Már százhat éve megmondták, hogy jön a klímaváltozás

Szerző: Petróczi Rafael
2018.08.15. 14:18

Még a kanyarban sem volt az első világháború, amikor a tudósok már a klímaváltozás miatt aggódtak.

Már százhat éve megmondták, hogy jön a klímaváltozás

„Egy év alatt mintegy kétszázmillió tonna szenet éget el az emberiség. Az égéstermék, találkozva a levegő oxigénjével hétszázmillió tonna szén-dioxidot hoz létre, szennyezve az atmoszférát. Ha ez a tendencia folytatódik, az a légkör hőmérsékletének emelkedéséhez vezethet, aminek a hatása jelentős lehet az elkövetkező évszázadokban.”

Erről írt a Charles de La Roche alapította új-zélandi lap, a The Rodney and Otamatea Times, nem is akármikor:

1912. augusztus 14-én, azaz 106 évvel ezelőtt.

Való igaz, akkor más idők jártak, még szó sem volt atomerőművekről vagy megújuló energiaforrásokról, sem a károsanyag kibocsátást visszafogni igyekvő nemzetközi egyezményekről. Hiába történtek azóta változások, mégis minden idők egyik legmelegebb nyarát éljük éppen és világszerte rendkívül súlyos erdőtüzek pusztítanak. 

A százhat éves cikket a brit Munkáspárthoz és elnökéhez, Jeremy Corbynhoz kötődő szervezet, a brit Momentum osztotta meg.

NYITÓKÉP: Pxhere

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek