Nyaktilóval tüntetnek a román kormánypárt ellen?

2018.07.24. 11:21

Mit nekik lámpavas: augusztus tizedikén a diaszpórában élő románok tüntetnek majd Bukarestben a kormány ellen, és állítólag van, aki guillotine-nal megy.

Nyaktilóval tüntetnek a román kormánypárt ellen?

Nem akarta engedélyezni a bukaresti városvezetés, most viszont úgy tűnik, hogy mégis lesz augusztus 10-én egy tüntetés a román kormány ellen a Victoriei téren, amelyre a tüntetés szervezői egymillió embert várnak. Éppen ez okozta a gondot: a bukaresti polgármester Gabriela Firea szerint a tömeg túl nagy, és arra kérte a szervezőket csütörtökön, hogy gondolják át a dolgot. A tüntetést egyébként a külföldön élő románok egy szervezete szervezi.

Hétfőn azonban Firea bejelentette, hogy miután egyeztetett a hivatalos szervekkel, úgy döntöttek, hogy megtarthatják a tüntetést. A polgármester a városvezetést ért támadások miatt hangsúlyozta, hogy sosem akarták korlátozni a véleménynyilvánítási szabadságot, egyedül a tüntetők biztonságát tartották szem előtt.

A tüntetők között azonban lehet, hogy nem mindenki kíván ügyelni a kormánypárti politikusok biztonságára, legalábbis szimbolikusan. A Tetelejurnal nevű szatirikus műsor Facebook-oldalán feltűnt egy kép egy guillotine-ról a következő szöveggel: „A franciaországi román diaszpóra elhozza a PSD és az ALDE eltávolításának eszközét

a »Liberté, egalité, muié PéSéDé!« üzenetével”

A szabadság és egyenlőség mellett tehát a „kapd be, PSD!” az üzenet, amely jelszó már erdélyi domboldalakon is feltűnt.

Nem tudni egyelőre, hogy a Facebook-poszt vicc, vagy komoly. Facebookon kerestük a tüntetés szervezőit és a Tetelejurnal szerkesztőit is. Utóbbiakat sikerült elérnünk, akik azt közölték: a kép nem vicc, teljesen komoly, a nyaktiló ott lesz a tüntetésen. További részleteket egyelőre nem tudnak elárulni.

NYITÓKÉP: Tetelejurnal FB

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek