Mire játszik Boris Johnson?

Szerző: Pintér Bence
2018.07.09. 18:35

Valószínűleg nem elvi okokból lépett ki a brit kormányból Boris Johnson külügyminiszter, hanem inkább azért, mert szeret a zavarosban halászni. Mi folyik Londonban?

Mire játszik Boris Johnson?

Viharos napon van túl a brit kormány, amelynek három tagja is lemondott hétfőn: távozott a brexitminiszter David Davis, illetve egyik helyettese, Steve Baker – ezt pedig Boris Johnson külügyminiszter lemondása követte. David Davis túl enyhének érezte a Theresa May által a kabinettel pénteken ismertetett tervet az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból, ami szerinte csak látszólag adna vissza döntési jogköröket a brit parlamentnek. 

De miről is van szó? A „kemény” brexit azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság mindenféle megegyezés nélkül lép ki az Európai Unióból, ami sok szempontból nézve hátrányos lehet a brit gazdaságnak. Hogy csak egyet említsünk: egy sor nemzetközi cégnek azért vannak leányvállalatai a szigetországban, mert így hozzáférnek az EU piacához. Ezek a cégek nyilván költözni fognak egy „kemény” brexit esetén.

A  „puha” brexitre sok variáció van, de a lényeg az, hogy ebben az esetben az Egyesült Királyság valamilyen formában hozzáférne az EU egységes piacához – ezzel azonban olyan kötelezettségek járhatnának (a munkaerő szabad áramlása, hogy egyet mondjunk), ami vörös posztó a „kemény” brexitet támogató keményvonalas konzervatívok és EU-szkeptikus politikusok szemében.

A távozáspárti kampány egyik fő arca, Boris Johnson egyelőre még nem részletezte távozása okait, de korábbi sajtóhírek szerint May tervére azt mondta, hogy olyan, mintha „a szart fényesítenénk”.

De mi jöhet ezután? Megbukhat a May-kormány? Jöhet a keményebb brexitet követelő Johnson-kormány? Előrehozott választások lesznek?

Az Azonnali Lojkó Miklós egyetemi docenst, az ELTE BTK Anglisztika Tanszékének oktatóját faggatta röviden a fejleményekről.

Johnson a zavarosban halászik

Lojkó David Davis lemondásán nem csodálkozik, mivel a „kategóriáján belül” elvhű politikusnak számít. „Boris Johnson elvtelen kaméleon volt egész életeben, nem hinném, hogy az elveiben lett megsértve. Ismét a zavarosban halászik. Több esélyt lát az előretörésre így, ha nem tagja egy szerinte gyenge lábakon álló kormánynak” – írta a szakértő az Azonnalinak.

Nem valósznű azonban, hogy Johnson képes lenne megpuccsolni kívülről a May-kormányt. Lojkó szerint a volt külügyminiszter a partvonalról próbál majd belerondítani a London és Brüsszel között folyó tárgyalásokba, de várhatóan megpróbál majd visszakapaszkodni a kormány közelébe:

„Johnsont a hatalmon kívül semmi más nem érdekli. Nem hinném, hogy csendben, békében megmarad ezentúl.”

Arra azonban kevés esélyt lát Lojkó, hogy a kormányválságot előrehozott választás, vagy a brexit-folyamat visszafordítása követné. Újabb népszavazásra a szakértő szerint ugyanis senkinek sincs étvágya.

FOTÓ: Boris Johnson / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek