Szakít az Új Kezdet az LMP-vel, de a frakcióban bent maradnak

Szerző: Hutter Marianna
2018.07.20. 12:28

Szél Bernadett büntetése tette be a kiskaput a pártnál, szakítanak az LMP-vel: az önkormányzati és az EP-választáson is külön indulnak. A frakcióban azért bent maradnak.

Szakít az Új Kezdet az LMP-vel, de a frakcióban bent maradnak

Ugyan az Új Kezdet az LMP-nek köszönhetően jutott képviselői helyhez a parlamentben áprilisban, a továbbiakban nem kívánnak az LMP szövetségesei maradni – jelentette be Gémesi György elnök és a mandátumot megkapó Hohn Krisztina. Igaz, az LMP-vel kötött megállapodásuk eleve csak a választásokig szólt.

Gémesi szerint az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy az LMP etikai bizottsága eltiltotta Szél Bernadett társelnököt a párttisztségek vállalásától.

„Elhatárolódunk ezektől a döntésektől”

– jelezte az Új Kezdet elnöke. Nézetkülönbség volt az LMP és az Új Kezdet közt az is, hogy utóbbi párt több politikust léptetett volna vissza a választáson – főként Budapesten. Gémesi emlékeztetett: Csárdi Antal is annak köszönheti mandátumát, hogy visszalépett a többi ellenzéki párt a javára.

Így a 2016-ban alakult párt önállóan akarja megmérettetni magát a jövő évi európai parlamenti, illetve önkormányzati választásokon. Az Azonnali kérdésére, hogy milyen esélyt adnak maguknak a sikerre, ha egyedül indulnak, Gémesi azt mondta:

esélylatolgatásról nincs szó, itt dolgozni kell.

Hogy később más párttal működnének-e együtt, arra úgy válaszolt, lokálisan a szövetségkötések lehetősége sokkal szélesebb, mint országosan, „hiszen a személy a lényeg”. Országosan viszont még nem tudják, de például a főpolgármester-választás esetén „nyilván lesznek ilyen jellegű lehetőségek". 

A szakítás ellenére Hohn Krisztina nem kíván kilépni az LMP frakciójából, mert úgy érzi, hogy jól tudnak együttműködni. Emlékeztetett arra is, hogy rajta kívül is ül olyan politikus a frakcióban, aki nem LMP-s (Szabó Szabolcs, aki a megszűnt Együtt politikusa; illetve Demeter Márta, aki még nem a párt tagja). Vagyis úgy tűnik, hogy bár az LMP, mint párt már vállalhatatlan az Új Kezdetnek, a frakcióban ülő politikusokkal jól kijönnek.

NYITÓKÉP: Új Kezdet FB

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek