+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Gergely Előd Gellért & Lándori Tamás
2018. július 1. vasárnap, 12:10
Ma ünnepli 150. születésnapját a MÁV. Igen, tényleg csak ennyi, még ha a szerelvények néha öregebbnek is tűnnek. Az Azonnali ennek örömére végigutazza Magyarországot az azt szinte kompletten átszelő, Tapolcától Záhonyig közlekedő Tekergő gyorsvonattal. Kövessétek percről percre a Nagy Utazást!

Nem látod a legfrissebb posztot? Frissítsd az oldalt!

 

+ + +

 

összesen: 27 db | 20 db/oldal

1 2

Lándori Tamás

Rossz hírrel zárunk
2018. július 1. 23:28

Szerencsésen megérkeztünk, zárjuk a MÁV 150. születésnapjának szentelt napot. Köszönet mindenkinek, aki követett bennünket! 

 

 

És egy rossz hír a végére: Magyarország leghosszabb viszonylata mégsem a Tekergő gyorsvonat Tapolca és Záhony között, hanem a Keszthely-Záhony között közlekedő Aranypart expressz. Az 6 km-rel hosszabb.

Lándori Tamás

Pár lépés csak Európa
2018. július 1. 21:57

Perceken belül belül megérkezünk Európába, pontosabban a záhonyi Európa térre, ahol a vasútállomás található, és ahol utunk végetér. Ott pontosan tudja mindenki, hogy a Kelet és a Nyugat közötti távolság 9 centiméter – ennyi az európai és az orosz síntávolság közötti differencia. 

 

Tapolcától idáig 519 kilométert tettünk meg a Tekergő gyorsvonat nem túl fiatal, nemrég felújított, mégis beragadós ajtajú személykocsijában. Majd' tízórás utunk mindenféle rendhagyó esemény nélkül telt el, hacsak nem számítjuk, hogy Kisvárdánál egy asszony hangosan méltatlankodott, mert a vonat nem a peron mellett állt meg. Még a vonatról is korholta a forgalmistát, akit ez jobb belátásra bírt, és megállította a vonatot a peron mellett is. Igaz, akkor az asszony már a szerelvényen volt, úgyhogy ez rajta nem segített. 

 

Zárásként a MÁV-nak boldog születésnapot kívánunk, illetve legalább még egyszer ennyit. Reméljük, ilyen idős korára megkomolyodik picit. 

Lándori Tamás

Moldova György 1977-ben Akit a mozdony füstje megcsapott címmel megjelent vasúti riportkönyve részletesen foglalkozott úticélunkkal, az ukrán határ mellett fekvő, az ország kapujaként működő záhonyi vasútállomással (amelyet – Nyíregyházát már magunk mögött hagyva – bő egy óra alatt el kell érnünk):

 

„– A vasútnál is okozott balesetet az ital?
– Volt olyan év, hogy a Záhonyi átrakókörzetben két embert ölt meg az ital. Fényeslitkén egy műszaki hibás kocsiból át kellett rakodni egy másikba, közben találtak egy sérült kartont teli konyakosüveggel. F. I., egy vasútőr félrerakott öt üveggel, és a rakodókkal megitták. A többiek utána elmentek, F. I. lefeküdt aludni az üres kocsiba, a hátán fekve hányt, és megfulladt. Egy gépkísérő pedig részegen elesett a záhonyi állomáson, beütötte a fejét, és agyvérzésben meghalt. Egy tizenegy gyerekes családapa jobb karja megbénult az italtól, évekig betegállományban kellett tartani, nemrégiben kivetődött az országútra, és egy autó agyongázolta."

 

Moldova könyve az egyik legbugyutább nevű foglalkozásra is kitért művében. A leírtak alapján olvasóinknak nem javasoljuk, hogy erre a mesterségre tegyék fel az életüket.

 

„– Tulajdonképpen mi a beosztása?
– Vágánybenéző vagyok, a második vágánytól a tizedikig az enyém.
– Mit csinál a vágánybenéző?
– Jönne egy vonat, a torony leszól, hogy az állomás hanyadik vágányára járatná be, ő odáig nem lát, én odamegyek, és benézek, vagyis megállapítom, hogy üres-e az illető vágány, visszajelzek, és akkor a torony kiadja az engedélyt.
– Nem volna elég egy műszer, amelyik jelezné a vágány foglaltságát?
– Biztos, hogy elég volna, de úgy látszik, hogy én olcsóbb vagyok.
– Hányszor riasztják egy szolgálat alatt?
– Innen a fülkéből csak a hatos és hetes vágányt látom, a többihez ki kell menni, ma éjszaka is vagy százötvenszer kiugrottam."

 

Reméljük, a Horvátország-Dánia vb-mérkőzés nem vonja el túlságosan a záhonyi benézők figyelmét!

Lándori Tamás

Bezárt a kultúr váróterem
2018. július 1. 20:39

Súlyos csapást szenvedett el a közművelődés Debrecenben, az egykori kiírás szerinti „kultúr váróterem" ma már csak váróterem. Ráadásul zárva is találtuk. A pályaudvar csarnokában közben évek óta megtekinthető néhány kifüggesztett képen, hogyan fog kinézni a pályaudvar évek múltán. 

 

Gergely Előd Gellért

Az 1909-es Nyári Hivatalos Menetrendkönyvben már szerepel a Tapolca-Budapest vonal, bár még azt hivatalosan meg sem nyitották!

 

Közben elhagytuk Debrecent és hamarosan bennünket is elhagynak a lemerülő laptopok.

Gergely Előd Gellért

A vasút maga az ország
2018. július 1. 20:11

Az utazást megelőző felkészülésem során arra jutottam, hogy egy országról rengeteg mindent megtudunk, ha a vasútjának a történetét és jelen állapotát vesszük szemügyre. 

 

Álljon itt néhány önmagában nagyon beszédes adat.

 

  • 1849-ben a magyarországi gőzüzemű vasutak hossza 150 km volt
  • 1867-ben, a kiegyezéskor 2153 km volt a vasútvonalak hossza (év végére 2279 km)
  • 1875-ben a magyar vasúthálózat hossza 6411 km volt
  • 1875-77 között egyetlen kilométer vasút sem épült
  • 1877-1900 23 év alatt 11030 km vasút épült, a hálózat 6420 km-ről a hálózat 17450 km-re nőtt 
  • 1918-ban 22869 km a magyar vasútvonal hossza

 

Akkoriban még szó szerint vették, hogy „minden nap, amikor vasút nem épül, tényleges veszteség a haza számára.” (Trefort Ágoston az idézet szerzője.) Ez volt a hőskorszak, ekkor volt a MÁV fénykorában, ahogyan azt az alábbi térkép vasúti hálózata is jól érzékelteti. 

 

Gergely Előd Gellért

Értékeljünk minden luxust!
2018. július 1. 19:59

Leginkább árramforrásért imádkoztunk, amikor az utat terveztük, de reménykedtünk volna ingyenes wifiben is, ha mernénk hinni a csodákban. Tény, hogy könnyebb lett volna a munkánk, ha nem folyamatosan a merülő aksin kellene spórolni. 

 

Cserébe viszont megtanultuk értékelni az egyébként észrevétlenül elsikkadó luxust. Itt van például ez a fülke. Tetszenek figyelni az asztalt? Fa! Hol gyártanak ma már bármit természetes alapanyagokból? Mi lesz a következő? Mahagóni berakásos hálófülke? Néhány kép az egyébként valóban nem korszerű, de tényleg nem csúnya MÁV kocsiról. 

 

 

A szó szerint mobil irodával kapcsolatban meg az a tapasztalatom így 12 óra után, hogy klasszikus irodai környezere tervezett eszközökkel minimum nehézkes a digitális nomádság.

Gergely Előd Gellért

2012 elejétől nem lehet dohányozni a vonaton, 8000 forintunk bánja, ha mégis megtesszük. Tehát ha szemfüles a kalauz és ragaszkodunk hozzá, hogy egy teljes doboz cigit elszívjunk, akkor tegyünk félre a projektre 160 000 forintot.

 

Mit tegyünk hát helyettte? Maria Treben kálmosgyökér rágcsálását javasolja, én a romkocskmákban is előszeretettel majszolt sárgarépa mellett döntöttem. Tamás meg inkább szaklapot olvas. 

 

Esik az eső és közben süt a nap. Vidáman szomorú hely ez az Ebes, ahová épp befutottunk. Négy perc múlva 12 órája lesz, hogy vonatra ültem. Laptopom akkumulátor-töltöttsége 29%. Hátralévő utazási idő: 2 óra. Cél: Záhony. 

 

Bukovics Martin

Aki van annyira lelkes, hogy nem csak ezt a percről percrét követi, hanem a MÁV online menetrendfigyelőjét, láthatja, hogy a Lándori-Gergely-páros Püspökladány vasútállomását figyeli bő negyedórája. Két perc késéssel érkeztek a hajdú-bihari kisvárosba, ahonnan 19.17-kor indulnak tovább, Debrecenen és Nyíregyházán át az ukrán határ mellé. Még térképen is lehet követni a Tekergőt!

 

Lándori Tamás

Kikerült egy Y bárca
2018. július 1. 19:15

Minden bizonnyal a szerelvény legrejtélyesebb helyisége ez a kis iroda, ahova még a kalauzok sem ülnek be.

 

 

Nem is szabad – legalábbis ezt hirdeti a fülke ajtajára kihelyezett Y bárca!

 

 

Közben továbbindultunk Püspökladányról.

Lándori Tamás

A közösségi oldalán osztotta meg beszámolónkat a Közlekedő Tömeg is. A civil szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a MÁV-nál az elöregedett távolsági járműpark megújulása évtizedek óta várat magára – és egyelőre nem is lehet nagyobb beszerzésre számítani –, ami miatt egy efféle vonatozás időutazásnak is beillik. Mint írják, „az egyetlen kocsibeszerzési projekt az IC+ kocsik gyártása Szolnokon, annak azonban még mindig nem látszik semmi eredménye – legfeljebb annyi, hogy a meglévő kocsik karbantartását és vizsgáztatását nagyban hátráltatja".

 

Gergely Előd Gellért

Vegán menü van a vonaton!
2018. július 1. 18:16

A vonaton ma már étkezhetünk teljesen vegán módon, amint azt a mellékelt ábra is mutatja. Igazából kizárólag tőlünk függ, mivel megszüntették az étkezőkocsikat a belföldi járatokon. Szóval ma vegán menü volt. Nem számítva azt a 30 dkg húst, amivel elkísértem környezetbarát vacsorámat. 

 

Apropó… Ha utólag használunk kézfertőtlenítőt, akkor is védve vagyunk? Csak mert én túl éhes voltam ahhoz, hogy a kézfertőtlenítővel szöszöljek. Nos, gondolom egy-két napon belül kiderül, hogy a MÁV-vonatokon elérhető víz-szappan kombó mennyire működőképes….

 

Befutottunk Fegyvernek-Örményes vasútállomásra. 

 

Gergely Előd Gellért

Ha menni kell, hát menni kell
2018. július 1. 18:03

Kerüljük, próbálunk nem gondolni rá és hideg futkos a hátunkon, ha mégis eszünkbe jut, de előbb vagy utóbb azért el kell menni a vécére… Főleg ha már kilenc órája van az ember vonaton. Nos, így utólag azt kell mondanom, hogy lehetett volna rosszabb is. Bár olyan a vasutasmosdó, mint amilyenre számítottunk, de volt szappan, folyt a víz, vécépapír és kéztörlő is került. Szóval a trauma elmaradt. Mondjuk férfiként kicsit könnyebb a helyzetünk. Egész addig, míg rá nem jövünk, hogy mozgó szerelvényen kell a feladatot abszolválni állva.

 

Lándori Tamás

Lealáztunk egy Csíkos Ingát
2018. július 1. 17:23

A MÁV nem ma, hanem csak jövő szombaton tartja meg a szülinapját – tudtuk meg a VEKE legfrissebb, jelen cikkünket ajánló Facebook-posztja alatt a kommentekből. Az egyik hozzászóló ennek kapcsán arra célozgatott, hogy a vasúttársaság olyannyira hajlamos a késésekre, hogy a saját születésnapjával is egy hetet csúszik.

 

Igazságtalanok lennénk azonban, ha nem jegyeznénk meg, hogy az elmúlt fél órában csak úgy suhant a Tekergő, az imént például megalázó előzést hajtottunk végre egy – az Indóház vonatos magazin szerint ez a beceneve – Csíkos Inga kárára:

 

Alig több mint négy órája csattognak alattunk a Tekergő gyorsvonat forgózsámolyai (ennyi idő alatt 27 perc késést halmoztunk fel), de már azon jár az eszem, hogy miért nincs ezen a szerelvényen első osztály. Igaz, ha volna, az sem feltétlenül lenne kényelmesebb: több InterCity járaton például a ránézésre legalább 40 éves, felújítatlan ARp jelű kocsik futnak luxus gyanánt. Ezek fa asztalkáiból nem ritkán centis szálkák állnak ki, némelyiknek az ablaka pedig már alig látszik át.

 

Amikor azonban munkaügyben utazik az ember, a legfájóbb, hogy konnektorok helyett csak – nem működő – pincérhívó gombok vannak, jellemzően rágóval betapasztva. Egy kalauz az egyik ilyen IC-n azt javasolta, menjek át a lemerülő laptopommal a másodosztályra, mert azokban a sokkal újabb kocsikban van csatlakozó. Szóval

 

a MÁV-nál akad olyan szolgáltatás, amely csak a kevesebbet fizető utasok számára elérhető!

 

Pár éve indult a vonatösszeállítás.hu oldal, ahol az ember előre megnézhette, hogy az utazásához szóba jöhető járatokon milyen kocsik közlekednek. A honlapról azonban hamar eltűnt az érdemi információk java része – ma már hiába keressük például, hogy milyen kocsik vannak egy Pécsre, vagy éppen Szegedre tartó IC-n.

 

Aki arra tippel, hogy esetleg a MÁV állhat a weboldal kinyírása mögött, talán nem téved: kérdésünkre Vitézy Dávid elmondta, a másfélévszázados cég nem nézte jó szemmel a tőle függetlenül indult projektet. „A MÁV nem szereti, ha bármilyen szolgáltatásra vonatkozó részlet, kvázi »ígéret« kimegy, mert még a végén számonkérhető. Ezen szemlélet ellen sokat küzdöttünk még a VEKE-ben és aztán, teljesen más eszközökkel persze, de a BKK-ban is" – tudtuk meg a Budapesti Közlekedési Központ volt vezérigazgatójától. A Tekergő kocsiösszeállítása egyébként még látható.

 

Biztonság, luxus, kényelem

Gergely Előd Gellért

Persze, kattintásvadász fake news címadás... Hogyne lenne több, hiszen már száz éve is jóval egymillió fölötti utast szállított! 

 

Időközben beértünk Budapestre, sőt el is hagytuk, de azért előtte végigjártam a vonaton, és összeszámoltam: 167 utassal futott be a Tapolca-Záhony útvonalon tekergő MÁV szerelvény Budapest Kelenföld állomásra. Sajnos a mellettünk lévő vidám társaság is leszállt, pedig már a végén egy nótára is rágyújtottak, igaz eléggé diákos, nyomdafestéket nem tűrő nóta volt, szóval hangfelvétel nem lesz. 

 

Megtaláltam viszont a legvagányabb társaságot és a leglazább utast! Kényelemes kocsik ezek, sokan ki is használják, hogy végig lehet az ülésen dőlni, ezért a kényelmesen elterülve szundító utas látványa nem épp ritkaság. Na, de SOHA nem leszel olyan vagány, mint a MÁV-ot fesztiválos lazasággal kezelő biciklisek! 

 

Lándori Tamás

Az ablakhoz én is odaférek
2018. július 1. 15:44

Ahhoz képest, hogy vasárnap van, és a Balatontól – illetve már a Velencei-tótól is – tartunk Budapest felé, kevesen vannak a vonaton. Késő délután és este viszont könnyen lehet, hogy a nyomorgás határát fogja súrolni az egy farra eső ülőhelyek aránya. Ezt a helyzetet megoldhatná, ha a MÁV – ahogy Nyugat-Európától Kazahsztánig számos társaság – a kereslethez igazítaná a jegyárakat.

 

„Ez jót tenne a teljes vasúti működésnek, hisz nem lenne ennyire kiélezett néhány vonat terhelése. Ha olcsóbb lenne péntek délben utazni, mint este hatkor, sokan megtennék. Mindez egy árcsökkentésnek is módja lenne, amely egyúttal népszerűbbé tenné a csúcsidőn kívüli vonatokat, és értelmet adna az ütemes (egész napos kiszámítható) menetrendnek" – írta az Azonnali erre vonatkozó kérdésére Vitézy Dávid, aki ugyanakkor azt is hangsúlyozta, az újtás csak a távolsági járatokon lenne jó, az elővárosi ingázás esetén célszerűbb lenne a kiszámíthatóság, és a bérletek értékesítése.

 

Közben – mint a kalauztól megtudtuk – beszorultunk egy személyvonat mögé, így Kelenföldig annak menetidejével halad a gyorsvonatunk. Mint említettük, van még hely a vonaton, így akinek megjött a kedve (különösen a kárpit bűzéről szóló bejegyzésem után), Budapesten felszállhat!

Gergely Előd Gellért

Közben befutott a vonat Székesfehérvárra. A mozdonycsere miatti veszteglést kihasználva a szomszéd kocsiban tartózkodó fiatalok leugráltak sörért. Emelkedett hangulatú, vidám társaság, pár perce még kórusban skandálták nevetve, hogy „Orbán Viktor fogyjon le!" A nadrág-gate utóhullámainak betudható vidám politizálás már véget is ért, most épp a törtmagyar akcentust gyakorolják "jatek"(?) , "gojatabor" és "koszonom" skandálással. Nótázásra is számítok, remélem, nem szállnak le Budapesten... 

Gergely Előd Gellért

Jelenleg a Tapolca-Záhony táv talán legszebb részén járunk, így aztán az sem igazán zavar, hogy 16 perc késést halmoztunk fel két és fél óra alatt. Jobb oldalunkon néha felbukkan a Balaton, bal oldalunkon a Badacsony, meg a szőlős domboldalak. Így, hogy már lassan 7 órája vonaton ülök, igazán át tudom érezni a kalauz helyzetét, amikor a vonat ablakán keresztül megpillantom a strandolókat. Igyekszünk minél közelebb hozni számotokra az élményt, szorgos próbálkozások árán sikerült is megörökíteni a pancsolókat.

 

Későbbiekben lesz majd azért egy kis nosztalgiázás, múltbarévedés, de egyelőre igyekszünk minél többet magunkba szippanti a vonatozás élményút részéből. Ja, és egyre inkább kezdünk hozzászokni a minimális fényerősségű képernyővel való gépeléshez. 

 

Lándori Tamás

„Büdös vagyok / meg kell fürdenem” – írta egyik versében L. Simon László egykori államtitkár, és most teljes mértékben átérzem a költői én egzisztenciális válságát. Bár még csak a nap elején járunk, és a kocsit is legfeljebb egy-két éve újíthatták fel, már átjárta a ruháimat a jellegzetes MÁV-szag, mely mintha a vaspor és a vizelet bukéjának keveréke lenne. Szerencsére olyan ruhában jöttem, amiért nem kár, ha túra végén el kell égetnem. Vajon a világ többi vasúttársaságánál hogy kerülik el ezt a bűzt, avagy a MÁV-nál miként állítják elő?

 

Aki bűz nélkül szeretné végigjárni a Záhony-Tapolca vonatutat, az szerezze be a Microsoft Train Simulatort, és töltse le hozzá a szóban forgó magyarországi vonalat, amit lelkes rajongók késztettek. Aki ezt is megspórolná, az megnézheti a YouTube-on, hogyan játszott valaki más mozdonyvezetőset a virtuális Tekergővel:

 

 

összesen: 27 db | 20 db/oldal

1 2
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Kapcsolódó fájl:
   fájl letöltése

Twitter megosztás Google+ megosztás