Egyből perverz állatnak könyvelnek el, ha elkezdesz a testnedvekről beszélni

Szerző: Petróczi Rafael
2018.07.25. 10:40

A magyar nyelvben a nőnek csúnyája van, és a szexről úgy beszélünk, hogy jól megduglak – nem biztos, hogy jól van ez így. Cserháti-Herold Janka szerint biztos, hogy nem: három hónapja YouTube-csatornát indított szexuális felvilágosító videókkal, ahol például már ötszázezeren nézték meg, hogy miért nyögünk szex közben. Miért gond az, hogy Magyarországon tabutéma a szexualitás, miközben mindent meztelen nőkkel reklámoznak? Interjúnk.

Egyből perverz állatnak könyvelnek el, ha elkezdesz a testnedvekről beszélni

Egy idézettel kezdeném: „A legtöbb férfi úgy dug, mint a kutyák. Se kellem, se tudás. Pár tucat lökés és vége. Türelmesnek kell lenni. Időt adni a nőnek. A közelébe se menjen a farkad, amíg nem csúszós, mint a bébifóka. Akkor már bedughatod, de csak lassan. Ne úgy szúrd belé, mintha malacot tűznél a dárdára.” Tudja, kitől származik az idézet?

Igen: Tormund mondja Havas Jonnak a Trónok harcában. Olvastam a könyveket, és néztem a sorozatot is.

Ha eltekintünk a nyelvezettől és attól, hogy ez egy férfiaknak szóló tanács, a magyaroknak szüksége lenne ilyesfajta szexuális okításra?

Abszolút. Nagyon alacsonyan van a szexuális kultúra, és nem feltétlenül csak nálunk. De ezen lehet javítani, például úgy, hogy már az óvodában beszélünk arról, hogy a testünk a miénk, és az orvosnak engedélyt kell kérnie, mielőtt kényes területen vizsgálódik.

Ehhez képest a magyar nyelvben a nőnek csúnyája van, és a szexről úgy beszélünk, hogy jól megduglak.

Ön viszont a Hormonmentes nevet viselő YouTube-csatornáján mondhatni, szexuális felvilágosítással foglalkozik.

Három éve indítottam el a vállalkozásom, a hormonmentes.hu-t, ami egy hormonmentes fogamzásgátlási eszközöket áruló online webshop. Itt olyan eszközök is megtalálhatóak, amiket korábban Magyarországon nem lehetett kapni. 

Viszont, ha nem tudjuk, hogy ezeket hogyan kell használni, vagy hogy egyáltalán mi és hol van a testünkben, akkor ott vagyunk, ahol a part szakad. Éppen ezért, oktatási céllal hoztam létre azt a YouTube-csatornát, amit említett.

Mi a Hormonmentes csatorna célja, küldetése?

Úgy látom, hogy életkortól függetlenül van mit emelni a testünkhöz való viszonyunkon és a szexuális kultúránkon.

Szeretném átadni a videóimmal azokat az ismereteket, azt a szemléletmódot, ami ebben segíthet. Éppen ezért őszintén beszélek olyan témákról is, amikről nem szokás. Volt már videó például a punciról, a péniszről, a szexnyögésekről, a menstruációs ciklusról, a szeméremszőrzetről és még sok mindenről. Közhely lenne azt mondani, hogy tabukat döntögetek, de ez az esetemben tényleg így van.

És megéri, mert azt tapasztalom, hogy ugyanúgy tudok új információkkal szolgálni egy három gyerekes, negyven éves családanyának, mint egy serdülő kamasznak. A női hormonrendszerhez vagy a termékenységtudathoz kapcsolódóan például, ami egyaránt használható tudást ad a fogamzásgátláshoz és a babatervezéshez is, mindenkinek tudok újat mondani.

De kell beszélni nem csak arról, hogy hogyan működik a női test, hanem arról is, hogy hogyan működik a férfi test. Nagyon sokszor nők beszélnek szexuális kérdésekről, és kimarad, hogy a férfiaknak mi lehet fontos, miben fejlődhetnek ők, és nekik milyen önbecsülési problémáik vannak. Rengeteg férfi gondolja úgy – alaptalanul –, hogy kicsi a pénisze. Magam is kapom az aggódó leveleket az ellenkező nem képviselőitől, amiben elmondják, hogy nekik ennyi centiméter, és szerintem ez elég-e. Nekik is szeretnék válaszokat adni.

Nyilván a női oldalról tapasztalatból többet tudok beszélni, a férfi oldalról pedig igyekszem annyira tájékozódni, hogy hiteles legyen, amit mondok. Nem véletlen, hogy a videóimban hivatkozom tudományos kutatásokra is. Törekszem persze arra, hogy ezt élvezhető, szórakoztató formában adjam elő.

Sok kutatást olvas?

Igen, és ilyen szempontból jobb helyzetben vagyok, mint az orvosok. Mert az orvosnak egyszerűen nincs ideje a gyógyítás mellett kutatásokat olvasnia, vagy akár csak olyan felvilágosító munkát végeznie, mint amilyet én csinálok.

Ha bemész a nőgyógyászhoz, a méhnyaknyákról vagy a menstruációs ciklus működéséről nem fogsz tudni vele beszélgetni, mert egyszerűen nincsen rá idő.

Egy fogamzásgátlási tanácsadásra rá kéne szánni legalább fél órát, hogy tényleg megtudd, hogy annak az embernek mi a legjobb megoldás. És ez nem történik meg.

Ez magyar probléma vagy nemzetközi?

Voltam nemrég a fogamzásgátlási világkonferencián, és ott több ország orvosai is beszámoltak erről a problémáról.

Mi lehet a megoldás?

Itt van a szerepünk nekünk, akik valamilyen köztes szakmában dolgozunk. Az emberek egészségügyi problémáival foglalkozunk, de még nem gyógyítással.

Én például termékenységtudat-oktatást tanultam egy angliai kurzuson, ami egy teljesen új szakma még nemzetközi viszonylatban is. A termékenységtudat-oktatás elsősorban a női test működéséről szól, de benne van a szexuális kultúránk fejlesztése is. Ez nem orvosi képzés, én nem gyógyítani akarok, hanem tanítani.

Ha megtanítom egy nőnek, hogy hogyan figyelje meg a ciklusát, hogyan néz ki egy ciklusgörbe, milyen információkat lehet leszűrni belőle, akkor ő maga is tudatosabban fogja észlelni, hogy neki mikor és milyen orvosi segítségre lehet szüksége. De akár én is adhatok neki tanácsot.

A hozzám hasonló, köztes szakmában dolgozók jelenthetik a kapcsolatot közted, a tested és az orvos között.

A videói, ahogy említette is, tabukat döntögetnek. Nem fél attól, hogy önre sütik a „libsi picsa” bélyeget?

Ó, hát ezt már többször megkaptam. A YouTube mint közösségi médium igencsak hatékony, és ennek van egy olyan kellemetlen következménye, hogy megtalálnak az utálóid is. Igyekszem nem foglalkozni velük. A visszajelzések többsége szerencsére pozitív.

Egyébként pont a szexualitás az a téma, amiről nagyon is fontos lenne nyíltan beszélnünk. Képzeljük el, hogy mit élhet át az a gyerek, aki őrlődik a nemi identitásán. Az iskolai felvilágosításon – már ha van egyáltalán – nem fog szó esni erről és az ő problémáiról.

Hol tart ma Magyarországon az iskolai felvilágosítás?

Rendszerszinten sajnos sehol. Jelenleg benne van az alaptantervben, hogy valamiféle egészségügyi oktatást, egészségfejlesztő órát kell tartani, aminek a tartalmára mindössze ajánlásokat találni. Ilyen a dohányzás káros hatása, a drogprevenció, vagy éppen a szexuális felvilágosítás.

Az iskola így könnyen megteheti, hogy nem tart szexuális felvilágosítást. Helyette mondjuk szervez egy egészségnapot a táplálkozás témájában, és már le is tudta az egészet.

De ha még tart is az iskola felvilágosítást, a tanárok nincsenek erre felkészülve. A védőnő végzi el ezt a munkát, vagy jobb esetben lelkes medikusok, akik azért sok mindent át tudnak adni. Nagyon fontos lenne, hogy olyan ember álljon ki, aki magabiztosan, tabuk nélkül tud beszélni ezekről a dolgokról, és akit nem röhögnek telibe a gyerekek.

Lejárt a méhecske és a virág meséjének kora?

Ez eleve hülyeség volt. De ha már a tartalomnál tartunk: ne arról legyen szó, hogy kisfiam, kislányom, használj óvszert, mert meghalsz vagy terhes leszel, ha nem. Persze, fontos ezekre a problémákra is felhívni a figyelmet, de nem ilyen, a gyereket a szextől elijesztő formában. De ugyanolyan fontos lenne arról is beszélni, hogy mondjuk nem csak heteroszexuális emberek léteznek a világon; hogy amúgy ezer formában lehet szexelni, vagy hogy hogyan jó a szex mindegyik félnek.

Mi a szerepe a szülőnek a felvilágosításban?

Úgy gondolom, hogy az ideális felvilágosítás egy nevelési folyamat, ami otthon kezdődik.

A szülői háttérnek, az otthonnak az a feladata, hogy nyitottságot sugározzon és bizalmi légkört teremtsen a szexualitás kapcsán is. Fontos, hogy a gyerek már kicsi korától kezdve azt tanulja meg, hogy a teste jó, erre való, arra való, és ne csapjunk rá a kezére, ha mondjuk hozzányúl magához. Ezt a témát az önkielégítésről szóló videómban is kifejtettem.

A legtöbb szülő már akkor zavarba jön, ha rákérdez a gyerek, hogy hogyan lesz a baba. Ott kell lenni, és válaszolni ezekre a kérdésekre, a gyerek korának és érdeklődési szintjének megfelelően. Nyilván nem fogja az ember a babaprojekt tapasztalatait mindenre kiterjedően megosztani egy ötévessel.

Ez szép és jó, de mi értelme van akár a családban, akár az iskolában beszélgetni a szexualitásról, ha egyszer a gyerek úgyis online fogja megszerezni az információk jelentős részét?

Azért fontos a család és az iskola is, mert online szűretlen az információ. Nem tudod, hogy a gyerek milyen tartalmat fogyaszt, és azokból milyen, akár félrevezető következtetéseket von le. Az persze ironikus, hogy az én tartalmaim is online tartalmak. Ezért javasoltam, hogy akár nézze meg a szülő először a videóimat, és döntse el ő, hogy a gyereke megnézheti-e őket.

Mi a helyzet a pornóval? Hajlamosak vagyunk a pornót elítélni, mondván, fals képet közvetít a szexről. A másik oldalról viszont a pornó sem homogén műfaj, mindenre és annak ellenkezőjére is találunk tartalmat.

Először szögezzük le: pornó van, volt, lesz, és az emberek nézni fogják, pont. Séllei Györgyi szexuálpszichológus mutatott rá egy konferencián, hogy oké, hogy szidjuk a pornót, de mi marad a gyereknek, ha azt kivesszük a képből? Mert ha sem otthon, sem az iskolában nem kapja meg a kellő információkat, akkor hogyan, honnan fog tájékozódni? A válasz pedig a pornó.

És éppen a pornó esetében lenne kiváltképp lényeges, hogy ne csak egy helyről érkezzenek az információk.

Nem mindegy, hogy úgy nézi-e a gyerek a pornót, hogy amúgy tudja, mert elmondták neki, hogy nem futkosnak a férfiak húsz centis péniszekkel, és nem az az alap, hogy bekopogtat a pizzás fiú, és egymásra vetjük magunkat.

Lehet, hogy volt ilyen a világtörténelemben, de ez viszonylag ritka forgatókönyv, lássuk be. Tudnia kell a gyereknek, hogy amit lát, az film, fikció, akárcsak a hollywoodi filmek.

Nem mondom, hogy a pornó ördögtől való, és semmit sem tudsz onnan tanulni, de sok benne az irreális tartalom. A férfi legyen ekkora, a nőnek csak a hatvan centis derék jó, csak a D-s méret és a szőrtelenség, és amúgy is tökre működik, hogy egy mélytorkozás után nulla előjátékkal uccu neki, húsz percen keresztül csak döngetünk.

Meg lehet reformálni a pornóipart, hogy valóságközelibb, ne félrevezető tartalmakat gyártson?

Etikus pornó címén erre már vannak kezdeményezések. Az etikus pornóban hétköznapi emberek szabad akaratból történő valós aktusait veszi fel a kamera. Azt viszont nem gondolnám, hogy ez fogja megreformálni a pornót, annál sokkal nagyobb ez az ipar. 

Magyarországon mi a legnagyobb szexuális tabu?

Hát ez nagyon nehéz kérdés. Talán maga az egész téma, önmagában a szexualitás. Én egyfajta kettősséget látok: az egyik oldalról dől a szexizmus, a másik oldalról álszemérmesek vagyunk.

Az egyik oldalról mindent meztelenséggel adunk el, még az ételszállító cég kocsiján is meztelen nőket látni.

A másik oldalról viszont, ha valaki a szexualitás valóságáról beszél, például hogy vannak testnedveink, egyből megszólnak érte, és perverz állatként könyvelnek el.

FOTÓK: Hutter Marianna / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek