Fél év alatt sincs gyanúsítotti kihallgatás az Elios-ügyben

Szerző: Katona Mariann
2018.07.10. 15:35

Csaknem hat hónap telt már el azóta, hogy az OLAF jelzése után a magyar hatóságok nyomozást indítottak a korábban a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó cég, az Elios kapcsán, gyanúsítottként azonban a mai napig nem hallgattak ki senkit. Ezt a legfőbb ügyész árulta el, de indoklást nem adott.

Fél év alatt sincs gyanúsítotti kihallgatás az Elios-ügyben

Nem történt egyelőre gyanúsítotti kihallgatás az úgynevezett Elios-ügyben – ezt Polt Péter legfőbb ügyész közölte az MSZP-s Harangozó Tamás írásbeli kérdésére. A szocialista politikus felidézte, hogy az ügyészség még január 22-én rendelte el a nyomozást különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután megkapta az OLAF, vagyis az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentését.

Emlékezetes, a települések közvilágítási tendereit sorra nyerő cég győzelmeinél az OLAF súlyos szabálytalanságokat talált. A jelentést nyilvánosságra hozó 24.hu információi szerint ezért több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolják.

Harangozó Tamás nemcsak arra volt kíváncsi, hogy hallgattak-e már ki bárkit gyanúsítottként, hanem tanúmeghallgatásokról, vagy éppen iratok lefoglalásáról is érdeklődött. Hiába, Polt Péter válaszából ugyanis ez már nem derült ki. A legfőbb ügyész meg is magyarázta, hogy miért: amíg nincs gyanúsítotti kihallgatás, a rendőrség végzi a nyomozást, vagyis az ügyészség nem irányítja azt, csupán felügyeli. Ebből pedig az következik, hogy a szocialista politikus kérdéseiben nem is ők az illetékesek.

Az Azonnali egyébként a májusi határidő lejárta után kereste már a rendőrséget is. Azt akartuk megtudni, hogy lezárták-e a nyomozást, vagy meghosszabbítják az eredetileg kitűzött határidőt, azonban még ezt sem voltak hajlandók elárulni. Az állandó panelt használták, vagyis azt mondták, hogy a nyomozás érdekeire való tekintettel nem adnak ki információkat. Csak annyit közöltek, hogy ismeretlen tettes ellen folytat eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, de azt már nem árulták el, hogy meddig nyomoznak még és mikorra várható eredmény.

Polt Péter egyébként hónapokkal korábban közölte, hogy a nyomozás – amelyet egyébként elvileg mindig határozott időre rendelnek el, de többször meghosszabbítható – akár évekig is elhúzódhat.

NYITÓKÉP: Kiss Brigi / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek