Atomhatalommá teheti Németországot Trump?

Szerző: Bakodi Péter
2018.08.03. 11:12

Az amerikai elnök politikája komoly félelmeket váltott ki Berlinben. A stratégák német kézbe vennék az ország védelmi ügyeit, a társadalom és a hadsereg azonban még nincs felkészülve erre.

Atomhatalommá teheti Németországot Trump?

Nyílt vita bontakozott ki a német biztonságpolitikai elit berkein belül arról, hogy Németország belépjen-e az atomhatalmak soraiba – írja a Politico. A korábban szinte elképzelhetetlennek hitt lehetőség felmerülését Donald Trump amerikai elnök politikája idézte elő. A németek Egyesült Államokba vetett bizalma alapjaiban gyengült meg az elmúlt másfél évben. Trump többször is élesen bírálta szövetségesét, amit az elemzők már nem csupán retorikai fogásként, hanem érdemi politikai változásként értékelnek a transzatlanti kapcsolatokban.

A brüsszeli hetilap online kiadása által idézett német politológus professzor, Christian Hacke úgy látja, hogy

Németország – a NATO 1949-es megalakulása óta először – kint rekedt a Washington által biztosított nukleáris védőernyő alól.

Ezért, mint fogalmazott, a nukleáris elrettentésen alapuló nemzeti védelemre kell összpontosítani az Egyesült Államokkal szemben kibontakozóban lévő összetűzések fényében.

A felvetés heves vitát váltott ki Németországon belül. Sokan attól tartanak, hogy a meggyengült nemzetközi rendszert romba döntheti a fegyverkezési verseny, ami Németország esetleges atomhatalommá válásával járhat. Szakértők ugyanakkor már annak is örülnek, hogy a vita híre eljutott a társadalom szélesebb rétegeihez is, hiszen így tudatosulhat az emberekben, hogy az európai védelmi struktúra korántsem áll készen a jövő kihívásaira.

Attól azért még nem kell tartani, hogy Németország – még egy ilyen irányú döntés esetén is – rövid időn belül nukleáris fegyverre tegyen szert.

A németek döntő többsége a világháborús sokk máig tartó hatásai miatt inkább pacifista, és sokan még a nukleáris energia villanytermelésre történő felhasználásától is idegenkednek.

A társadalom mellett a hadsereg sincs felkészülve erre. A küzelmúltban több elmarasztaló jelentés is napvilágot látott a német fegyveres erők lehangoló állapotáról. Úgy pedig igencsak nehézkesen menne az atomfegyverek rendszeresítése, ha az alapvető képességek ellátásával is problémák vannak.

Az Azonnali megkereste kérdéseivel az Ursula von der Leyen vezette német védelmi minisztériumot. Amint válaszolnak, jelentkezünk.

FOTÓ: Pixabay

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek