Integráció a gyakorlatban: beültek a cigányvajda fiának lagzijára a szlovák rendőrök

2018.08.01. 14:52

Mit tegyen a rend őre, ha a helyi cigányvajda lagzijára beinvitálja őt az örömapa? Ráadásul szolgálati időben. A szlovákiai Udvardon a hatóságok két képviselője úgy döntött, hogy kölcsönös bizalomépítés címén csatlakoznak a násznéphez.

Integráció a gyakorlatban: beültek a cigányvajda fiának lagzijára a szlovák rendőrök

Az Érsekújvár tövében található Udvardon szimbolikus lépést tettek a hatóságok a romaintegráció irányába.

Augusztusra fordulván a helyi cigányvajda fia megházasodott, és a roma kultúrának megfelelően hatalmas lagzit csaptak az ifjú pár tiszteletére: az asztalokon hét sült malac, vagy nyolcszáz szendvics, százötven kiló disznóhúsból készült rántott szelet, marhapörkölt, sült csibe, kolbász és még megannyi finomság várta az ünneplő tömeget.

A Paraméter szlovákiai magyar hírportál megírta: nem csupán a násznép, hanem két helyi rendőr is csatlakozott a tivornyához, akik eredetileg azt akarták ellenőrizni, hogy minden rendben zajlik-e a nagy napon. Az örömapa azonban nem hagyta, hogy a rendőrök – akik egyike romaspecialista volt – ennyivel megússza a vizitet: beinivitálta az egyenruhásokat a bulira. A két rendőr pedig, mit volt mit tenni, negyed óra erejéig eleget is tett a szívélyes vendéglátásnak, mondván, a romákkal való kapcsolattartás munkaköri kötelezettségük.

Božena Bruchterová, a nyitrai kerületi kapitányság szóvivője semmit kivetnivalót nem talált abban, hogy kollégái szolgálati időben elvegyültek az ünneplő tömeg között, és helyet foglaltak az asztaloknál:

„A kölcsönös bizalom kiépítése egy időigényes feladat, egy ilyen invitálás elutasítása negatívan hatott volna ki a további együttműködésükre.”

NYITÓKÉP: Szlovák Köztársaság Rendőrsége / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek