Akaratuk ellenére reklámozzák a Fidesz jelöltjét józsefvárosi civilekkel

Szerző: Pintér Bence
2018.07.04. 14:50

Az Azonnali kiderítette: úgy kerültek fel civilek a Sára Botondot támogató civilek listájára egy szórólapon, mint Pilátus a Krédóba. Mi több, a szórólapot elvileg kiadó szervezet elnöksége is megvétózta a szóróanyag kiadását.

Akaratuk ellenére reklámozzák a Fidesz jelöltjét józsefvárosi civilekkel

Tegnap írtuk meg, hogy felbukkant egy szórólap a józsefvárosi postaládákban, amelyen civil szervezetek közlik, hogy Sára Botond fideszes polgármesterjelöltet támogatják a vasárnapi időközi polgármester-választáson. A dolog azért érdekes, mert Győri Péter, az ellenzéki pártok által támogatott, függetlenként induló jelölt többek között azzal is kampányol, hogy elsősorban nem a pártok, hanem a helyi civilek jelöltje.

Úgy tűnik azonban, hogy a lapon szereplő szervezetek és személyek egy részét nem tájékoztatták róla, hogy a Társak a Teleki Térért Egyesület logójával lellátott szórólapra kerül fel a nevük.

Sára Botond támogatói között szerepelt a listán például a Nem Adom Fel Alapítvány is, akiket nem kerestek a szórólappal kapcsolatban.

Az Azonnali telefonon érte el Dely Gézát, a hátrányos helyzetű családokat és személyeket támogató alapítvány vezetőjét, aki lapunknak elmondta: szerencsétlen a dolog, mert nagyjából egyetért a szórólap mondanivalójával, kellemetlennek tartja viszont, hogy senki sem kereste őket az ügyben. Szerinte is sokat fejlődött a környék, és jól együtt is tudnak működni a kerület vezetésével.

Dely szerint a Nem Adom Fel Alapítvány részt vesz ugyan a helyi közügyekben, ám pártpolitikai vonalon egyáltalán nem kívánta exponálni magát, nem kívántak beszállni sem a most futó, sem egyéb kampányokba – ezt ugyanis a szervezet alaptó okirata is tiltja.

Ugyanígy nem tudott a szórólapon való megjelenésről az Élj Tudatosan Egyesület sem.

A mélyszegénységben élő roma gyerekekkel foglalkozó szervezetnél Bihari Leventét sikerült elérnünk telefonon, aki Dely Gézához hasonlóan elmondta: szerinte pozitívak ugyan a kerületben zajló folyamatok, de nem kívánnak részt venni pártpolitikai kampányban. Senki sem kérte az engedélyüket, hogy hasonló szórólapon szerepeljenek. Úgy gondolja, hogy ha a szórólapot a fideszes jelölt csapata készítette volna, akkor megkeresték volna őket.

Ugyanígy került fel a lapra Pál Dániel Levente, Az Úr Nyolcadik Kerülete című könyv írója is.

Pál lapunknak elmondta, hogy az elmúlt időszakban több civil szervezet és párt is kereste helyi ügyek kapcsán, hogy álljon melléjük, de ő nem szeretné, ha a munkásságát ilyen szempontból használnák fel.

Az ügyben végül sikerült elérnünk a Társak a Teleki Térért Egyesület alelnökét, Frank Sándort is, aki lapunknak elmondta: a szórólap miatt nagy a feszültség a szervezeten belül is, ugyanis az egyesület több határozatot is hozott arról, hogy nem fognak részt vállalni a nagypolitikában. A szervezet vezetésében azonban többen is személyesen kötődnek a kormánypárti jelölthöz, akik végül az ellenértelmű döntéseket figyelmen kívül hagyva a szórólapra rátették a szervezet logóját is.

Tehát nem csak hogy olyan szervezetek és személyek szerepelnek a szórólapon, akik erről nem tudnak, de még az azt kiadó szervezet sem akart valójában belefolyni a politikai kampányba.

Megkerestük Győri Pétert, az ellenzéki pártok által támogatott jelöltet, aki kérdésünkre elmondta: háromezer civil szervezet van, így valószínűleg könnyen találni olyanokat, akik nem őt támogatják. Hozzátette: látta a szórólapot, és a felsorolt szervezetek között több olyan is van, akik egyébként az ő kampányát támogatják, még ha nem is nyíltan.

Arra is van példa Győri szerint, hogy egy adott civil szervezet tagjai ugyan őt támogatják, de a vezetőség keze „meg van kötve ” – ő megérti ezt, mivel ő is ebből a szektorból jön. Győri szerint mindettől függetlenül kellemetlen, hogy olyan szervezeteket rángatnak bele a kampányba, akik nem akarnak politikával foglalkozni.

CÍMLAPKÉP: Győri Péter / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek