Sneider Tamás az Azonnalinak: Szabadságharcot kell vívni!

2018.07.31. 11:50

Az állami támogatás nélkül is havi 10-15 millió forintból tud gazdálkodni a Jobbik, ennyi jön össze adományokból – erről beszélt az Azonnalinak adott interjújában Sneider Tamás. A pártelnök szavaiból kiderült, hogy sokak irányába nyitottak lesznek az önkormányzati választáson: nem is állítanak mindenhol polgármester-jelöltet, de az Ásotthalmot vezető Toroczkai László ellen várhatóan elindítanak valakit. A politikus elárulta azt is, hogy miben lesz szerinte jobb Vona Gábornál, mit tanult Orbán Viktortól, és hogy miért készülnek az Európai Néppártba.

Sneider Tamás az Azonnalinak: Szabadságharcot kell vívni!

Mikor beszélt utoljára Vona Gáborral?
 

Bő egy hónapja, és nagyjából félórán keresztül beszélgettünk, mert kíváncsi voltam egy ügyben a véleményére. Nem gyakran találkozunk, a tisztújítás óta mindössze kétszer tudtunk összeülni.

Gábor egyébként nem szól bele semmilyen mértékben a Jobbik életébe, ha kérdezünk tőle, akkor elmondja a véleményét, de ennyi.

Vona Gábor embere? Azt mondják önről.

Nem érzem magam annak, hiszen mindketten külön-külön karakterek vagyunk. Ez jó is, hiszen a választás után újra kell fogalmaznia magát a Jobbiknak. Nyilván nem gyökeres változásra van szükség, hiszen továbbra is egy néppártot kívánunk építeni, de én annyival kiegészítettem, hogy szociális nemzeti néppártot tudok elképzelni. Rólam közismert, hogy én voltam a szociális ügyek felelőse a párton belül és érzékenyen érintenek ezek a kérdések.

Legyen kicsit önkritikus. Miben lesz rosszabb elődjénél?

Vona Gábor nagyon jól rezonált a mindennapi politikai helyzetre. Én erre nem vagyok képes, vagy legalábbis még nem jöttem bele. Gábor gyors és jó döntéseket tudott hozni, én inkább átfogóbb stratégiában szoktam gondolkozni. Ezért van mellettem Gyöngyösi Márton, illetve az országgyűlési képviselőink. De amiben picit talán jobb leszek nála, az az üzeneteink eljuttatása az átlagemberekhez. Gábor rengeteget járt vidéken és beszélgetett a helyiekkel, de lehet, hogy ez nekem jobban megy majd.

Ha Vona Gábor ha újra politizálni szeretne, visszaadná neki az elnöki posztot?

Nem szeretne politikai tisztséget betölteni a Jobbikon belül, ezt ő maga mondta. A politikával továbbra is kíván foglalkozni, de egy kicsit szabadabb környezetben. Ha valaki pártpolitikus, akkor bizonyos határokon belül fogva van, elég csak arra gondolni, hogy van egy programunk, aminek a mentén politizálunk. Amennyiben valaki ezt egyfajta külsősként végzi, akkor szélesebb spektrumon tud gondolkodni: ő most ezt akarja kipróbálni.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által megállapított bírság még jócskán Vona Gábor elnöksége idején keletkezett: annak a kezelésében részt vesz?

Nem tud, hiszen nincs politikai tisztsége. A helyzet kezelése egyébként nem könnyű,

az Európai Bírósághoz fordultunk, és abban bízunk, hogy soron kívül fogják elbírálni az ügyünket.
 

Ez ugyanis valójában a következő uniós választás tisztaságáról szól, hiszen nem mindegy, hogy el tud-e indulni egy párt, ráadásul Magyarország második legerősebb pártja a voksoláson, vagy nem.

Elképzelhető, hogy nem tudnak elindulni?

De, elindulunk. A pénzügyi szankció nehézségeket okoz, de az ellehetetlenítésünk nem sikerült. 331 millió forintnyi állami támogatást nem kapunk meg, ez nagyrészt idén lecseng, jövő januárban már újra érkezik hozzánk pénz. Azt is látni kell, hogy a Jobbik nagy párt, csak az önkormányzati és országgyűlési képviselőinknek, illetve más adományozóknak köszönhetően havi tíz-tizenöt millió forintból tudunk gazdálkodni.

Volt szó arról, hogy az állami támogatás hiánya miatt például alkalmazottakat kell elküldeniük. Ilyen történt?

Eddig sem volt sok alkalmazottja a pártnak, egy-két személytől váltunk meg, de a kampányidőszak végével ez eleve törvényszerű. A működésünk, még ha őrlángon megy is, de azért rendben van.

Az állami támogatás elvonása csak az egyik része a büntetésnek, a NAV-nak még további 331 millió forinttal tartoznak. Ezt miből fizetik ki?

Több mint egy hónapja fordultunk az adóhatósághoz részletfizetést vagy halasztást kérve, de választ azóta sem kaptunk.

Milyen ingatlanvagyona van a pártnak, amit akár le is foglalhatnak?

Sajnos nincs ilyenünk. Egyetlen ingatlanunk van, a Villányi úti iroda, ami 40-50 millió forintot érhet. Én már alelnökként is szerettem volna, ha tartalékot képzünk, naiv hozzáállás volt, hogy nem készültünk az ÁSZ-hoz hasonló durva eszközökre. Az egyik fontos célkitűzésem ezért az, hogy ha a pénzügyi helyzetünk rendben lesz, induljon el egy tartalékolás.

Ha tehát elindulnak az európai parlamenti választáson, Volner János lesz a listavezetőjük?

Volner János készül erre a pozícióra, de nincs még döntés, legkorábban decemberben lehet.

Ha kijut, valóban az Európai Néppártba ülne be?

Igen, megcéloztuk, hogy az Európai Néppárt tagjai legyünk és vannak is arra utaló jelek, hogy ez nem lehetetlen.

Vagyis egy frakcióban a Fidesszel?

Ezt nehezen tudom elképzelni, annyira különbözik a két párt politikája. A Fideszt nagyon sokan bírálják, nem biztos, hogy a Néppárt tagjai maradnak.

Az európai parlamenti választás után néhány hónappal jön az önkormányzati is. Állandó kérdés, hogy lesz-e összefogás?

Bármilyen összefogásnak az lehet az alapja, hogy fel kell mutatni egy valódi alternatívát a Fidesszel szemben.

A baloldali, liberális pártok között én ilyet nem látok. Mire eljön az önkormányzati választás, a Jobbik biztos, hogy nagyon kemény, határozott és jól megfogható elképzeléssel áll elő, úgy is mondhatnám, hogy lesz sztorija.

Ha ezzel más pártok is egyetértenek, és támogatják, nagyobb esély lesz a győzelemre.

Akár a baloldalra is számítanak?

Nyilvánvalóan a baloldal nagy átka, Gyurcsány Ferenc nem jöhet szóba. Ugyanolyan hiteltelen, mint Orbán Viktor, nem lehet egyiket lecserélni a másikra. Néhány kivétellel tehát bárkivel hajlandók vagyunk együttműködni.

Akkor egy gyakorlati kérdés: a XIII. kerületi szocialista fellegvárban, ha az MSZP-s Tóth József újra elindul, nem indítanak ellene senkit?

A helyi szervezetünk véleményének kikérése nélkül nem szeretnék ennyire konkrét példára válaszolni.

Egy biztos, a Jobbik nem fog mindenhol polgármestert állítani, de ezzel ugyanígy lesz várhatóan minden párt.

Még egy konkrétum, Ásotthalom. Ha ott újra elindul a korábban 100 százalékkal megválasztott volt alelnökük, Toroczkai László, vele szemben kiállítanak valakit?

Az biztos, hogy egy ilyen helyzetben, ha lesz lehetőség, indítunk jobbikos jelöltet. A 100 százalék úgy jött létre, hogy nem volt ellenzéki kihívója.

Vannak már hivatalos számok, hogy mennyien hagyták el a Jobbikot, hogy Toroczkai Lászóhoz csatlakozzanak?

Körülbelül százötven ilyen ember volt. De nagyon fontos, hogy ezzel együtt kétszáz felett van már azok száma, akik nagyjából a tisztújítás óta beléptek a pártba.

Toroczkai László és a Jobbikot szintén elhagyó Dúró Dóra ennél sokkal nagyobb számot említett, mint akik átmentek hozzájuk. Több száz emberről beszéltek.

Biztosan nincs így. Lehet, hogy beleszámolták azokat is, akik már több éve elhagyták a Jobbikot, a rendezvényeiken látni lehetett olyan arcokat, akik már nagyon régóta nem a közösségünk tagjai.

Örül hogy ezek az emberek kiléptek a Jobbikból, vagy sajnálja a veszteséget?

Kevés olyan személy van, akit sajnálok. Általában a távozóknál a személyi ambíciók játszották a főszerepet, nagyon sokan pedig rendkívül szélsőségesen gondolkoztak.

Összességében nem érzem, hogy minket kár ért volna, sőt inkább még előnyünk is származott belőle.

Ugyanakkor lett egy újabb párt, amellyel versengeniük kell, ráaádsul olyan régi jobbikosok alapították, mint Toroczkai László, Novák Előd, vagy éppen Dúró Dóra.

Nem tartok ettől a helyzettől, mert ismerem őket.

Mire gondol?

Nem akarom minősíteni őket, de nem lesz könnyű összetartani egy ilyen csapatot.

A harmadik kétharmad után látja még értelmét, hogy politizáljon?

Ne felejtsük el, hogy minden hatalom egyszer megbukik. Nekünk ki kell állnunk a szabadságjogokért és szó szerint szabadságharcot kell vívnunk, ehhez pedig hiteles pártok kellenek. A Jobbik ilyen, csakúgy, mint a XXI. századi pártok.

Definiálná a szabadságharcot? Kukák felgyújtására és barikádépítésre gondol, mint 2006-ban, vagy marad az, hogy napi két sajtótájékoztatót tartanak, este pedig bemennek politikai beszélgetős műsorokba?

A kettő között kellene működnie.

Nem szeretném, ha újra kukák égnének, de járhatatlan út az is, hogy magunknak politizálunk.

Egy szabadságharc csak alulról tud építkezni, az embereknek maguknak kell érezni. Járva az országot azt látom, hogy erre van igényük az embereknek.

Pontosan ez hangzott el az áprilisi választás előtt, hogy fullasztó a légkör, kormányváltó hangulat van, az embereknek elegük van, ehhez képest olyan sokan szavaztak a Fideszre, mint korábban sosem.

Kormányváltó hangulatról én korábban sem beszéltem, és most sem gondolom, hogy az lenne, ez teljesen világos. De az biztos, hogy az emberekben megvan a szabadság iránti vágy, nekünk most az a dolgunk, hogy ezt felébresszük.

Úgy tűnik, erősebb a biztonság iránti vágy, amelyet már felébresztettek az emberekben és Orbán Viktortól a védelmet is megkapják.

Orbán Viktor kiváló politikus a maga módján, hatalomtechnikai értelemben első osztályú, ezt mindenki tudja.

Tanult tőle valamit?

Néhány dolgot biztos.Például azt, hogyan tudja eladni magát az átlag magyar ember, az átlag vidéki ember számára. Az a fontos, hogy az átlagemberek szintjén is el tudjuk magyarázni, hogy mi is az a szabadságvágy. Mit jelent például egy munkavállaló számára: bármikor kirúghatják, vagy erős törvények védik az ő jogait. Mindenkihez el kell juttatni, hogy az ő saját életében ez pontosan mit is jelent. Nem könnyű feladat, de ha lesz Magyarországon több tízezer olyan ember, aki képes ezért a gondolatért a tűzbe menni, akkor ők el tudják vinni akár millióknak is ezt az üzenetet. Jelenleg nincs több tízezer ilyen ember, mi most őket keressük.

FOTÓ: Hutter Marianna / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek