Mennyi gyümölcs van egy gyümölcsfagyiban?

2018.07.11. 09:59

Van-e eperjégkrém eper nélkül? Miféle adalékanyagokat tesznek a gyártók a jégkrémekbe? A Tudatos Vásárlók Egyesülete tizenhárom, szupermarketekben kapható epres jégkrémet tesztelt.

Mennyi gyümölcs van egy gyümölcsfagyiban?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szupermarketben kapható, összesen 13 eper- vagy epres jégkrémet vizsgált végig. Olyan termékeket, amelyek neve vagy a csomagoláson lévő gyümölcsfotó azt a látszatot keltik a fogyasztóban, hogy gyümölcstartalmú terméket vesznek. Habár nagyon kritikus anyag egyikben sem volt, több termék tartalmaz potenciális allergizálót, fölösleges aromát, rengeteg cukrot. A gyümölcstartalom legjobb esetben is csak 20-25 százaléknyi.

A legmagasabb pontértéket a Häagen-Dazs Epres jégkrém kapta, mivel az egyik legmagasabb gyümölcstartalmú termék volt, 21 százaléknyi eperrel, viszonylag alacsony cukortartalommal és adalékanyagok nélkül. Egy ponttal szorosan mögötte az Unilever terméke, a Carte d'Or Classic Eper, harmadik helyen pedig a Grycan Eper jégkrém végzett. Habár ezeknek volt a legmagasabb a gyümölcstartalma (26-20 százaléknyi), de pontot is veszítettek mesterséges aroma, illetve potenciális allergizáló adalékanyag miatt.

A lista végén végzett termékek egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt, csak aromát, viszont annál több cukrot, illetve sok nem kívánatos adalékanyag is van bennük.

Az ár alapján elmondható, hogy az olcsóbb termékek (literenként 350-800 forint) a lista végére kerültek az alacsony gyümölcstartalom és a sok adalékanyag miatt. A lista élén végzett három termék viszont mind drágább egységáron kapható: 1250 Ft/liter és 4000 Ft/liter között.

Mennyi gyümölcs van a jégkrémben?

Vásárlóként abban a hitben választunk gyümölcsjégkrémet, hogy az adott termék valószínűleg tartalmazza a névadó gyümölcsöt. Ehhez képest a 13 tesztelt termék közül a legmagasabb gyümölcstartalmú készítményekben az eper aránya 26, 21 és 20 százalék volt, a többiben 16 és 6 százalék között  mozgott. A legalacsonyabb gyümölcstartalmúaknál inkább jelképesnek nevezhető az eper nevű összetevő aránya: 0,3-1,6 százalék körült került a fagylaltba a névadó gyümölcsből.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint az elnevezésben is különbséget kell tenni 15 százalék feletti, illetve annál kisebb gyümölcstartalom esetén. Míg az előbbit nevezhetik a gyártók „gyümölcsjégkrémnek”, az utóbbinál már csak a „gyümölcsös jégkrém” elnevezés megengedett. Amelyiknél csak aroma adja a gyümölcsízt, azt „gyümölcs ízű” jégkrémnek kell nevezni. Habár a Tudatos Vásárlók Egyesülete által vizsgált

termékek elnevezése megfelelt az előírásoknak, az már más kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az elnevezések közötti különbséggel, és ezt figyelembe veszik-e a vásárlásnál.

Egyéb összetevők

A jégkrémek fő összetevői a különféle tejtermékek. A termék beltartalmi értékét jelentősen befolyásolja, hogy ez tejszínt vagy tejsavóport jelent-e. A 13 epres fagylalt közül mindössze 4 termék tartalmazott tejszínt. 11 termék esetén pedig a gyártó szükségesnek tartotta, hogy a minimális gyümölcstartalmat mesterséges aroma használatával fedje el.

A termékek cukortartalma 16 és 27 százalék között változott. Habár a cukor egy része származhat a benne lévő gyümölcsből, de a vizsgált jégkrémek esetében nem tapasztaltak ilyen összefüggést, ugyanis a minimális gyümölcstartalmú termékek között is volt kiemelkedően magas cukortartalmú. Az emulgeálószerek és stabilizátorok használatával érik el a gyártók, hogy a jégkrém megőrizze kedvező állagát. Viszont ezek között vannak potenciálisan allergizáló hatásúak is, mint például a guargumi vagy a szentjánoskenyérmag-liszt. Mindössze egy termék volt, amelyikben egyik sem fordult elő.

A teljes teszt itt olvasható végig.

FOTÓ: Wikimedia Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek