Az ellenzék sem hagyja ki Tusványost

Szerző: Katona Mariann
2018.07.17. 16:28

Így vagy úgy, de az ellenzéki pártok többsége azért képviselteti magát a jövő héten kezdődő bálványosi szabadegyetemen – ez derült ki az Azonnali körkérdéséből. A Jobbik és az LMP még vitázni is leül a Fidesszel, a szocialisták azonban a pódiumbeszélgetést kihagyva csak a kint lévőkkel akarnak barátkozni.

Az ellenzék sem hagyja ki Tusványost

Éppen egy hét múlva, jövő kedden kezdődik a leginkább a Fidesz nevével összefonódott tusnádfürdői szabadegyetem, az pedig minden évben érdekes kérdés, hogy ki lesz ott. Főleg miután két évvel ezelőtt a Quimby nevú zenekar egyes körökben óriási botrányt váltott ki azzal, hogy – egyébként nem először – fellépett a rendezvényen.

Azt már megírtuk, hogy az MSZP elmegy is meg nem is; több politikusuk is ott lesz a rendezvényen, de a jövő péntekre tervezett, alapvetően a Fidesz és a KDNP újabb kétharmados választási győzelméről szóló pódiumbeszélgetésen már nem vesznek részt.

Ezzel a hozzáállással viszont egyedül maradtak. A Jobbik ugyanis ott ül majd az asztalnál, hogy a kormánypártok képviselőivel vitatkozzon. Mirkóczki Ádám, az Azonnalinak elmondta, hogy mindenhová elmennek, ahová hívják őket, a pártot ezúttal ő fogja képviselni.

„Nagyon torz kép él a határon túli magyarokban a Jobbikról, ez a fesztivál lehetőséget ad arra, hogy bárki kérdéseket tegyen fel nekünk és beszélgessünk”

– mondta a politikus. Azt viszont sajnálatosnak nevezte, hogy a választások előtt hasonló vitákra nem volt itthon lehetőség.

Az LMP is ugyanúgy szereplője lesz a vitának, mégpedig Keresztes László Lóránt fogja a pártot képviselni. Azért döntöttek úgy, hogy idén is elmennek, mert – mint fogalmaztak – az LMP elkötelezett a külhoni magyarok iránt és politikájával tizenötmillió magyar érdekeit akarja képviselni.

„Ahol magyarok élnek, ott mi otthon érezzük magunkat. Ahol magyar fiatalok ezrei jelennek meg évről évre, ott nekünk is ott a helyünk”

– közölték. A Jobbikhoz hasonlóan az LMP is kiemelte a viták fontosságát, szerintük is minél több józan és korrekt vitára lenne szükség a magyar politikában, erre pedig Tusványos most lehetőséget ad. Sőt, tapasztalatuk szerint nagyon komoly igény van a hallgatóság részéről arra, hogy a kormány álláspontjától eltérő véleményeket hallgassanak meg.

A parlamenti pártok közül kerestük még a Demokratikus Koalíciót is, de egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre. A Momentumot is megkérdeztük, mégiscsak egy fiatalokat tömörítő pártról van szó. Tőlük azt tudtuk meg, hogy szervezetileg nem lesznek ott, de minden tagjuk maga dönti el, hogy hol tölti a nyarat.

„A rendezvényen a zene általában jó szokott lenni, a politikai beszédek kevésbé”

– ez a véleményük Tusványosról. Azt is hozzátették még, hogy a határon túli közösségekkel való kapcsolatépítésről az ott élő tagjaikkal és a helyi szervezeteikkel egyeztetve döntenek.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek