Elhalasztotta az EP, hogy döntsön a mémgyilkos szabályozásról

2018.07.05. 15:24

Az Európai Parlament újraszabályozná a szerzői jogot, ami sokak szerint a jelenlegi internet végéhez vezet majd. Ez azonban biztosan nem most fog bekövetkezni, mert az EP elutasította a jogi bizottság által kidolgozott tárgyalási mandátumot.

Elhalasztotta az EP, hogy döntsön a mémgyilkos szabályozásról

Az EP-képviselők elutasították azt a tárgyalási mandátumot, amely a jogi bizottságot felhatalmazta volna a szerzői jogi szabályzást a digitális éra követelményeivel összhangba hozó új szabályokról a Tanáccsal és a Bizottsággal folytatott tárgyalásokra – közölte az Európiai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája. Magyar nyelvre lefordítva ez azt jelenti: egyelőre nem lesz mémgyilkos szabályozás.

Az Európai Parlament plenáris ülése 318 szavazattal, 278 szavazat ellenében és 31 tartózkodással utasította el a tárgyalási kiindulópontot tartalmazó mandátumot, amelyet június 20-án fogadott el a jogi szakbizottság. A képviselőknek így újra kell tárgyalniuk a parlamenti álláspontot. Az erről szóló vita és a szavazás szeptemberben, a következő plenáris ülésen lesz.

A magyar EP-képviselők közül a fideszesek a mémgyilkos mandátum mellett foglaltak állást, míg az ellenzékiek – Morvai Krisztinát leszámítva, aki a fideszes Bocskor Andreához, Gyürk Andráshoz és Pelczné Gáll Ildikóhoz hasonlóan nem volt jelen a voksoláson – ellene szavaztak.

A fideszes képviselőkhöz hasonlóan szavazott az RMDSZ-es Sógor Csaba és Winkler Gyula, illetve a szlovákiai Most-Híd politikusa, Nagy József. Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja EP-képviselője viszont tartózkodott a voksolásnál.

A plenáris szavazásra azután került sor, hogy a képviselők több mint 10 százaléka kifogásolta, hogy a szerzői jogi ügyben a Tanáccsal folytatott tárgyalások a szakbizottsági álláspont mint tárgyalási kiindulópont alapján kezdődjenek meg.

Az Európai Parlament jogi ügyekért felelős bizottsága (JURI) ugyanis olyan szabályozás-tervezetet (hivatalos nevén a digitális közös piac szerzői jogi irányelveinek módosítása) dolgozott ki, ami sokak szerint a jelenleg ismert internet végét jelentené. Többek között

a weboldalak üzemeltetőit arra köteleznék, hogy előzetesen, még a publikálás előtt ellenőrizzék az összes felhasználói tartalmat, és tiltsák le, ha azok szerzői jogba ütköznek.

A javaslatot éppen ezért tartják mémgyilkosnak, hiszen a mémek általában már meglévő tartalmakat értelmeznek át, dolgoznak fel. A mémgyárosok azonban most néhány hónap erejéig biztosan fellélegezhetnek.

MÉM: Kiss Brigi / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek