Kinek szurkol a britek skót nagykövete?

Szerző: Petróczi Rafael
2018.07.02. 08:38

Iain Lindsay azt is elárulta az Azonnalinak, melyik budapesti kávézóban nézi a vébét.

Kinek szurkol a britek skót nagykövete?

Június közepétől kerek egy hónapon keresztül az oroszországi labdarúgó-világbajnokság tartja lázban az Azonnalit. Focis hírek nem lesznek, meccsről sem tudósítunk. Cserébe minden nap megszólítunk valakit a magyar politika alakítói közül, hogy meséljék el, kinek szurkolnak. Ma az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete, Iain Lindsay válaszol az Azonnali kérdéseire.

+ + +

Mi aggasztja a leginkább a brexittel kapcsolatban?

Szerencsére a régió és így Magyarország számára az aggodalomra leginkább okot adó ügyekben, mint az állampolgári jogok vagy a pénzügyi kérdések, már megegyezésre jutottunk.

Amit Nagy-Britannia és én magam is nagyon szeretnék látni, az a kilépést követő, erős partneri kapcsolat Nagy-Britannia és az EU között.

Ennek a kapcsolatnak magába kell foglalnia a gazdasági, a kereskedelmi és a biztonsági aspektusokat is. A legnagyobb aggodalmam tehát, hogy az ezt lehetővé tevő megállapodást sikerüljön tető alá hozni. Ez mindenki érdeke.

Ön származását tekintve skót. Támogatná, hogy Skócia kilépjen az Egyesült Királyságból annak érdekében, hogy az Európai Unió tagja maradhasson?

Igaz, skót vagyok, de egyúttal a brit kormányt is képviselem. Négy éve tartottak már egy referendumot Skócia függetlenségéről, és akkor a skótok többsége a bennmaradás mellett döntött. A brit kormány nem látja úgy, hogy a helyzet azóta változott volna. Skócia a 2014-es népszavazást követően remek megállapodást kötött a brit kormánnyal, sikerült rendezni az autonómia kérdését is. Senki sem gondolja úgy, hogy az akkori megállapodáshoz képest nagy változásokra lenne szükség.

Követi a labdarúgó vébét?

Igen, természetesen. A nagykövetségen is szoktuk követni az eseményeket.

Kinek szurkol?

Mint brit nagykövet, az angol csapatot támogatom.

Ez a hivatalból adandó válasza, vagy valóban így is gondolja?

A hivatalos és a személyes véleményem is ez.

Megnyerheti Anglia a vébét?

Jó lenne, ha így lenne.

Nagy falat lenne ez a mostani, igencsak fiatal keret számára. Meggyőződésem, hogy négy év múlva már sokkal erősebb lesz az angol csapat.

Hogyan szurkol? Ön inkább a csendes, kanapén ülve szurkoló típus, vagy ugrál és ordít?

Az utóbbi. A kedvenc helyem a Majorka Kávézó, a Városmajor park és a Szilágyi Erzsébet fasor találkozásánál. Múlt vasárnap is ott néztem az Anglia-Panama mérkőzést, és bizony kiabáltam az angol csapat sikerét látva. Szóval hagyom – még nyilvános helyen is –, hogy elragadjanak az érzelmeim.

Hogy a magyar politikusok hogyan szurkolnak, itt olvasható el.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek