Százezren tüntettek a korrupt román kormánypárt ellen

2018.08.11. 09:42

Könnygáz és vízágyú is volt a román diaszpóra péntek esti bukaresti tüntetésén. Százezernél is többen fejezték ki nemtetszésüket a PSD-kormány politikája ellen.

Százezren tüntettek a korrupt román kormánypárt ellen

Rengeteg külföldön dolgozó román jött haza a hétvégére, hogy részt vegyen az egymilliós létszámúra beharangozott PSD-ellenes tüntetésen pénteken Bukarestben. Repülővel, vonattal, autóval érkezett a diaszpóra java, akadtak, akik megragadva az alkalmat, hogy végigkocsikázhatják Romániát, minden nagyobb településen tüntettek egy kicsit. A pénteki tüntetésen sajtóhírek szerint százezernél is többen voltak.

A demonstrálók kezében a román trikolór volt a legnépszerűbb, de láttak brit, spanyol, kanadai, skót, francia, olasz és EU-s zászlót is. Mint arról a Főtér beszámol: a demonstrálók először egyperces néma csenddel emlékeztek az 1989-es forradalomban elhunytakra, majd közülük többen is felsorolták az okokat, amelyek miatt külföldre mentek dolgozni.

Beszédeikben mind a PSD által fémjelzett román politikai rendszert tették felelőssé azért, amiért Romániában nem teremtették meg az alternatíváját a külföldi munkavállalásnak.

Romániát jelenleg a román szociáldemokrata párt (PSD) vezette kormánykoalíció irányítja – a 2017 eleje óta már a harmadik miniszterelnökét fogyasztó populista-nacionalista alakulat említésekor újabban rendre előkerül a muie szó is. Ez nagyjából azt jelenti, hogy kapják be.

A románok az utóbbi hetekben sportot űztek abból, ki tudja minél extrémebb helyzetben kifejezni a PSD iránti gyűlöletét: augusztus elején a bukaresti Steaua-Dinamo focimeccsen skandálta a rigmust a keménymag, pár naprá rá pedig a kolozsvári Untold fesztiválon üvöltözték ezt a bulizók, majd 4000 méter magasból ugrott ki egy ejtőernyős azzal a bizonyos Muie PSD felirattal. A PSD-t az a Liviu Dragnea vezeti, akinek hiába van több bírósági papírja is arról, hogy bűnöző, ő a román alsóház elnöke.

A Transindex arról írt, hogy a csendőrök már 19 órától kezdve körülbelül negyedóránként könnygázt fújtak az emberekre. Mint írják, volt néhány rendbontó ugyan, de nem célzottan ők kapták, hanem mindenki, aki a közelben volt. Így például az osztrák közszolgálati ORF televízió munkatársa is. Ezt követően pár tüntető nekiesett két csendőrnek (egyikük nő volt), amire az akkor visszavonult csendőrség még több könnygázzal, illetve egy vízágyú bevetésével válaszolt. A tüntetők soraiból petárdák repültek a karhatalom felé.

A román nemzeti hírügynökség, az Agerpres arról is tud, hogy a békés tüntetők közül többen a csendőrök védelmére siettek. Ezt követően a rendvédelmi szervek úgy döntöttek, kiürítik a kormánypalota előtti Victoria teret. A tér környékén több helyen is folytatódodtak végül az összecsapások az agresszív demonstrálók csoportjai és a karhatalom között, sok helyről petárdák zaja is hallatszott, számolt be az Agerpres. Közben kiderült az is, hogy a két ütlegelt csendőr pisztolyát ellopták – a román belügyminisztérium már rajta van az ügyön.

Klaus Johannis államfő is megszólalt a békés tüntetők védelmében. Határozottan elítélem a csendőrségnek a bukaresti Victoria téren tüntetőkkel szembeni brutális közbelépését, írta a Facebookon. Az elnök szerint a belügyminiszternek sürgősen magyarázattal kell szolgálnia a helyzet kapcsán. Johannis péntek éjszaka közzétett bejegyzésében azt írja,

„egy igazi demokráciában mindenkinek jogában áll tüntetni, az erőszak azonban elfogadhatatlan, politikai nézetektől függetlenül”.

A poszt időzítése nem volt az igazi: mikor a tévécsatornák bejátszották az elnöki nyilatkozatot, a képeken már azt lehetett látni, ahogy a tüntetők püfölik a csendőröket.

Pénteken nem csak a román fővárosban tüntettek a PSD politikája ellen: a Transindex cikke szerint Kolozsváron körülbelül nyolcezren, a moldvai Iași-ban (Jászvásár) hatezren, Nagyszebenben négyezren álltak ki a román kormány ellen.

Ha érdekel, itt van egy csomó fotó a bukaresti tüntetésről.

FORRÁSOK: Agerpres, Főtér, Transindex

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek