érdemes.) Lisicza Sándor, a borász elmondása szerint eddigre a fürtök teljes érésben voltak, a  tavalyinál érettebb, testesebb, mélyebb színű rozéra lehet számítani. A bor augusztus utolsó hetétől magnumpalackos (másfél literes) kiszerelésben kerül a Borháló nevű kereskedésekbe.

A badacsonyörsi Varga Pincészet is készített már 2018-as bort, ők hagyományosan csabagyöngyét dobnak újborként piacra. A többi hazai újbor október körül szállingózik be a borkereskedésekbe. Az újborszezon csúcsa pedig a franciák legendás újbora, a Beaujolais nouveau megérkezése november harmadik hetén.

De mi is az az újbor? „A borászok számára egy erőltetett menetet jelent. Szüret, préselés, erjesztés, palackozás. Sokszor erre az újbor esetében mindössze pár hét áll rendelkezésre. Sokan kritikát fogalmaznak meg a bortípus hitelességével kapcsolatban, azonban bírálat ide vagy oda, mind itthon mind külföldön egyre nagyobb fogyasztói érdeklődés kíséri megjelenését” – írja a bortípusról Tóth Adrienn borszakértő.

A szőlészek számára rendkívüli menetrendet diktált a szezon időjárása: a márciusi havazást erőteljes tavaszi indulás követte, majd a sok napsütés és a szórványos csapadék hatására a nyár folyamán a természet folyamatosan egy-két héttel előrébb járt a megszokottnál az ültetvényekben. A fürtök így minden korábbinál hamarabb beértek, a korai fajták szürete július végén, augusztus elején megkezdődött az országban. Számos tétel már a tartályokban erjed, érik.

Sok borász ezt esélyként fogja fel: így végre nem kell sietniük az újborokkal, így azok már jobbak lesznek, mire novemberben piacra kerülnek.

Amint lesz bővebb választék, az Azonnali elmondja majd, melyeket próbáld ki.

FOTÓ: Borháló Borkereskedés

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek