A román Momentum várja soraiba a leváltott korrupcióellenes főügyészt

2018.07.10. 16:11

Ha úgy alakul, akár a jövő évi államfő-választáson is indítaná a DNA kirúgott vezetőjét az USR.

A román Momentum várja soraiba a leváltott korrupcióellenes főügyészt

Egy hónapig várt Klaus Johannis, Románia elnöke, mire az alkotmánybíróság döntésének engedelmeskedve menesztette a korrupcióellenes ügyészség, a DNA vezetőjét.

Mint azt az Azonnalin Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet politológusa hétfőn kifejtette: az időhúzással az elnök támogatóinak üzent, hogy nem ért egyet az alkotmánybírók döntésével. Ez szükséges volt, mert Klaus Johannis támogatói mindenképpen elvárták az államfőtől a DNA és Kövesi megvédését. Egy radikálisabb részük talán nem nézi jó szemmel a főügyész menesztését, de legnagyobb részük Illyés szerint belátja, hogy a jogállami kereteken belül nem volt más választása az elnöknek. Másrészt

az államfő a döntés halasztgatásával időt is hagyott Laura Codruţa Kövesinek, hogy inkább maga mondjon le. Az már más kérdés, hogy a főügyész nem tette meg neki ezt a szivességet, így végül Johannisnak kellett menesztenie Kövesit.

A román Momentum, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) rögtön lecsapott a távozó ügyészre, és közölte: a párt ajtói nyitva állnak Laura Codruţa Kövesi előtt, amennyiben a volt korrupcióellenes főügyész úgy dönt, hogy belép a politikába. Erről a román nemzeti hírügynökség, az Agerpres számolt be. Az USR-nek egyébként egy ideje fut egy kampánya Románia-szerte, amely azt célozza, hogy bűnözők ne tölthessenek be köztisztségeket.

Dan Barna, a párt elnöke az Agerpres tudósítása szerint azt mondta, váltottak néhány üzenetet, és biztosította Kövesit, hogy továbbra is élvezi az USR bizalmát és támogatását. „Mondtam neki, hogy az USR ajtói nyitva állnak előtte, amennyiben belépne a politikába. Laura Codruţa Kövesi a korrupció elleni küzdelem egyik szimbóluma, és az USR is minden erőforrását a jogállamiság támogatására próbálja felhasználni” – mondta Dan Barna. A politikus azt is fontosnak tartotta tudatni a sajtóval, hogy

a volt DNA-főügyész válaszában méltányolta az alakulat támogatását, és azt mondta, mivel az elmúlt öt évben nem volt szabadságon, az elkövetkezőkben kicsit visszavonul, majd tárgyalnak még a témáról.

Újságírói kérdésre válaszolva Dan Barna kifejtette, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy amennyiben Laura Codruţa Kövesi indulna az elnökválasztáson, az USR támogassa őt. „Amennyiben élvezi a párt támogatását, Kövesi is, és más is szóba jöhet alakulatunk jelöltjeként. Jó opció lehetne ez Románia számára, hiszen Kövesi bebizonyította, hogy egyetlen ember is képes felvenni a harcot az igazságszolgáltatás védelméért” – tette hozzá.

Dan Barna az Agerpres tudósítása szerint hangsúlyozta, az USR-nek minden bizonnyal lesz saját államelnökjelöltje a 2019-ben esedékes választáson. Hogy ez végül Kövesi lesz-e, egyelőre kérdéses: pletykálják még a román Bajnai Gordont, vagyis a korábbi szakértői kormányt vezető Dacian Cioloşt is mint az USR államelnök-jelöltjét.

A 2019-es elnökválasztásnak egyelőre egy biztos indulója van: Klaus Johannis, Románia jelenlegi államelnöke. A kormányzati teljesítmény elfedésének céljából ellenfelei mögött előszeretettel okkult erőket és háttérhatalmat látó nacionalista-szociáldemokrata román kormány eközben azon mesterkedik, hogyan tudná Johannist már most felfüggeszteni elnöki tisztségéből.

FOTÓ: USR / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek