Jön a második román békemenet

2018.08.13. 17:14

Kormánypárti felvonulás, magyarul: békemenet. Ez a román kormány válasza a Muie PSD jelszó mentén szerveződő egyre nagyobb tüntetésekre.

Jön a második román békemenet

Ellendemonstrációval próbálhatja elejét venni a kormányellenes tüntetéssorozat folytatásának a PSD, számolt be a Főtér.ro. A nagyobbik romániai kormánypárt főtitkárhelyettese, Codrin Ștefănescu úgy véli: politikusaik és szavazóik egyaránt arra vágynak, hogy újfent kinyilváníthassák az utcán is a jelenlegi vezetés iránti elkötelezett támogatásukat. 

Az első, júniusi kormánypárti felvonulásra helyi sajtóhírek szerint százezreket buszoztattak Bukarestbe a román szociáldemokrata párt szervezésében. A PSD-párti tömeg akkor a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bedarálása miatt elégedetlenkedőknek próbált üzenni, hogy a kormánypárti politikusokat érő súlyos vádak ellenére is kitartanak mellettük.

Az erődemonstráció azonban hiábavalónak tűnik, hiszen a belpolitikai válság nemhogy csitult volna, hanem egyre inkább kiéleződni látszik. A PSD viszont továbbra is hisz az őket támogató tömeg erejében, most 

az első kormánypárti ellentüntetésnél is nagyobb tömeget akarnak felvonultatni

– mondta a Ștefănescu a România TV-nek adott interjújában.

A nyári uborkaszezonban a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot váltott ki a pénteki korrupcióellenes tiltakozás szétverése. A rendőri brutalitás következtében több száz tüntető szorult orvosi ellátásra. Az oszlatásról készült látványos felvételeket itt lehet megnézni.

A tudosítások alapján a százezeres megmozdulásra rengeteg külföldön dolgozó román utazott haza. Beszédeikben

mindannyian a PSD által fémjelzett román politikai rendszert tették felelőssé azért, amiért Romániában nem teremtették meg az alternatíváját a külföldi munkavállalásnak.

Elégedetlenségük sajátos módjaként páran közülük a kormányellenes tüntetések szlogenjévé vált „Muie PSD”, azaz „Kapd be, PSD!” feliratot rakatták egyedi rendszámként külföldi autóikra, a jelszó pedig egyre változatosabb formákban ölt testet az egyedi szántástól a bulihimnuszig.

FOTÓ: Instagram/ Vice Romania

Marin Tecuta (@marintecutafitness) által megosztott bejegyzés,

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek