Orbánt védi a budapesti francia nagykövet a saját kormányával szemben

Szerző: Techet Péter
2018.06.30. 09:40

A budapesti francia nagykövet arról győzködte két jegyzékében a párizsi külügyminisztériumot, hogy hagyjon fel „a magyarellenességgel“ és értse meg jobban Orbán Viktor politikáját. A jegyzéket egy francia internetes napilap szerezte meg.

Orbánt védi a budapesti francia nagykövet a saját kormányával szemben

Eric Fourniert még 2015-ben François Hollande szocialista államfő jelölte budapesti nagykövetnek. A nagykövet június közepén a párizsi nagykövetségnek olyan jegyzéket küldött, amiben nem pusztán védelmébe vette Orbán Viktort, de gyakorlatilag kissé kioktatta mind a külügyminisztériumot, mind Emmanuel Macron elnököt. A jegyzéket a Mediapart francia portál szerezte meg és tette közzé

A nagykövet szerint elismerendő teljesítmény, hogy Orbán Viktor egyedüliként az európai politikusok közül „a választók kétharmadának“ támogatását szerezte meg immár harmadszor. (A nagykövet persze téved, mert Orbán nem a szavazatok, hanem a parlamenti mandátumok kétharmadát kapta meg.) Fournier szerint a legtöbb nyugati kommentárt „az irigység“ vezeti, és ezért „magyarofóbok“. A nagykövet inkább azt emeli ki, hogy Orbán „megelőlegezte“ az illegális bevándorlással kapcsolatos kérdéseket. Egyben Emmanuel Macron francia elnök vádjait, miszerint Orbán a liberális demokrácia ellensége lenne, „fantazmagóriának“ minősítette.

Egy másik jegyzékben a nagykövet „külföldi újságírók“ „fantazmagóriájának“ nevezte a magyarországi antiszemitizmusról szóló híreket.

Fournier inkább a franciaországi és németországi muzulmánok közötti antiszemitizmusról szeretne többet beszélni, mert szerinte nem Magyarország veszélyes ma az európai zsidóságra.

A Mediapart megkereste a párizsi külügyminisztériumot is a jegyzékek kapcsán: a két jegyzék létezik, de – amint a francia külügy válaszolta – „semmiféleképpen nem tükrözi a francia hatóságok véleményét“. 

Emmanuel Macron a külügynél jóval élesebben reagált: az elnök „minden elemében” elutasítja a nagykövet álláspontját, ami legfeljebb a nagykövet személyes véleménye. Ha a nagykövet „e véleményét nyilvánosan hangoztatja, el lesz mozdítva” – közölte az elnöki hivatal.

FOTÓ: Ludovic Marin / AFP

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek