A bolgár alkotmánybíróság elkaszálta az isztambuli egyezmény ratifikálását

2018.07.29. 08:38

A bolgár alkotmánybíróság szerint többek között a gender fogalmának meghatározása miatt alkotmányellenes a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak visszaszorítását célzó isztambuli egyezmény.

A bolgár alkotmánybíróság elkaszálta az isztambuli egyezmény ratifikálását

A bolgár alkotmánybíróság pénteki döntésében alkotmányellenesnek találta az isztambuli egyezményt, azaz az Európa Tanács Egyezményét a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról. Az alkotmányjogi vizsgálatot azután folytatták le, hogy a kormánypárt képviselői normakontrollt kértek a testülettől, azután, hogy egyébként elutasították az egyezmény ratifikálását – írja a BalkanInsight.

A bolgár alkotmánybíróság tulajdonképpen megerősítette a parlamenti döntést, hiszen azt állapította meg, hogy az egyezményt amúgy sem lehetne alkotmányosan ratifikálni. Az indok, hogy az egyezményen belül a gender szociális konstrukcióként történő meghatározása elmossa a határokat a két nem között, azaz a „biológialag meghatározott” férfi és női nem között. Hozzátették: hogyha összemossuk a férfiakat és a nőket, akkor a nők elleni erőszak elleni fellépés is kiüresedik.

Az isztambuli egyezmény tavaly év végén vált politikai viták tárgyává, amikor az ország védelmi minisztere úgy fogalmazott: egy nemzetközi lobbi azt szeretné elérni, hogy Bulgáriában egy harmadik nemet vezessenek be, illetve az iskolákban külön programokon kéne tanulmányozni a homoszexualitást és a transzneműséget, valamint rájuk akarják erőszakolni a melegházasság elfogadását.

Az isztambuli egyezményt egyelőre egy sor másik ország mellett Magyarország sem ratifikálta. A ratifikálástól függetlenül természetesen a testi sértés büntetendő ezekben az országokban.

NYITÓKÉP: SBS

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek