Nem kell a DK jelöltje a Momentumnak és az LMP-nek Rákospalotán

Szerző: Hutter Marianna
2018.08.13. 14:20

Sem az LMP, sem a Momentum nem áll be balos pártok jelöltje mögé a 15. kerületben, ahol új polgármestert kell választani, mert a DK-s Hajdu László parlamenti képviselő lett. A Jobbik még nem döntötte el, kit fog támogatni.

 Nem kell a DK jelöltje a Momentumnak és az LMP-nek Rákospalotán

Ugyan a DK támogatja a Momentum jelöltjét a szeptember végén esedékes, önkormányzati képviselői helyért kiírt választáson Kőbányán, a Momentum egészen biztosan nem áll be Gyurcsány pártjának polgármester-jelöltje mögé a 15. kerületben – tudta meg Azonnali.

Rákospalotán azért írtak ki polgármesterválasztást szeptember 30-ára, hogy a DK-s Hajdu László lemondott a tisztségről, mivel parlamenti képviselő lett. Hajdu a jelenlegi alpolgármestert, Németh Angélát támogatja a szocialistákkal, a Párbeszéddel és a Liberálisokkal egyetemben, és éppen most hétfőn napon kezdték meg az induláshoz szükséges aláírásgyűjtést.


„A 15. kerületi időközi polgármester választás kapcsán

a Momentum elnöksége már július folyamán arról döntött, hogy abban semmilyen módon nem vesz részt, nem állít jelöltet, és nem is támogat egyetlen jelöltet sem”

– közölte a párt az Azonnali kérdésére. 

Ehhez hasonlóan az LMP sem fog beállni Németh Angéla mögé. Kanász-Nagy Máté szóvivő arról beszélt az Azonnalinak, hogy ugyan Németh Angéla egy civil szervezet jelöltjeként indul,

„de elég egyértelmű, hogy a Demokratikus Koalíció sakkfigurája, akit mozgatnak a táblán”, így nem kívánják támogatni.

Arról viszont még nem döntött a párt, hogy indít-e saját jelöltet, esetleg támogat-e más indulót a fideszes László Tamással szemben.

Ehhez hasonlóan még arról is csak a napokban határoz az LMP, hogy mihez kezd az ugyancsak szeptember 30-ai kőbányai választás kapcsán. Ott a Momentum Kovács Róbertet indítja, akit a DK és az MSZP és támogat. Ez viszont Kanász-Nagy szerint pártjuk törekvésével ellentétben nem a Momentumot, Jobbikot és LMP-t magába foglaló új pólus létrehozásának irányba mutat, hanem egy „baloldali konstrukció”.

Az Azonnali kérdésére a Jobbik is azt írta: még nem született elnökségi döntés arról, kiket támogatnak az időközi választásokon, ez a hét második felében várható. A Jobbikról egyébként a kormánypárti sajtó korábban azt állította, hogy tárgyalt a DK-val a 15. kerületi polgármester-választásról. A Jobbik erre közleményben úgy reagált, több polgármester-jelölttel kívánnak találkozni, hogy programjukat meghallgassák, és szívesen várják a Fidesz jelöltjét is, „bár program hiányában ő nyilván nem fog eljönni”.

FOTÓ: Németh Angéla / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek