Tusványos, ahogy az ellenzék látta

Szerző: Katona Mariann
2018.08.02. 12:20

Nem kérdés, hogy a múlt héten lezajlott tusnádfürdői fesztivál fideszes rendezvény, ezúttal mégis az ellenzék jelentős része is ott volt. Megbánták-e a részvételt? Az Azonnali megkérdezte.

Tusványos, ahogy az ellenzék látta

Hosszú évek óta idén először fordult elő, hogy a bálványosi szabadegyetemen nemcsak a kormány, a Fidesz, vagy a hozzájuk közeli arcok láthatók a fesztiválozók között, hanem három ellenzéki párt, a Jobbik, az MSZP, és az LMP politikusai is.

Bemerészkedtek az „oroszlánbarlangba”, és azt mondják, elégedetten távoztak.

Az MSZP-t kíváncsi szemek figyelték

Egyáltalán nem bántuk meg a látogatást – mondta az Azonnalinak az MSZP-s Molnár Zsolt, aki az idei ciklustól már a parlament nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke. A meghívásnak eleget téve komplett delegációval érkeztek, ennek tagja volt mások mellett Ujhelyi István jelenlegi, illetve Harangozó Gábor korábbi európai parlamenti képviselő is. Az első, esetükben csütörtöki napot a fesztiválon töltötték, ott találkoztak a szervezőkkel, illetve erdélyi és vajdasági ifjúsági szervezetek vezetőivel is.

A helyi fiatalok érdeklődését azonban annyira nem keltették fel, Molnár Zsolt tapasztalata szerint ugyanis a legtöbben kifejezetten a fesztivál miatt érkeztek,

egyedül a közéleti sátor közelében figyelték őket „kíváncsi szemek”.

Ellenségeskedés viszont nem volt, se „hazaárulózás”, se agresszivitás, de beszólások sem.


A szocialisták abban különböznek a többi ellenzéki párttól, hogy ők nem ültek ki pénteken a fideszes Kocsis Mátéval és a KDNP-s Harrach Péterrel a pódiumra vitatkozni: el is mondták, hogy miért.

A vita ugyanis a magyarországi belpolitkáról, a fideszes kétharmadról szólt, nem pedig határon túli magyarokról.

Molnár Zsolt szerint helyesen döntöttek, hiszen nemzetpolitikáról nagyon szívesen vitatkoznak bármikor a kormányoldallal, de az ott zajlott vitában nem kívántak partnerek lenni.

A vita napját így már nem is Tusnádfürdőn töltötték. Ehelyett találkoztak Borboly Csabával, Hargita megye tanácselnökével, Ráduly Róberttel, Csíkszereda polgármesterével, illetve Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnökével. Udvarias légkörben zajlott minden beszélgetés, de a jövőre nézve utóbbi találkozót ítélték a leginkább konstruktívnak, hiszen – mint kiderült –

a határon túli magyarság megítélésében megvolt az „intellektuális kémia”.

Ezeken a találkozókon el tudták mondani, hogy mit csinálnának másképp, mint a Fidesz, ilyenből pedig van bőven. Kezdve azzal, hogy a határon túliak szavazati jogát megtartanák, ám szerintük az lenne a jó, ha a külhoniak nem budapesti pártlistákra voksolhatnának, hanem maguk közül választhatnának képviselőt. De a pénzügyi támogatásokon is változtatnának, a források elosztását a határon túli szervezetekre bíznák, nem pedig hazai „fideszes csinovnyikokra”.
 
 

Az LMP tudta, mire vállalkozik

Pontosan tudtuk, mire vállalkozunk, Tusványos egy fideszes rendezvény – ezt már az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt mondta az Azonnalinak. A politikus mindössze egy napot töltött a rendezvényen pénteken, azon a napon, amikor nagy nyilvánosság előtt leült vitatkozni Kocsis Mátéval és Harrach Péterrel. „Egyáltalán nem bántuk meg, hogy ott voltunk” – mondta, szerinte ugyanis éppen az volt a lényeg, hogy a Fideszhez húzó közönség előtt is el tudják mondani az álláspontjukat.

Habár számos sajtóhírben úgy jelent meg, hogy az ellenzék magyarázkodásra kényszerült, Keresztes László Lóránt ezt máshogy élte meg. „Lehet viccelődni az LMP-n, de hol vannak nálunk Farkas Flóriánok vagy Simon Gáborok?” – tette fel a kérdést.

Sőt, szerinte a vitán az is kiderült, hogy „a magát nemzetinek hazudó Fidesz” nem úgy közelíti meg az elvándorlás kérdését, mint kellene.

Mint mondta: tagadták, hogy nemzeti tragédiáról lenne szó akkor, amikor kényszerűségből fiatalok százezrei hagyják el otthonukat, ez egyébként nemcsak Magyarországra, hanem az egész Kárpát-medence magyarságára jellemző. Az LMP-s politikus a szocialistákkal ellentétben a fesztivált járva nem kíváncsi szemekkel találkozott, hanem – elmondása szerint – barátságos fiatalokkal, akik nyitottak voltak az LMP-re.

A Jobbiktól Mirkóczki Ádám ment el Tusnádfürdőre, őt is szerettük volna megkérdezni a személyes tapasztalatairól, ám ő ezen a héten szabadságon van.

Ha Tusványos, akkor medve

Tusványos ezúttal sem kizárólag Orbán Viktor miniszterelnök beszédétől volt hangos, hanem a közelben ólálkodó medvétől is.

A szocialisták találkoztak is az állattal, egyik este a mikrobuszuk közelében kereste napi betevőjét.

Molnár Zsolt szerint az kiderült, hogy a medve politikai értelemben nem foglalt állást: ott voltak a szocialista politikusok, de sem fizikai, sem politikai támadást nem kellett elszenvedniük.

FOTÓ: mszp.hu

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek