+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. augusztus 24. péntek, 18:03
Az FPÖ orosz kapcsolatai miatt a német titkosszolgálatok már csak korlátozottan adnak információkat osztrák partnereiknek.

Az egymással szoros munkakapcsolatban lévő európai titkosszolgálatok egyre kevesebb bizalmas értesülést osztanak meg az osztrák kollégáikkal, számolt be a Die Presse egy, a nyugati nemzetbiztonsági szervek legfelsőbb köreibe járatos német szakemberre hivatkozva.

 

Az óvatosság hátterében részben az osztrák alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal (BVT) vezető tisztségviselői elleni márciusi razzia áll, mely során külföldi titkosszogálatoktól származó, érzékeny információkat tartalmazó adathordozókat is lefoglalhattak. A titkosszolgák elleni razziát bár a korrupcióval foglalkozó ügyészség végezte, őket feltűnően nagy erőkkel biztosította az utcai bűnözéssel foglalkozó rendőrségi részleg.

 

A külföldi partnerszolgálatokat mindenesetre azóta sem tájékoztatták arról, hogy a razzia során az osztrák hatóságok birtokába kerültek-e bizalmas információk, ami nem éppen tesz jót a kölcsönös bizalomnak. Mint ahogy az sem, hogy az osztrák kormány sem mondott semmit nyíltan arról, felfüggesztik-e a jövőben az ilyen razziákat. Utóbbi önmagában is akadályozhatja a jövőben a nemzetbiztonsági szempontból fontos értesülések megszerzését. 

 

Az osztrák politikusok alábecsülik a kialakult helyzet súlyosságát

 

– hangsúlyozta a Die Presse forrása.

 

Az oroszokkal is túl jóban vannak az osztrákok


A német szakember kiemelte, hogy hivatalosan ugyan semelyik külföldi titkosszolgálat sem szakította meg a kapcsolatot az osztrákokkal, de egyre kevesebb információt osztanak meg velük. Ez az eljárás azonban már a razziát megelőzően kezdett kialakulni az amerikai CIA, a brit MI6 és a francia DGSE részéről,

 

mivel a múlt év végén megalakult bécsi kormány kisebbik erejét adó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) túlságosan szoros kapcsolatokat ápol az orosz vezetéssel és Vlagyimir Putyin pártjával, az Egységes Oroszországgal.

 

Az orosz kémtevékenységet komolyan vevők közül senki sem osztana meg érdemi információkat Ausztriával, az biztos! – tette hozzá a Die Presse forrása.

 

Az FPÖ által vezetett osztrák belügyminisztérium szóvivője a titkosszolgálatok elszigeteltségéről szóló információkat ugyanakkor csupán pletykának minősítette. Az Európai Unióban két olyan párt van, amely testvérpártja a Putyin-pártnak: az egyik az FPÖ, a másik Matteo Salvini olasz belügyminiszter pártja, a Lega. 

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyébként nemrég az FPÖ által delegált osztrák külügyminiszter, Karin Kneissl esküvőjére is ellátogatott, ami nagy felzúdulást váltott ki az osztrák médiában és az ellenzék körében. Ukrajna részéről érdekes módon csak egy frakción kívüli politikus, a parlament külügyi bizottságát vezető képviselő tiltakozott, mondván: Ausztriára nem lehet semleges közvetítőként tekinteni ezek után az ukrán-orosz konfliktus kapcsán. Az Azonnali az ügyben megkereste az ukrán külügyminisztériumot is, hogy megtudjuk, az ő álláspontjuk is hasonló-e, de semmilyen válasz nem érkezett.

 

A magyar titkosszolgálatokra is ferde szemmel néznek nyugaton

 

A magyar politikai elit orosz kapcsolatai ugyancsak hátráltatják a hazai titkosszolgálati szervek együttműködését a nyugati partnerszolgálatokkal, mondta Katrein Ferenc a magyar elhárítás egykori műveleti igazgatója az Indexnek tavaly márciusban adott interjújában.

 

A megrendült bizalom miatt nem igazán vannak konkrét közös ügyek, ami azt jelenti, hogy a magyar szolgálatok a perifériára szorultak a visszavonult titkosszolgálati szakember szerint.

 

FOTÓ: Twitter / @EmbassyofRussia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás