Nem akar AfD-s szurkolókat egy német focicsapat

Szerző: Bukovics Martin
2018.08.15. 14:14

A másodosztályban játszó Darmstadtnak nem tetszik, hogy a város AfD-szervezetének tagjai elutaztak a St. Pauli elleni meccsükre.

Nem akar AfD-s szurkolókat egy német focicsapat
A Bundesligában már többször is megforduló, jelenleg másodosztálybeli SV Darmstadt 98 felszólította az AfD szimpatizánsait, hogy a jövőben ha lehet, inkább ne szurkoljanak nekik.

A csapat haragját az váltotta ki, hogy az AfD-sek elutaztak a Darmstadt St. Pauli elleni meccsére, majd büszkén posztolták, ahogyan a baloldali jelképnek számító hamburgi csapat ellen szurkolnak a darmstadtiak szektorából. (A képeket időközben eltávolították a Facebookról.)

„Sürgősen gondoljátok át, hogy szurkoltok-e nekünk, mivel azok a nézetek, amelyeket ti képviseltek, nem csengenek össze az általunk megtestesített értékekkel. Nem akarjuk, hogy a lelátóinkon ilyen nézeket valló emberek drukkoljanak nekünk” – írta a csapat a darmstadti AfD-alapszervezet Facebook-oldalára.

A klub alapszabályában az áll, hogy határozottan fellépnek a rasszista, alkotmány- és idegenellenes, diszkriminatív, embertelen cselekedetek ellen, így azzal, hogy nem akarnak a muszlimok és a migránsok ellen politizáló AfD-seket látni a szurkolók között, lényegében az alapszabályban foglaltaknak tettek eleget .

A darmstadti klub az AfD-hez intézett kommentjében arra is kitér, hogy

a csapat szerepfelfogása szerint a labdarúgásnak összekötő kapocsnak kell lennie a különböző nemzetiségek, kultúrák, vallások, fogyatékkal élők és fogyaték nélkül élők között.

A meccsen a St. Pauli egyébként 2-0-ra legyőzte a Darmstadtot.

Ezzel a lépéssel a Darmstadt már a második hesseni focicsapat, amely határozottan elítéli a jobboldali populista AfD-t. Tavaly decemberben a Bundesligában szereplő Eintracht Frankfurt vezetője, Peter Fischer nyilatkozta azt egy lapinterjúban, hogy nem kíván AfD-tagokat látni a sportegyesület tagjai között. 

„A barna aljnak semmi keresnivalója nincs nálunk. Egy náci sem lesz az Eintracht Frankfurtnál, amíg én a klubnál vagyok.”

Az AfD szellemi holdudvarához tartozó Junge Freiheit januári riportja szerint ezen akkor rendesen kiakadtak a párt tagjai. A hetilap külön kitért arra, hogy milyen érdekes, hogy míg a FIFA-nak van egy Say no to racism kampánya, addig Say no to islamism vagy Say no to socialism nincsen, holott a rasszizmushoz hasonlóan ezen ideológiák is számos ember halálához vezettek.

A 2017-es szövetségi választáson az AfD az országos átlagnál gyengébben szerepelt Darmstadtban: 9,8 százaléka csak a hatodik helyhez volt elég. Frankfurtban is hasonló volt a helyzet, az AfD ott listán 9,3 százalékot kapott. A jelenleg CDU-zöld koalíció által vezetett Hessenben október 28-án tartományi választás lesz. Tartományi szinten az AfD 13 százalék körül áll.

Az Azonnali körbekérdezi a magyar NB1 csapatait, előfordult-e már náluk hasonló eset: beengednek-e meccseikre pártjelvényes DK-sokat, Toroczkai-pártiakat vagy épp radikális baloldali aktivistákat.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek