Politikai színház: mit tiltson be a kormány a genderszak után?

2018.08.10. 08:00

Az egyetemi oktatás szabadsága elleni újabb durva kormányzati támadás jöhet: a hvg.hu értesülései szerint a kormány nem engedné, hogy a jövőben képzés induljon társadalmi nemek tanulmánya szakon.

Politikai színház: mit tiltson be a kormány a genderszak után?

A hét elején alig 24 órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emberi Erőforrások Minisztériuma (ez egy gigaminisztérium, amibe mindent belezsúfoltak az oktatástól az egészségügyön át) és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését. 

A tervezet egy pontja kimondja, hogy a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon, vagy ahogy a politikai vitákban elhíresült: genderszakon – értesült a hvg.hu.

A lépés az ELTE és a CEU genderszakos mesterképzéseit érintené – vagyis olyan akkreditált szakokat,

amelyeket gyakorlatilag egy tollvonással tiltanának be a hvg.hu olvasatában.

A lépés remekül illeszkedik a kormányzati holdudvar kultúrharcos narratívájába, és gumicsontként is jól működhet, hiszen a felsőoktatás problémái és az egyetemi, akadémiai szabadság korlátozása helyett abba az irányba tereli a vitát, hogy hasznos-e a genderszak, vagy nem.

Melyik területen folytatódjon a kormányzati politikai színház?

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek