Erdély nem is tündérkert, hanem maga Mordor?

Szerző: Pintér Bence
2018.08.02. 12:50

Érdekes eredményt kapunk, ha a mai földrajzi vizonyokra próbáljuk értelmezni A Gyűrűk Ura térképét.

Erdély nem is tündérkert, hanem maga Mordor?

A nem szakértő közönség valószínűleg nem követte szorosan, de már tíz év is eltelt azóta, hogy megjelent a fantasyirodalom alapkövének számító A Gyűrűk Ura évfordulós, felújított kiadása magyarul is. A 2004-ben felújított angol kiadáshoz nem csak a különféle szövegváltozatokat fésülték össze és hibákat javították ki, de a térképeket is újrarajzolták.

A különbség talán még szembetűnőbb a magyar kiadásban: tizenkét éves koromban olvastam először az eredeti kiadást, akkor rögtön kétszer is, most pedig ismét mélyen benne járok a Gyűrűháború történetében. Az új kiadás kívülről is gyönyörű, az új térképek pedig nagyon sokat dobnak az élményen: ha most olvasná valaki először, vagy újraolvasná, akkor ezt a kiadást érdemes megvenni.

Az ember ilyenkor persze elkezd olvasgatni a neten is a szöveg mellé: több cikk szólt például arról mostanában, hogy Középfölde geográfiájának konkrétan semmi értelme, hegyláncok nem nézhetnek ki így a valóságban, és a fizika törvényei szerint a folyók sem pont úgy folynak, ahogy azt Tolkien megálmodta.

Ezek után érdekelt, hogy csinált-e valaki „javított”, azaz földrajzilag pontos térképet Középföldéről.

Így jutottam el a térképig, amely szerint a főellenség Sauron sötét birodalma, Mordor valahol Erdély területén fekszik.

A dolog persze közel sem ilyen egyszerű. J. R. R. Tolkien a bevezetésben kicsit homályosan fogalmaz, de az egyértelmű, hogy a Középföldén játszódó történet helyszíne a mi Földünk egy régmúlt időszaka. A szerző szerint viszont éppen az időbeli távolság miatt semmi értelme a helyszíneket összevetni a mai térképekkel.

Peter Bird, az UCLA geológia tanszékének professzora mégis erre vállalkozott évekkel ezelőtt: Középfölde térképét rávetítette Európa térképére, és meglepően jól közelítő találatokat kapott. Bird térképe szerint a könyvben főszereplő hobbitok földje, a Megye Anglia délnyugati részére esik, Rohan Dél-Németország, Gondor jelentős része pedig Ausztria és Észak-Olaszország területén fekszik.

Ez aztán azt is jelenti, hogy a sötét birodalom, Mordor nagyjából valahová Erdély területére kerül, míg

Minas Morgul, a Sauron által elfoglalt gondori vár, illetve Sauron székhelye, Barad-dûr Magyarország területére. Utóbbi valahová Borsodba, ha jól látom.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Erdély ihlette volna meg Tolkient, csak azt, hogy ezen a térképen éppen ide esik.

Magyarul részletesebben a Transindex írt a térképről.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek