Újabb milliárdokat önt Trump az amerikai hadiiparba

Szerző: Bakodi Péter
2018.08.14. 20:25

Annyival növelték a jövő évi védelmi költségvetést, mint amennyit Irán költ a hadseregére.

Újabb milliárdokat önt Trump az amerikai hadiiparba

Pezsgőt bonthattak tegnap este az amerikai hadiipari vállalatok részvényesei, miután Donald Trump amerikai elnök ünnepélyes körülmények között aláírta a 716 milliárd dolláros jövő évi védelmi költségvetésről szóló törvényt egy New York állambeli katonai támaszponton. 

Az új büdzsé 16 milliárd dollárral fogja meghaladni az idei keretet. A növekmény önmagában felér Oroszország éves katonai kiadásainak negyedével.

A fegyveres erők további megerősítése komoly támogatást élvez az amerikai törvényhozásban. A Képviselőház és a Szenátus döntő többsége párthovatartozástól függetlenül támogatta a védelmi költségvetés megemelését, melyet elsősorban a Kína és Ororszország jelentette fenyegetéssel indokoltak. Persze a novemberi időközi választások is szerepet játszottak a büdzsé szinte példátlan gyorsaságú elfogadásában.

Jól jöhetnek az új munkahelyek százai a választókerületekben.

Az amerikai honatyák reményei szerint az újonnan biztosított források lehetővé teszik a hatékony válaszadást az Egyesült Államok előtt álló kihívásokra. Ennek érdekében nagy hangsúlyt fektetnek az új technológiák kifejlesztésére, és több tucat F-35-ös vadászgép, egy új repülőgép-hordozó, valamint egy atom-tengeralattjáró beszerzésére adtak felhatalmazást.

Az USA hadereje már eddig is messze maga mögé utasította a világ legjelentősebb hadseregeit

a védelmi költségvetés tekintetében. Az amerikaik előnye a mostani döntés fényében úgy néz ki, hogy csak még tovább fog növekedni a jövőben. Számos szakértő ugyanakkor hosszú távon nem tartja fenntarthatónak az ekkora arányú költekezést.

A globális védelmi szektort monitorozó International Institute for Strategic Studies kutatóközpont évente megjelenő kiadványa, a Military Balance – 2017-es adatokat tartalmazó – aktuális száma alapján összeállítottunk egy grafikont a tíz legnagyobb védelmi büdzsével rendelkező országról.

Az adatok magukért beszélnek.

Loading...

Loading...

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek