A brüsszeliek is megállítanák Brüsszelt

2018.08.16. 11:23

A brüsszelieknek elegük van: túlfizetett, adóelkerülő bürokraták népesítik be a brüsszeli EU-gettót, ráadásul állandóan építkezések és dugók vannak miattuk.

A brüsszeliek is megállítanák Brüsszelt

Város a városban, ahol nem látnak minket szívesen – így látják az Európai Unió intézményei által elfoglalt brüsszeli Lipót-negyedet a helyi lakosok érdekképviseleti szervezetei a Politico cikke szerint. Az 1,2 millió lelket számláló belga fővárosban hat nagy uniós intézmény, és negyvenkét kormányközi szervezet működik, és összesen nagyjából 5400 diplomata él a városban. Az EU-s intézmények 121 ezer munkahelyet is adnak, csak a Bizottság ötezer belgát alkalmaz.

Ettől függetlenül azok a brüsszeliek, akik nem dolgoznak ott, nem nagyon járnak az EU-s intézmények környékére, mert nincs ott semmi

– ezt mondja legalábbis Denys Ryelandt, aki egy helyi érdekvédelmi szervezet alelnöke.

A kritikák szerint az EU szürke irodák és városi autópályák zavaros keverékévé változtatta az egykor elegáns negyedet, ráadásul az éhes, ugyanakkor átgondolatlan területfoglalásnak nehéz gátat szabni.

„Az EU-központ építése várostervezési trauma volt sok brüsszelinek” 

– mondta Alain Hutchinson, akinek konkrétan az a dolga, hogy az EU-s intézmények és a városi hatóságok, lakosok között mediáljon. Hutchinson szerint elég paradox helyzet, hogy az Európai Bizottság például több parkolóhelyet kér a várostól, aztán az EU egy másik szerve megtagadja a hivatalos „zöld főváros” címkét Brüsszeltől, mert sok az autó.

Marco Schmitt építész, a Lipót-negyed lakóit tömörítő egyik érdekvédelmi szervezet elnöke szerint

sok EU-s beruházás a környéken rövidlátó módon, mindenféle kreativitás vagy várostervezési szempont mérlegelése nélkül történt meg.

Schmitt arról is mesélt a Politiconak, hogy éppen folyamatban van egy projekt, ami a városrész revitalizálását tűzte ki célul: a terv az, hogy több lakóépület legyen a környéken. De ezen belül például a The One nevű, 94 méteres toronyépület bele fog rondítani a látképbe, és az egész projekt inkább tovább fogja távolítani a brüsszelieket a városrésztől.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek