Az, hogy Orbánnak nagy a hangja, nem jelenti, hogy az a hang erős is

2018.08.04. 13:16

Az Európai Néppárt már eddig is minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy a Fideszt és Orbánt a pártcsaládban tartsa, a labda most a magyar térfélen pattog, mondja az Azonnalinak Anna Maria Corazza Bildt, aki nemrég a Politicón fakadt ki a Fidesz ellen. A svéd néppárti EP-képviselő szerint nincs helye sem a Jobbiknak, sem az LMP-nek az EPP-ben.

Az, hogy Orbánnak nagy a hangja, nem jelenti, hogy az a hang erős is

Orbán Viktor túl messzire ment – írta nemrég a Politicón közölt cikkében az Európai Néppárt egyik svéd prominense. Anna Maria Corazza Bildt, a Néppárt nemek közti egyenlőség-bizottságának alelnöke, Carl Bildt egykori svéd miniszterelnök neje azt rója fel a magyar miniszterelnöknek az írásában, hogy retorikájával a szélsőjobboldal malmára hajtja a vizet, feltűnően jóban van Putyin Oroszországával, nem beszélve arról, hogy egy ideje muszlim inváziót vizionál és lejáratókampányokat folytat az Európai Unió ellen.

A svéd EP-képviselő szerint a Néppártnak bátor lépésre van szüksége, és fel kell lépnie végre Orbán Viktorékkal szemben. Bildt azért odaszúr egyet a cikkben az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának is, mondván ha az EPP odahat a Fideszre, az S&D-nek is fel kell lépnie necces tagpártjaival, a szlovák Smerrel és a román PSD-vel szemben.

Az európai politika mellett parmezánimporttal és egy északolasz panzió üzemeltetésével is foglalkozó, római születésű Anna Maria Corazza Bildtet az Azonnali e-mailben kereste meg kérdéseivel.

Támogatja más magyar pártok, például az LMP vagy a Jobbik néppárti tagságát?

Nem.

Kellene lennie magyar pártnak az Európai Néppártban ön szerint?

Természetesen.

Ha jól értjük, az ön szemében Orbán végleg átlépte a vörös vonalat. Gondolja, hogy áthidalhatatlan a Fidesz és a Néppárt értékrendje közti szakadék?

Őszintén remélem, hogy nem. A Néppárt elkötelezett a konstruktív és őszinte párbeszédre Orbánnal és a Fidesszel, hogy némely álláspontjukat felülvizsgálják. Jóhiszeműen próbáljuk a Fideszt megszólítani, és reméljük, hogy nem fogják letagadni a létező problémákat.

Gondolja, hogy végül az értékek fontosabbak lesznek a Néppártban annál, hogy az Európai Parlament legerősebb frakciója legyenek?

Ha kiállunk az értékeink és elveink mellett, akkor nyerünk a választásokon. Sok ember aggódik, és tudni akarják, hogy hányadán állunk a Fidesszel. Rendületlenül elkötelezettek vagyunk az európai értékek mellett, amelyeket a lisszaboni szerződés rögzít. Abban hiszünk, hogy együtt építhetünk egy erős és egyesült Európát azért, hogy a gyermekeink is békében, szabadságban és demokráciában élhessenek, ahol a jogállamiságot és az alapvető jogokat tiszteletben tartják.

Olyan véleményekkel is találkozni, hogy a Néppártnak jobb, ha bent tartja Orbánt a frakcióban, mint ha Orbán saját frakciót alapítana az EP-ben. Mit gondol erről?

A Néppárt már eddig is minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy a Fideszt és Orbánt a pártcsaládban tartsa. A labda most az ő oldalukon pattog.

A Néppárthoz való tartozás hatalmas előnyökkel jár. Jogokat és lehetőségeket jelent, de kötelességet is az alapvető értékeink és a Európával kapcsolatos víziónk tiszteletben tartására.


Ön szerint a Néppártban hány politikus osztja az ön véleményét Orbánnal és a Fidesszel kapcsolatban?

Meg vagyok róla győződve, hogy a legtöbbjük egy véleményen van velem.

Az, hogy Orbán Viktornak nagy a hangja, nem jelenti azt, hogy az a hang erős is.

FOTÓ: SVT

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek