Lófasz lesz itt, nem nyugdíj

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2018.07.11. 11:30

A KATA az Orbán-rendszer egyik legőszintébb dolga, szelep, amin a feszültség megy el a rendszerből – most mégis változtatnának rajta. De miért pont a néppel kötött egyik legfontosabb alkut akarják felrúgni?

Mint KATA-s vállalkozó, teljesen meg vagyok hatódva, hogy Parragh úr aggódik a nyugdíjam miatt. Ne aggódjon – én sem aggódom.

Ugyanis tudom, hogy lófasz lesz itt, nem nyugdíj.

És nem azért, mert a KATA, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adója csak ötvenezer, hanem két okból.

1. Magyarországon csökken a járulékot fizetők száma, és egyre erősebben csökkenni is fog. Ugyanis a járulékfizető korú populáció jelentős része Nyugat-Európában van, és onnan is szeretne majd egykor nyugdíjat kapni, és ívből szarik a szülei Orbán-szavazó rokonságára, tessenek a Miniszterelnök Úrtól nyugdíjat kérni, ha már meg tetszettek választani.

2. A NER, a nagyfiúk, az aranyifjak, és a Parragh úrhoz hasonló kártékony altisztek egyaránt ellopják a pénzt.

A KATA az Orbán rendszer egyik legőszintébb, és ezért legjobb dolga, az orbáni torz államliberalizmus gyereke. Mert mit mond?

Azt mondja, hogy

  • kedves vállalkozó, te képes vagy bevételt kimutatni. Valószínűleg több pénzed van, mint havi 7-800 ezer forint, de hagyjuk is, ennyit hajlandó vagy kimutatni, bankszámlán tartani.
     
  • tudod, hogy az adódat ellopjuk, az államot nagyrészt leépítettük.
     
  • mi beismerjük, hogy adót szedni, adómorál hiányában útonállás jelleggel tudunk, vagyis: áfa, jövedék, szektorális különadók.
     
  • szintén beismerjük, hogy ha valaki nem pörget legalább havi százmilliót, legalább papíron, bele sem érdemes vágni az áfacsalásba, nyögvenyelős, számlagyártól vett számlás, szállítólevél-hamisítós szarság lesz az egész, nem pedig ezertonnaszám cukorutaztatós nagy buli.
     
  • elfogadjuk, hogy te nem vagy áfacsaló, és ezért aztán nem is csinálnád, ha nem muszáj.
     
  • tudjuk, hogy az eho-szocho-satöbbi rendszerünk átláthatatlan és köszi, hogy inkább ezt se csinálnád.
     
  • tudjuk azt is, hogy alkalmazottat tartani szopás, de ez így is marad, hogy legalább az a kevés munkaképes ember inkább az autógyárakhoz menjen dolgozni. Vagy majd lesz ő is KATA-s.
     
  • veled röhögünk, ha a harminc-negyven év múlva esedékes nyugdíjadról van szó, addigra Viktor már rég halott lesz, majd az akkori kormány (vagy a megszállók) gondja lesz a nyugdíj.

Cserébe küldesz havi ötvenezret és békén hagyunk. Nem kell áfázni, alkalmazottat úgyse talál az ember, egy-másfél osztrák minimálbér körüli összegig kvázi adómentesen el lehet lenni. 

A KATA, ugyanúgy, mint a lelépés lehetősége, egy szelep. Olyan szelep, amin a feszültség megy el a rendszerből,

hogy az az egyébként nem túl széles, de aktív korú, saját lábán álló emberekből álló réteg, aki amúgy gondot okozhatna, csendben meg tudjon élni. Nyilván egy laza 50 százalékos emelés, amelyet Parraghgal most megszondáztak, végülis kibírható lenne, de azért ez egy veszélyes dolog. Meg én azt nem értem, hogy ebben a fene nagy növekedésben és sikerességben miért pont a néppel kötött egyik legfontosabb alkut akarják felrúgni?

Persze arról is lehet szó, hogy a korbácsnak suhogni kell mindenütt. De lehet, hogy egyszerűen csak córesz van.

Ésik Sándor írása a Diétás Magyar Múzsán is megjelent, ott is tessék lájkolni!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek