Nem bízik a német titkosszolgálat az osztrákokban az FPÖ miatt

2018.08.24. 18:03

Az FPÖ orosz kapcsolatai miatt a német titkosszolgálatok már csak korlátozottan adnak információkat osztrák partnereiknek.

Nem bízik a német titkosszolgálat az osztrákokban az FPÖ miatt

Az egymással szoros munkakapcsolatban lévő európai titkosszolgálatok egyre kevesebb bizalmas értesülést osztanak meg az osztrák kollégáikkal, számolt be a Die Presse egy, a nyugati nemzetbiztonsági szervek legfelsőbb köreibe járatos német szakemberre hivatkozva.

Az óvatosság hátterében részben az osztrák alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal (BVT) vezető tisztségviselői elleni márciusi razzia áll, mely során külföldi titkosszogálatoktól származó, érzékeny információkat tartalmazó adathordozókat is lefoglalhattak. A titkosszolgák elleni razziát bár a korrupcióval foglalkozó ügyészség végezte, őket feltűnően nagy erőkkel biztosította az utcai bűnözéssel foglalkozó rendőrségi részleg.

A külföldi partnerszolgálatokat mindenesetre azóta sem tájékoztatták arról, hogy a razzia során az osztrák hatóságok birtokába kerültek-e bizalmas információk, ami nem éppen tesz jót a kölcsönös bizalomnak. Mint ahogy az sem, hogy az osztrák kormány sem mondott semmit nyíltan arról, felfüggesztik-e a jövőben az ilyen razziákat. Utóbbi önmagában is akadályozhatja a jövőben a nemzetbiztonsági szempontból fontos értesülések megszerzését. 

Az osztrák politikusok alábecsülik a kialakult helyzet súlyosságát

– hangsúlyozta a Die Presse forrása.

Az oroszokkal is túl jóban vannak az osztrákok


A német szakember kiemelte, hogy hivatalosan ugyan semelyik külföldi titkosszolgálat sem szakította meg a kapcsolatot az osztrákokkal, de egyre kevesebb információt osztanak meg velük. Ez az eljárás azonban már a razziát megelőzően kezdett kialakulni az amerikai CIA, a brit MI6 és a francia DGSE részéről,

mivel a múlt év végén megalakult bécsi kormány kisebbik erejét adó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) túlságosan szoros kapcsolatokat ápol az orosz vezetéssel és Vlagyimir Putyin pártjával, az Egységes Oroszországgal.

Az orosz kémtevékenységet komolyan vevők közül senki sem osztana meg érdemi információkat Ausztriával, az biztos! – tette hozzá a Die Presse forrása.

Az FPÖ által vezetett osztrák belügyminisztérium szóvivője a titkosszolgálatok elszigeteltségéről szóló információkat ugyanakkor csupán pletykának minősítette. Az Európai Unióban két olyan párt van, amely testvérpártja a Putyin-pártnak: az egyik az FPÖ, a másik Matteo Salvini olasz belügyminiszter pártja, a Lega. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyébként nemrég az FPÖ által delegált osztrák külügyminiszter, Karin Kneissl esküvőjére is ellátogatott, ami nagy felzúdulást váltott ki az osztrák médiában és az ellenzék körében. Ukrajna részéről érdekes módon csak egy frakción kívüli politikus, a parlament külügyi bizottságát vezető képviselő tiltakozott, mondván: Ausztriára nem lehet semleges közvetítőként tekinteni ezek után az ukrán-orosz konfliktus kapcsán. Az Azonnali az ügyben megkereste az ukrán külügyminisztériumot is, hogy megtudjuk, az ő álláspontjuk is hasonló-e, de semmilyen válasz nem érkezett.

A magyar titkosszolgálatokra is ferde szemmel néznek nyugaton

A magyar politikai elit orosz kapcsolatai ugyancsak hátráltatják a hazai titkosszolgálati szervek együttműködését a nyugati partnerszolgálatokkal, mondta Katrein Ferenc a magyar elhárítás egykori műveleti igazgatója az Indexnek tavaly márciusban adott interjújában.

A megrendült bizalom miatt nem igazán vannak konkrét közös ügyek, ami azt jelenti, hogy a magyar szolgálatok a perifériára szorultak a visszavonult titkosszolgálati szakember szerint.

FOTÓ: Twitter / @EmbassyofRussia

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek