Kosarat kapott Gyurcsány

Szerző: Katona Mariann
2018.07.04. 17:00

Megvan a diszkrét bája, ha a 2006-os zavargások idején az országot vezető Gyurcsány Ferenc aggódik a demonstrációk szabad megtartásáért, most mégis ez történt. A teljes ellenzékkel szeretett volna egyeztetni a kérdésben, de a Jobbik és az LMP azonnal hátat fordított. A Jobbik ki is mondta: hiteltelen és rendkívül cinikus éppen Gyurcsánytól ez a kezdeményezés.

Kosarat kapott Gyurcsány

Habár nyár van, a politikai uborkaszezon még nem köszöntött be, az Országgyűlés szinte hétről-hétre ülésezik, kifejezetten fontos javaslatok miatt. Most éppen a parlament előtt van az új gyülekezési törvény, a magánélet védelméről szóló jogszabály, de a választási szabályokat is átírnák több ponton. Sok kritika érte ezeket, levezethető belőlük például, hogy Orbán Viktor háza előtt a jövőben nem lehetne tüntetni.

Vérmérséklet kérdése, hogy ki mennyire lepődik meg ezen: Gyurcsány Ferenc aggódik.

Éppen ezért a Demokratikus Koalíció elnökeként az összes ellenzéki frakciót megkereste, mert megítélése szerint az elképzelések „ismét jelentősen szűkíteni tervezik a hivatalban lévő kormánnyal szembeni föllépés lehetőségét”. Azt szeretné, ha az ellenzék együttesen próbálná megakadályozni a javaslatok elfogadását – kétharmados kormánypárti többséggel szemben erre igen csekély az esély –, vagy legalább erőteljes tiltakoznának együtt. Az Azonnali információi szerint azonban nem mondható túl sikeresnek az ötlete, alig voltak kíváncsiak rá.

A Jobbiktól például azonnal kosarat kapott. Információink szerint ők azt a választ adták Gyurcsányéknak, hogy

az egykori miniszterelnök – megfogalmazásuk szerint – „mint a szemkilövetések vezénylője, még mindig nem kért bocsánatot a 2006-os eseményekért”, ezért teljesen hiteltelen és rendkívül cinikus a mostani kezdeményezése.

Úgy tudjuk, azt is a szemére vetették, hogy annak idején „le akarta bontani a szabadságjogokat, ugyanúgy, ahogy most Orbán Viktor teszi”. Azt viszont egyértelművé tették, hogy kiállnak a gyülekezés szabadsága mellett és elutasítják a kormány terveit.

Hasonlóan döntött az LMP is. Kanász-Nagy Máté szóvivő megkeresésünkre azt közölte, hogy álláspontjuk szerint mindent meg kell tenni, hogy az egyik legfontosabb alkotmányos alapjog, a gyülekezési jog semmilyen módon ne sérüljön.

Ám azt is gondolják, hogy ezen egy Demokratikus Koalíció által szervezett egyeztetés nem feltétlenül segít.

Az MSZP volt az, amelyik párt viszont elment egyeztetni. Harangozó Tamás az Azonnalinak annyit mondott, hogy ők eddig is nyitottak voltak a párbeszédre, ez a jövően is így lesz. Élesen bírálta egyúttal Jobbik és az LMP magatartását, ahogy fogalmazott, „bohóckodását”.

„Szeretném, ha az ellenzéki pártok végre észrevennék, hogy egyenként lesz elkergetve mindenki, aki ezt a bohózatot folytatja” – mondta.

A DK a csekély érdeklődés ellenére sem adja fel. Arató Gergely lapunknak azt mondta, hogy szeretnék azért a jövőben bevonni az LMP-t és a Jobbikot is az egyeztetésekbe. Ezek célja egyébként az, hogy kitalálják: a parlamenti szavazásig milyen figyelemfelhívó akciókkal tudnak hangot adni a véleményüknek. Ezekről a bizonyos akciókról azonban konkrétumot a politikus – hiába kérdeztük – nem árult el.

FOTÓ: Gyurcsány Ferenc / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek