Berlusconi megvétózta az olasz közmédia élére jelölt oroszbarát újságírót

Szerző: Techet Péter
2018.08.02. 16:05

A korábbi miniszterelnöknek és médiamogulnak nem tetszik, hogy Marcello Foa csak a populista kormánytöbbség bizalmát élvezi.

Berlusconi megvétózta az olasz közmédia élére jelölt oroszbarát újságírót

Amint az Azonnali arról beszámolt, a római kormány a közismert putyinista újságírót, Marcello Foát akarná az olasz közszolgálati televízió és rádió, a RAI élére kinevezni. A jelenleg a svájci Corriere del Ticino napilapot irányító

Foa a Russia Today rendszeres szakértő vendége, a Twitteren pedig Angela Merkelt, Emmanuel Macront és Ferenc pápát szokta szidni.

Főleg a kisebbik kormánypárthoz, a szélsőjobboldali Legához és annak elnökéhez, Matteo Salvini belügyminiszterhez áll közel. Még a márciusi választások után hozta össze Salvinit a volt Trump-tanácsadó Steve Bannonnal és a svájci liberális milliárdossal, Tito Tettamantival. A cél egy közös EU-ellenes, putyinista, összeurópai összefogás.

Noha Foa egyértelműen a Legához áll közel, a kormányzó Öt Csillag is üdvözölte a kinevezést, Luigi di Maio kormányfőhelyettes a grillóisták nevében egyenesen „kulturális forradalomról“ beszélt.

Berlusconi a balodallal együtt állt útjába a Lega és az Öt Csillag kultúrforradalmának

Silvio Berlusconi és jelenleg ellenzékben lévő jobbközép pártja, a Forza Italia azonban nem nézte el, hogy Salvini nem egyeztetett velük a jelölt személyéről, holott a Lega a márciusi választásokon még a Forza Italiával indult közösen. Ráadásul a médiamogul Berlusconi eleve nem örül, ha médiaügyekben a feje felett döntenek. Noha Marcello Foa jóban van Berlusconival, a család napilapjában, az Il Giornaléban állandó rovattal is rendelkezik,

Berlusconi és a Forza Italia sokak meglepetésére mégis nemet mondott Foa személyére.

A kormány jelölését ugyanis a közszolgálati médiát ellenőrző parlamenti bizottságnak is jóvá kell hagynia, ahol – éppen a kiegyensúlyozottság miatt – a kormánynak nincs abszolút többsége. Marcello Foa mellett a két kormánypárt, illetve az ellenzékből a neofasiszta Olaszország Testvérei (FdI) párt szavazott, de ellene volt a két baloldali ellenzéki párt – és Berlusconi.

Berlusconi döntésére dühösen reagált Matteo Salvini legás belügyminiszter, aki szerint a volt kormányfő a baloldal szekerét tolja.

Berlusconi azonban kijelentette, hogy ellenzi, ha a RAI élén olyasvalaki áll, aki csak egyetlen politikai oldal bizalmát élvezi:

„A közszolgálat mint olyan nem lehet bármilyen többség egyoldalú kifejeződése“.

És hogy mennyire hiteles ez a hozzáállás a volt miniszterelnöktől?

Amikor Silvio Berlusconi volt hatalmon, a RAI-t valóban nem csak a kormánytöbbség határozta meg. 1994 és 1996 között Letizia Moratti személyében ugyan egy forzás politikus állt a közmédia élén, de később

Berlusconi baloldaliakat is elfogadott a RAI vezetőinek.

Így lehetett igazgató Roberto Zaccaria, Vittorio Emiliani, Paolo Mieli vagy Lucia Annunziata. Valamennyien a balliberális médiavilágból, vagy eleve baloldali pártoktól érkeztek. Berlusconi, akinek a Mediaset vállalkozása révén természetesen jelentős a médiajelenléte – ez volt politikai sikerének egyik kulcsa is –, nem csak arra figyelt, hogy ne legyen a RAI vezetése elfogult, de kormányzása alatt azt is hagyta, hogy a közszolgálati tévéadó hármas csatornája, a RAI Tre a baloldalé maradhasson.

Az olasz közszolgálati médiát, amely a nyolcvanas évekig monopolhelyzetben volt, hosszú ideig meghatározta egyfajta ideológiai felosztás: miközben az egyes csatorna a kereszténydemokratáké (DC), a kettes a szocialistáké (PSI) volt, a hármas csatorna a baloldali értelmiség világát jelentette, sok tényfeltáró anyaggal. A RAI ezen politikáját is természetesen érintette, hogy 1990-ben összeomlott a hagyományos olasz pártszerkezet – mind a kereszténydemokraták, mind a szocialisták, mind a kommunisták teljesen eltűntek.

Berlusconi azonban megelégedett a saját magántévéivel, nem akart túlzott befolyást szerezni a RAI felett,

a hármas csatorna balos irányultságát pedig eleve nem is bántotta.

A Lega és az Öt Csillag most ezen változtatna 

Egyrészről a Lega ideológiailag jobbra áll Berlusconitól, így a RAI esetében sem tűri meg a további baloldali kritikát. Másrészről

a két kormánypárt egyikének sincs saját médiabirodalma, mint Berlusconinak, így jobban rászorulnak a RAI-ra.

Az Öt Csillag pedig hagyományosan harcban áll a RAI csatornáival. Beppe Grillo mozgalmi vezér interjút se hajlandó nekik adni, Luigi di Maio pedig még a márciusi választások előtt Berlusconi csatornáit is megrendszabályozta volna: az Öt Csillag egyszerűen el akarta volna venni Berlusconi magánmédiáit.

Az ügy most ott tart, hogy Salvini megpróbálja újra Foát jelöltetni a RAI élére, de Berlusconi a Huffington Post olasz kiadásának adott szerdai interjújában előre jelezte, hogy Foát továbbra se fogadja el, sőt, szerinte eleve jogszabályba ütköző egy elutasított jelölt újbóli jelölése.

Foa a bukására csak annyit reagált, hogy elfogadja „a részvényesek akaratát“.

FOTÓ: EFE

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek