Honnan származik az a sok műanyagszemét, ami a Tiszán úszik?

2018.08.11. 17:28

Tíz tonna műanyagszemetet halásztak ki a Tisza felső szakaszából augusztus elején. A Greenpeace megvizsgálta, milyen márkájú palackokat és flakonokat dobálnak bele a vízbe. Az adatok beszédesek.

Honnan származik az a sok műanyagszemét, ami a Tiszán úszik?

Idén hatodjára tisztították meg civilek a Tisza felső szakaszát a hulladékoktól. A PET Kupa nevű hulladékgyűjtési esemény nemzetközi jelentőségű környezet-, és természetvédelmi projektté nőtte ki magát:

a Tisza megtisztításában idén már közel 400-an vettek részt, és csaknem 10 tonna műanyag hulladéktól tisztították meg a folyót.

Mint azt az Azonnalinak küldött sajtóközleményükből kiderül, a Greenpeace Magyarország önkénteseiből álló csapat is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az önkéntesek át is válogatták a hulladék egy részét, hogy kiderüljön: mely cégek járulnak hozzá termékeik révén leginkább a Tisza felső szakaszának műanyagszemét-szennyezéséhez.

A Greenpeace önkéntesei és munkatársai a rendezvény végén, augusztus 11-én a versenytől függetlenül egy külön márkavizsgálatot is végeztek az aznap összegyűjtött műanyag-hulladékokból. A vizsgálat célja, hogy rávilágítsanak, mely cégek járulnak hozzá termékeik révén leginkább a Tisza felső szakaszának műanyagszemét-szennyezéséhez, és milyen hulladéktípusok dominálnak. Az aktivisták összesen 80 zsák hulladékot válogattak át, melynek nagy része PET-palack volt.

A 2878 palack körülbelül 80 százalékáról a címke, illetve a felirat már lekopott, így nem volt azonosítható a gyártó. Az azonosított 423 palack közel egynegyede, 96 db a Coca-Cola terméke volt. Az öt legnagyobb szennyező között ott szerepelt még a Borszéki ásványvíz 49 db, a Viskovo ukrán ásványvíz 43 db, a PepsiCo 41 db, és az ukrajnai Luzhanska ásványvíz 39 db palackkal.

Az azonosítatlan márkák között nagyon sok ukrán és román sörös flakon, valamint üdítős és ásványvizes palack volt – ami nem csak a fogyasztott brandekre, hanem arra is rávilágít, hol kerül bele ennyi szennyezés a folyóba.

A részletes eredményeket a napokban közzéteszik, ígéri közleményében a szervezet. Ezekben a hetekben a Greenpeace hasonló márkavizsgálatokat végez a világ számos szennyezett helyszínén, a nemzetközi eredményeket október elején mutatják be.

A környezetvédők emlékeztetnek: percenként egy teherautónyi műanyag szemét kerül a világ tengereibe és óceánjaiba, ahol a tengeri élőlények lenyelik azokat, és eltömíti a gyomrukat, vagy a fulladásukat okozza. Az elpusztult élőlények lebomló teteméből ezek a műanyag termékek aztán kiszabadulnak, és újabb élőlények pusztulását okozzák, évszázadokon át. Az egyszer használatos műanyag zacskók teljes lebomlási ideje ugyanis akár 400 év is lehet. A nagy mennyiségben az emberi szervezetbe jutó mikroműanyag részecskék hatását pedig jelenleg az Egészségügyi Világszervezet is vizsgálja.

A Greenpeace Magyarország 2018. júniusban petíciót is indított, amely azt követeli a kormánytól: tiltsák be az egyszer használatos műanyag szatyrokat Magyarországon. A petíciót két hónap alatt majdnem százezren írták alá.

FOTÓK: Greenpeace Magyarország / Flickr

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek