Hír TV: Felháborodás van, bojkott nincs

Szerző: Katona Mariann
2018.08.08. 14:01

Minden ellenzéki párt felháborodott a Hír TV-nél történtek miatt, de azért bemennek a csatorna műsoraiba – derül ki az Azonnali ellenzéki pártoknak küldött körkérdéséből. Persze ehhez az is kell, hogy egyáltalán meghívják őket a kormánypárti hangnemre visszaváltó televízió műsoraiba.

Hír TV: Felháborodás van, bojkott nincs

Megszűnőben lévő sajtószabadság, véleményterror, a sajtószabadság fekete napja – ilyen és ehhez hasonló állítások hangzottak el az ellenzéki pártok részéről, amikor múlt szerdán Nyerges Zsolt, a Hír TV új tulajdonosa látványosan visszavette a hatalmat a csatornánál. A felháborodást azonban bojkott nem követi, vagyis

a felháborodott szocialista, vagy jobbikos politikusok – meghívásuk esetén – felbukkannak majd a televízió műsoraiban, hogy válaszoljanak az ismét kormánypártivá vált televízió riportereinek kérdéseire.

Egyedül az MSZP lát egyes esetekben esélyt a távolmaradásra. A párt sajtóosztálya az Azonnali kérdésére azt közölte, hogy a csatornánál történt „drasztikus változások” méreteivel csak most szembesülnek, de általánosságban elmondható, hogy minden meghívást és megkeresést külön-külön mérlegelnek a téma megjelölése alapján. A szocialisták egyébként a kampányban már egy ideig bojkottálták a „kormánypárti hazugsággyárat”, de ezt azóta már feloldották.

A Jobbik már sokkal határozottabb volt. Ugyancsak a sajtóosztályuktól tudtuk meg, hogy amennyiben hívják őket a Hír TV-be, el fognak menni.

Lehet ugyanis, hogy egy adott médium által képviselt iránnyal szemben van kritikájuk, de ők nem a csatornának, hanem a nézőiknek nyilatkoznak.

Az pedig ebben az esetben mindegy, hogy a televízió előtt ülők milyen beállítottságúak.

Egészen hasonlóan látja az LMP is. Kanász-Nagy Máté szóvivő elmondása szerint ők soha nem bojkottáltak semmilyen médiumot, mert nem futamodnak meg az újságírói kérdések elől. Minden fórumon és csatornán szeretnénk szembeszállni a kormányzati propagandával – mondta, hozzátéve, hogy ez így volt az elhíresült, 2015. februári „G-nap” előtt, és így lesz ezután is.

A Momentum – amely a Hír TV-nél lezajlott hatalomátvétel napján flashmobot is szervezett – látszólag ugyancsak várja a meghívást. Kérdésünkre azt közölték, hogy vállalják a „propaganda felkéréseit”, mert mondanivalójuk azok nézőihez is ugyanúgy, sőt, még inkább el kell, hogy jusson. Emellett szerintük

mindig izgalmas „élőben rávilágítani, milyen az, amikor az önálló gondolatoknak nincs helye a műsorokban, csak a felülről kapott információknak jut tér”.

Kerestük kérdéseinkkel a Demokratikus Koalíciót is, de tőlük nem kaptunk választ.

Egyelőre egyébként ellenzéki politikus csak elvétve bukkant el a csatorna esti beszélgetős műsorában, amelyet Kálmán Olga után már az egykori Hír TV-s, majd Echo TV-s Földi-Kovács Andrea vezet. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője debütált csak az ellenzékből a műsorban a Hír TV kormánypárti visszavétele óta.

Úgy tudjuk, az LMP-s Szél Bernadettet is már hívták, ám ő szabadságon van. Az Azonnali írta meg, hogy egyelőre visszavonult gondolkozni, miután a párt etikai bizottsága három évre eltiltotta a párttisztségektől, igaz, társelnök ettől még maradhat.

Járt már bent viszont Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Hollik István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője, de Bajkai István, a kormánypártok országgyűlési képviselője is.

MONTÁZS: Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek