Inkább szedjétek fel!

Barna Judit

Szerző:
Barna Judit

2018.08.08. 07:53

A szemetelés társadalmi probléma. Tudom, hogy jól jött most egy bűnbak, de arra kérlek titeket, hogy máskor is legyetek ilyen résen, mint most. Fotózás helyett néha szedjetek fel esetleg párat.

A 888.hu szerint a Valyo, város és a folyó által szervezett Szabihídon a belvárosi liberális fiatalok szemeteltek egy hipszter buli után. Mi több „belvárosi vegán-hipszter-avolattés vonalon mozgó liberális ifjoncok".

Jó tudni, hogy a Szabihíd-projekt egy hipszter buli. Gondolom, hipszter dolog ökumenikus keresztény összejöveteleket tartani, de hipszter dolog néptáncolni is. Hipszter dolog kiülni és népdalokat énekelni, de összeházasodni is. Vagy meghallgatni a Margaret Island örömzenélését. Mert ezek is a hídon voltak ám. Önszerveződően. Mert ez a projekt lényege. Meg minden jó projekt lényege: közösséget teremteni. Ezért is ment ki a projekt a La Biennale di Venezia-ra. Amit imádtak. Azt azért

jó tudni, hogy már a szemét sem pártsemleges.

A fenti kép nem illusztráció, egy hete fotóztam KÖKI-n. Két hete is kitettem egy szöveget a Facebookomra (sajnos azt nem osztották meg ennyien), amikor egy cseh lány megkérdezte tőlem a buszon, hogy miért ilyen szemétdomb fogadja Budapesten a turistákat. A lány a 200E buszon jött. Mert bár nagyon jó, hogy van 100E, de a 200E így is tele van turistákkal és a bőröndjeikkel. Tudom, mert napi szinten utazom a busszal és tudom, mert napi szinten kell útba igazítanom a külföldieket. Szóval ez a KÖKI. Minden nap. Hugyos és fosos.

Ha szeretnétek, naponta lefotózom.

De szívesen lefotózom nektek hajnalban az Akvárium környékét is, és a vízben úszkáló szemetet. Szívesen lefotózom nektek a Király utcát is, ami szintén minden nap – akár napközben is – tele van szeméttel. De az igazi kedvencem a Bárczy István utca (a Deák téri templom mögötti utca) ahol napokig kell elviselnünk az emberszart. Jól olvastad, emberszart. Mert nem takarítja fel senki.

A Szabihíd kapcsán most nagy lett a közfelháborodás. Mindenki szétposztolta az esetet. Holott ez mindennapos. Nem Szabihíd-specifikus, bár értem én, hogy kell a bűnbak. Kell valaki, akit most valamiért utálni lehet. El lett takarítva a szemét az FKF által? Igen.

Szemeteltek az emberek? Sajnos igen. De elárulom, hogy mindig. Mindenhol. Mindig van Budapesten egy olyan buli körüli környezet, ami tele van szeméttel. Azokat miért nem fotózzátok?

Vagy azt, amikor csikktengeren álltok a buszmegállóban, mert az emberek 10 centit sem tudnak megtenni a kukáig? Vagy azt, amikor a dohányosok azzal álltatják magukat, hogy a csatornába dobott cigicsikk nem szemetelés. Sokan, sok ismerősöm is.

A szemetelés társadalmi probléma. Nagy probléma. Tudom, hogy jól jött most egy bűnbak, de arra kérlek titeket, hogy máskor is legyetek ilyen résen, mint most. Továbbá arra, hogy fotózás helyett néha szedjetek fel esetleg párat (ne csak akkor, amikor eseményt szerveznek rá). Én szoktam. Sőt közvetlenül a szemetelő szeme láttára is szoktam.

Ajánlom továbbá nektek a SimpliCity Fesztivált, a rend, a tudatosság, a harmónia, a felelősségvállalás rendezvényét, ahol nem mellesleg egy deka szemetet sem termelünk. Jöttök? Ezek után, hogy ennyire érzékenyek vagytok, remélem sokan leszünk.

Itt oszthatod tovább a posztot a Facebookon!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek