Van-e eperjégkrém eper nélkül? Miféle adalékanyagokat tesznek a gyártók a jégkrémekbe? A Tudatos Vásárlók Egyesülete tizenhárom, szupermarketekben kapható epres jégkrémet tesztelt.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete szupermarketben kapható, összesen 13 eper- vagy epres jégkrémet vizsgált végig. Olyan termékeket, amelyek neve vagy a csomagoláson lévő gyümölcsfotó azt a látszatot keltik a fogyasztóban, hogy gyümölcstartalmú terméket vesznek. Habár nagyon kritikus anyag egyikben sem volt, több termék tartalmaz potenciális allergizálót, fölösleges aromát, rengeteg cukrot. A gyümölcstartalom legjobb esetben is csak 20-25 százaléknyi.
A legmagasabb pontértéket a Häagen-Dazs Epres jégkrém kapta, mivel az egyik legmagasabb gyümölcstartalmú termék volt, 21 százaléknyi eperrel, viszonylag alacsony cukortartalommal és adalékanyagok nélkül. Egy ponttal szorosan mögötte az Unilever terméke, a Carte d'Or Classic Eper, harmadik helyen pedig a Grycan Eper jégkrém végzett. Habár ezeknek volt a legmagasabb a gyümölcstartalma (26-20 százaléknyi), de pontot is veszítettek mesterséges aroma, illetve potenciális allergizáló adalékanyag miatt.
Az ár alapján elmondható, hogy az olcsóbb termékek (literenként 350-800 forint) a lista végére kerültek az alacsony gyümölcstartalom és a sok adalékanyag miatt. A lista élén végzett három termék viszont mind drágább egységáron kapható: 1250 Ft/liter és 4000 Ft/liter között.
Mennyi gyümölcs van a jégkrémben?
Vásárlóként abban a hitben választunk gyümölcsjégkrémet, hogy az adott termék valószínűleg tartalmazza a névadó gyümölcsöt. Ehhez képest a 13 tesztelt termék közül a legmagasabb gyümölcstartalmú készítményekben az eper aránya 26, 21 és 20 százalék volt, a többiben 16 és 6 százalék között mozgott. A legalacsonyabb gyümölcstartalmúaknál inkább jelképesnek nevezhető az eper nevű összetevő aránya: 0,3-1,6 százalék körült került a fagylaltba a névadó gyümölcsből.
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint az elnevezésben is különbséget kell tenni 15 százalék feletti, illetve annál kisebb gyümölcstartalom esetén. Míg az előbbit nevezhetik a gyártók „gyümölcsjégkrémnek”, az utóbbinál már csak a „gyümölcsös jégkrém” elnevezés megengedett. Amelyiknél csak aroma adja a gyümölcsízt, azt „gyümölcs ízű” jégkrémnek kell nevezni. Habár a Tudatos Vásárlók Egyesülete által vizsgált
Egyéb összetevők
A jégkrémek fő összetevői a különféle tejtermékek. A termék beltartalmi értékét jelentősen befolyásolja, hogy ez tejszínt vagy tejsavóport jelent-e. A 13 epres fagylalt közül mindössze 4 termék tartalmazott tejszínt. 11 termék esetén pedig a gyártó szükségesnek tartotta, hogy a minimális gyümölcstartalmat mesterséges aroma használatával fedje el.
A termékek cukortartalma 16 és 27 százalék között változott. Habár a cukor egy része származhat a benne lévő gyümölcsből, de a vizsgált jégkrémek esetében nem tapasztaltak ilyen összefüggést, ugyanis a minimális gyümölcstartalmú termékek között is volt kiemelkedően magas cukortartalmú. Az emulgeálószerek és stabilizátorok használatával érik el a gyártók, hogy a jégkrém megőrizze kedvező állagát. Viszont ezek között vannak potenciálisan allergizáló hatásúak is, mint például a guargumi vagy a szentjánoskenyérmag-liszt. Mindössze egy termék volt, amelyikben egyik sem fordult elő.
A teljes teszt itt olvasható végig.
FOTÓ: Wikimedia Commons
Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!
Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.