A római populista kormány azt akarja, ami ellen Orbán kézzel-lábbal tiltakozik

Szerző: Techet Péter
2018.08.26. 17:02

Noha a magyar szélsőjobboldali közéletben nagy szimpátia övezi a nyáron felállt római kormányt, amely az ideológia nélküli, pőrén populista Öt Csillagból és az idegenellenes Ligából áll, valójában ők is ugyanazt akarják, amit egykoron Matteo Renzi, és amit a visegrádi államok elvetnek: a menekültek európai uniós elosztását. Aki pedig ezt ellenzi, attól elvennék az EU-s pénzeket.

A római populista kormány azt akarja, ami ellen Orbán kézzel-lábbal tiltakozik

Az a fenyegetés, amit a hétvégén mind Matteo Salvini legás belügyminiszter, mind Luigi di Maio ötcsillagos szociálisügyi miniszter belengetett, miszerint nem fizetnek többet a közös EU-kasszába, ha a többi EU-ország nem veszi át tőlük a menekülteket, elhangzott már 2016-ban is. Csak akkor még Matteo Renzinek hívták a kormányfőt az olaszoknál. Az egykori balliberális politikus – noha Demokrata Pártja (PD) ma elutasítja a római fenyegetőzést – pontosan ugyanezt ígérte: ha nem lesz kvóta, ha nem osztják el az EU tagállamai között a menekülteket, akkor Olaszország nem fizet bele a közös kasszába többé. 

Menekültek Róma fogságában

A vita Róma és az Európai Unió között egy újabb, menekülteket szállító hajó miatt robbant ki. A Diccioto hajó már augusztus közepén kikötött a szicíliai Catania kikötőjében, de az olasz hatóságok – Matteo Salvini belügyminiszter parancsára – nem fogadták a menekülteket, nem engedték kiszállni őket a hajóból.

A római kormány elsősorban azonban nem a menekültek ellen polemizált, hanem azon EU ellen, amely évek óta – és ebben Salviniéknal, Di Maioéknak sajnos igazuk van – teljesen magára hagyja az olaszokat a menekültkérdésben.

Az egész dublini rendszer úgy lett összerakva – elsősorban német nyomásra –, hogy a menekültproblémát az EU perifériájára tolták ki az EU-n belüli államok: elsősorban az olaszok, a görögök, részben a spanyolok és a bolgárok voltak ezért a problémával évek óta elfoglalva.

Matteo Salvini és Luigi di Maio most – persze mintegy a menekülteket túszként maguk előtt tolva – fenyegetőzik: ha az EU-nak nem csak a szavak szintjén fontos a liberális menekültpolitika, akkor lesz szíves az Olaszországba érkezőket átvenni és elosztani. Salvini nem azt mondta, hogy ők nem fogadnak több menekültet, hanem hogy addig nem fogadnak, amíg az EU a szétosztásukat meg nem szervezi. Hasonló szellemben nyilatkozott Luigi Di Maio, valamint a két politikus bábja, a kormányfő Giuseppe Conte is.

Persze azért a kormányon belül is vannak viták. Az Öt Csillag egy része ugyanis baloldalról jön, őket vezeti a Képviselőház elnöke, Roberto Fico, aki a mostani vitában nekiment Salvininek. Szerinte „az Európai Unió tagállamaival való jogos vita folytatódhat, de a 177 embernek [ennyien voltak akkor még a hajón – a szerk.] – köztük számos egyedül érkezett gyereknek – ki kell tudniuk szállni“. Salvini erre keményen nekiment Ficonak, azt üzenve neki, hogy „én vagyok a miniszter, te foglalkozz a Képviselőházzal“. 

A két kormánypárt között valóban van különbség: az ötcsillagosok nem akarnának túszokat szedni az EU-val folytatott vitában, a Liga azonban erre is hajlandó lenne. Tegnap késő este végül azonban – Salvini őrjöngése ellenére – megkezdődött a menekültek kiengedése, ugyanis az ötcsillagosok mellett a katolikus egyház is egyre hangosabban követelte ezt.

Az olaszországi hangulatot legjobban talán a katolikus napilap, az Avvenire vezércikke foglalta össze: mindenkit, aki menekül (márpedig Eritreából csak menekülni lehet, a hajón többségében eritreaiak vannak), azt nem szabad a tengerben hagyni, őket meg kell menteni, be kell fogadni, nem lehet túszként velük bánni, ahogy Salvini. De – írja a lap, és itt jön a politikai lényeg –, Olaszország ezt a feladatot nem vállalhatja fel egyedül: „Legitim és teljesen elfogadható a Conti-kormány célja, amennyiben is Európát azon felelősségére emlékezteti, hogy elfogadjon a menedékkérők és bevándorlók számára egy új és hatékonyabb közösségi befogadási rendszert.“

Nem teljes határzárról szól tehát az olasz közélet sem – hanem az EU-n belüli elosztásról. Arról, ami ellen Orbán és visegrádi bandája több mint három éve kereszteshadjáratot folytat. Azaz a római kormány érdekei ma ugyanúgy szembenállnak a visegrádiaékkal, mint Matteo Renzi idején. Persze amikor Renzi fenyegetőzött pénzmegvonással, az progresszív gesztusnak számított, ma, amikor Conte teszi teljesen ugyanezt, az már populizmus.

Az Öt Csillag megvonná a magyar EU-s támogatásokat

Orbán és Salvini jövő kedden találkozik egymással, hogy megbeszéljék a közös menekültstratégiát. Az Öt Csillag Mozgalom azonban hangsúlyozza, hogy a két ország érdekei eltérnek. Sőt, a populista párt képviselőházi és szenátusi frakcióvezetői egyenesen azt nyilatkozták, hogy „azok az országok, amelyek nem támogatják a [menekültek] elosztását, és még csak nem is hajlandóak reagálni Olaszország segítségkérésére, ne kapjanak az európai alapokból pénzt. Ezek közé tartozik jelenleg Magyarország is.“ 

A két ötcsillagos politikus azt is kijelentette, hogy Orbán és Salvini találkozója nem kormányzati, azaz Salvini legfeljebb mint Liga-pártelnök tárgyalhat a magyar miniszterelnökkel.

Ezek egyértelmű szavak. Hasonlóan gondolkodik Giuseppe Conte kormányfő is. Róma tehát a kormányváltás ellenére se távolodott el egy fikarcnyit se Matteo Renzi álláspontjától: kvóta kell, és aki ezt nem támogatja, az ne kapjon pénzt az EU-s alapokból.

Róma tehát továbbra is – hiába bízott a magyar szélsőjobboldali kormány és közélet egyfajta új szövetség lehetőségében – a visegrádi országok legfontosabb ellenjátékosa marad az európai porondon.

Mi történik még Olaszországban? Olvasd el az Azonnalin!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek