Tényleg a liberálisok isznak tejeskávét? Végigkérdeztük a politikusokat

Szerző: Pintér Bence
2018.07.11. 09:13

Ki az a hazai politikus, aki úgy szereti a kávét, ahogy Robert de Niro a nőket: forrón és feketén? Mi alapján ülne egy frakcióba Gyurcsány Ferenc és Szávay István? Hol van a közös pont a Magyar Liberális Párt elnöke, Fodor Gábor, illetve a Jobbik képviselője, Varga-Damm Andrea között? Üdv a Kávéparlamentben, ahol bármi megtörténhet!

Tényleg a liberálisok isznak tejeskávét? Végigkérdeztük a politikusokat

Annyiszor írták már le, közírók, publicisták hogy Orbán Viktor már csak egy kávét kér – de azt egyáltalán nem tudjuk, hogy milyet!

Pedig nem mindegy.

Mint azt az Azonnali megírta, egy friss amerikai kutatás végre kiderítette: a liberálisok tényleg hajlamosabbak tejeskávét inni, mint a konzervatívok. Az egész dolognak az a kulcsa, hogy ki mennyire nyitott a globalizációra: a tejeskávét angolul is jelölő olasz „latte” jövevényszó ugyanis sokakban olyan érzést kelt, mintha külföldi terméket fogyasztana. Hát még a macchiato.

Az Azonnali végigkérdezte a hazai politikusok egy részét, miszerint isznak-e kávét, és ha igen, hogyan: egyáltalán nem reprezentatív mintavételünk alapján nem úgy tűnik, hogy igaza lenne az amerikai kutatóknak. Annyira nincs igazuk, hogy a hazai politikai térképet tulajdonképpen teljesen átrajzolja, ha a Kávéparlamentben a kávéivási szokások alapján csoportosítjuk a politikusokat. (A Fidesz, illetve Orbán Viktor stábja sajnos többszöri megkeresésünkre sem válaszolt.)

Magyar Presszó Párt

Csakis feketén: a meglepően színes eszpresszó-frakció derékhadát a jobbikos nehéztüzérség alkotja. Mirkóczki Ádám mellett Stummer János a tőle megszokott távirati stílusban közölte lapunkkal, hogy a maga pőre formájában szereti a kávét, Szávay István azonban hosszabban válaszolt:

„Örömmel értesültem róla, hogy konzervativizmusomat az amerikai kutatók is megerősítették, bár remélem, nem valamiféle finoman kódolt rasszizmusvádat kell gyanítanom amögött, hogy a feketekávémat soha nem keverem mással, példának okáért fehér tejjel.”

A három jobbikos mellett a Magyar Presszó Párt sorait erősíti a civilben LMP-társelnök Keresztes László Lóránt, aki naponta minimum négy kávét iszik; illetve Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció vezetője.

Lehet Tejes a Kávé Mozgalom

A kávéparlament legnagyobb frakcióját adják a tejeskávésok: itt ül a Jobbik-elnök Sneider Tamás mellett a Momentum elnöke, Fekete-Győr András is. „Egyedül Itáliában iszom a kávét sűrűn és magában, mert egyedül ott csinálják ezt jól” – nyilatkozta az Azonnalinak Sneider. Fekete-Győr viszont nem nagy kávés, csak heti egyszer lattézik.

Szintén nem nagy kávérajongó Donáth Anna, a Momentum friss elnökségi tagja, aki nem azért iszik tejeskávét, mert így isszák a liberálisok, hanem azért, mert nem szereti a kávé ízét. „A tej és a cukor tompítja a kávé ízét, mint a tejföl az ételekét" – tette hozzá.

A Párbeszéd-frakció két parlamenti újonca, Tordai Bence és Kocsis-Cake Olivio is tejpárti, azonban míg előbbi cukor nélkül, addig utóbbi nádcukorral édesíti a kávét. A tejeskávé-frakció egy ingadozó tagja lehet az LMP-s Ungár Péter, aki csak kis tejjel issza a presszót.

A frakcióvezető itt egyértelműen Csárdi Antal, a belváros parlamenti LMP-s képviselője, aki

napi 8-12 kávét iszik saját bevallása szerint – kevés tejjel, kevés cukorral.

Miniszterelnök-jelöltnek pedig természetesen Latteman Tamást ajánljuk.

Absztinens Párt

Nem mindenki iszik ugyanakkor kávét. A kávéparlament örök ellenzéki frakciója is kifejezetten ütős csapat. A két momentumos fiatal, Hajnal Miklós és Nemes Balázs mellett a Magyar Liberális Párt elnöke, Fodor Gábor (aki legalább a kávéparlamentben rendelkezik mandátummal a valódival szemben), illetve a Jobbik képviselője, Varga-Damm Andrea foglal helyet. 

Hajnal és Fodor ehelyett zöldtea-párti, Nemes Balázs pedig külön kihangsúlyozta, hogy energiaitalokkal sem él – kár, pedig megkérdeztük volna, hogy ahhoz iszik-e tejet. A párt ökle pedig egyértelműen Varga-Damm, aki soha nem ivott még kávét. Kifejtette bővebben is:

„Nem dohányzom, nem iszom, nem kávézom és nem csajozom, sőt tetoválásom sincs, se piercingem.”

Függetlenek

A Kávéparlamentben többen nehezen találnának maguknak frakciót, mivel többféleképpen is szeretik a kávét. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, és az MSZP-P miniszterelnökjelöltje presszókávét iszik egy cukorral, de mostanában inkább cukor nélkül és kevés tejjel, ami – mondhatjuk – teljes fordulatra utal.

Hasonlóan kávéfluid attitűdről számolt be az LMP másik társelnöke, Szél Bernadett, aki napi egy darab koffeines és egy darab koffeinmentes kávét iszik, étkezés előtti időpontban tejjel, étkezés után tej nélkül. Új kedvence pedig a chai latte – talán lehet esély ennek mentén egy laza összefogásra a zöldteás Fodorral és Hajnallal.

A jobbikkos Gyöngyösi Márton napszaktól függően ízesíti kávéját: reggel kapucsínót, délután eszpresszót kis tejjel vagy tejszínnel. Ugyanakkor Gyöngyösi a radikálisan cukorellenesek képviselője: az Azonnalinak külön hangsúlyozta, hogy emberellenes bűncselekmény cukrot tenni a kávéba.

Párttársa, Hegedűs Lórántné kétfajta kávét iszik:

„Reggel tejjel iszom, napközben pedig csak úgy szeretem a kávét, ahogy Robert de Niro a nőket: forrón és feketén.”

A függetlenek padsorában foglalnak helyet valószínűleg a szocialista politikusok is: részletes kérdésünkre, amelyben több politikusuk kávéivási szokásairól kérdeztük őket, annyit válaszoltak csak, hogy:

Mi baloldaliak csak és kizárólag olyan kávét iszunk, amilyen van.”

Hát ennyi kérem, lefőtt a kávé!

NYITÓKÉP: Bob Clark / Pexels

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek