Nem akartuk megfejni szegény felcsútiakat

Szerző: Hutter Marianna
2018.08.07. 08:45

Ugyan már szervezik Felcsúton a téli olimpiát, már annak is örülne, ha öt százaléknál többet érne el a falu polgármester-választásán Mészáros László. A Kétfarkú Kutyapárt jelöltje szerint a többségnek szimpatikus, hogy megjelent a viccpárt a faluban, és még a harcos fideszesekkel is jól el tudtak beszélgetni. Interjú a választás előtt, amely éppen Soros György születésnapjára esik.

Nem akartuk megfejni szegény felcsútiakat

Miért hívja magát az igazi Mészáros Lászlónak, mitől igazibb, mint a Fidesz azonos nevű jelöltje?

Ahhoz, hogy induljunk a polgármesterválasztáson, két hetünk volt az ajánlásgyűjtésre. Mi ez idő alatt gondosan néztük a választás.hu-n, bejelentették-e már a fideszes Mészáros László indulását, ám a gyűjtés első hetében nem volt ennek semmi nyoma. Én a második héten kedden mentem regisztrálni, szerdán reggel 8-kor pedig átvettem az aláírásgyűjtő íveket, majd egy órával később megjelent a kormánypárti jelölt neve a weboldalon. Vagyis én voltam a gyorsabb.

Hogyan lett önből az első felcsúti hajléktalan?

Az aláírásgyűjtés során a felcsútiak kérték, hogy

ha már indulok, legyek helybeli, ezért állandó lakcímként bejelentettem Felcsútot. Viszont senkit nem akartam azzal terhelni, hogy odaköltözök hozzá, ezért felcsúti lakcím nélküli vagyok.

Miért alkalmasabb jelölt ön, mint a kormánypárti?

Mi a kutyapárt passzivistájaként azt képviseljük, hogy ha van egy probléma, fogjunk össze és oldjuk meg helyben. Így sokkal olcsóbb, mintha a központi szervezetre várnánk. Például építettünk kampányépületként egy buszmegállót százezer forintból, ami ha hivatalos állami beruházásként valósult volna meg, akkor biztos vagyok benne, hogy milliós nagyságrendbe került volna.

Szerintem ha egy kis falu nem Magyarország leggazdagabb emberének adományaiból próbál megélni, hanem az önkormányzati normatívából, akkor racionálisan és takarékosan kell működnie.

Milyen felcsúti fejlesztésekre lenne szükség?

Ahogy az elmúlt hetekben jártuk Felcsútot, rengeteg megoldásra váró apró problémát láttunk. Például az egyik gyalogút átvezet egy vízcsatornán, tehát ha valaki át akar kelni rajta, át kell ugrania a félméteres szakaszt. Ide hidat szeretnénk építeni, hogy az idősebb embereknek ez ne jelentsen gondot. A terveink közt szerepel az is, hogy a Kutyapárt kátyúzó brigádjával néhány úthibát kijavítsunk.

Ha ön nyerne, lenne olimpia felcsúton?

A stadionok már megvannak hozzá. A téli olimpiát már szervezzük, mert van egy domb, ahol lehetne lesikló pályát építeni.

Ha pedig Alcsútot összevonnánk Felcsúttal,akkor lenne elég hely az olimpiához.

Találkozott már a másik Mészáros Lászlóval?

Szerettem volna, de nem sikerült. Kerestem a hivatalában, ahol azt mondták, elfoglalt, a lakhelyén pedig annak ellenére nem nyitottak nekem ajtót, hogy valaki egészen biztosan otthon volt.

Ha találkoztak volna, mit mondott volna neki?

Csak egy bemutatkozás és üdvözlés lett volna a célom, nem kívánnék szócsatába elegyedni vele. Alapvetően az együttműködés híve vagyok, nem a harcé.

Önt támogatja Soros György?

Egy dologban támogatott:

a választás napja éppen augusztus 12-ére,vagyis Soros György születésnapjára esik.

Igaz, az időpontot Áder János köztársasági elnök írta ki.

Van már 2Rule meze?

Gondolkodtam rajta, hogy vegyek, de valamelyik tv-közvetítésben látszott, hogy egy sportoló megfogta egy másik mezét, és az darabokra
szakadt. Addig, amíg a ruhák ilyen minőségűek, nem veszek.

Hogyan fogadták a kampányát a felcsútiak?

Szinte mindenki fél vállalni az arcát és a nevét, még azok is, akikvégül úgy döntöttek, hogy aláírják az ajánlásomat. Egyébként nagyon kevés harcos fideszessel futottunk össze, de még velük is egészen jól eltudtunk beszélgetni és tisztázni, hogy mik az értékrendbeli különbségek. Az a benyomásom, hogy szimpatikus a felcsútiaknak, hogy megjelent a Kutyapárt és aktívkodunk, a többségük drukkol és segítőkész. Például volt, aki segített a buszmegálló építésben: mikor otthon felejtettünk egy szerszámot, az egyik arra sétáló helybéli kölcsön adott egy villáskulcsot.

A kampányvideójából kiderült, hogy pénzt is gyűjtöttek Felcsúton. Mennyi jött össze?

Ez kicsit kínos volt a számomra, mert a gyűjtést szimbolikus gesztusnak szántuk, így meglepett, hogy az egyik ember kétezer forintot dobott a kalapba. Ezután inkább abba is hagytuk a gyűjtést, mert nem akartuk szegény felcsútiakat megfejni. Az összegyűjtött pár ezer forintból azt tervezzük, hogy az általunk épített buszmegálló hátoldalára rakunk valamilyen nap és szél elleni védelmet.

Hány passzivistájuk van Felcsúton?

Helybéli egy van, de őt nem nevezném meg, mert egy ottani cég alkalmazottja, és nem szeretné, ha a neve ismertté válna. A célunk Felcsúton egyelőre az, hogy az aktivitás magját ültessük el azzal, hogy megjelenünk, tevékenykedünk és képviseljük a kutyapárt szellemiségét.

Vagyis azt, hogy ha problémát látunk, akkor nem panaszkodunk, hanem megoldjuk.

Milyen választási eredményt vár?

Ha öt százalék körüli szavazatot kapunk, akkor nagyjából annyian szavaznánk ránk, ahányan aláírták az ajánlást. Ha ennél jobban szereplünk, akkor annak már csak örülni fogunk. Egyébként a Kutyapárt jellemzően a 127 százalékos eredményt szokta megcélozni.

Mihez kezd, ha nem nyer?

A Kutyapárt már tavaly is ott volt Felcsúton, mikor űrállomást építettünk, és volt egy rakétatesztünk, tehát azt gondolom, hogy ez egy szimbolikus hely Magyarországon. Mindenképpen vissza fogunk térni, hogy ezt-azt megcsináljunk a felcsútiaknak.

FOTÓ: Kétfarkú Kutyapárt / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek