Miért hülyeség azt várni, hogy kizárják a Fideszt az Európai Néppártból?

Techet Péter

Szerző:
Techet Péter

2018.06.30. 09:57

El kéne ezért engedni azt az illúziót, hogy van valamiféle „európai konzervativizmus“, ami más lenne, mint a Fidesz. Nem. Talán egykoron volt, de ma nincs ilyen.

A magyar balliberális közélet talán egyik kedvenc témája – amellett, hogy Orbán Viktor államfő akar majd lenni –, hogy már csak percekre vagyunk attól, hogy a jobboldali és konzervatív Európai Néppárt (EPP) kizárja a soraiból a jobboldali és konzervatív Orbán Viktort.

A felfokozott várakozást vélhetően az okozhatja, hogy egyeseknek vagy a Néppárt jobboldalisága és konzervativizmusa, vagy Orbán Viktor jobboldalisága és konzervativizmusa nem tűnt fel.

Az Európai Néppárton belül valóban vannak olyan tagpártok, amelyek a magyar kormánypártot – egyben a jelenleg egyetlen jobboldali és konzervatív pártot a KDNP mellett – kizárnák az Európai Néppártból. Ezen pártok főleg a Benelux-országokból és Skandináviából jönnek, társadalompolitikailag általában akár progresszívebbek is, mint egy bajor vagy dél-olasz baloldali.

Az ő mércéiknek valóban nem felel meg az orbáni út – csak hát az EPP-nek a mércéjét elsősorban a német keresztény uniópártok adják, azoknak pedig csak olyankor szokott fájni a demokrácia vagy a jogállam, ha (mint például Görögországban) egy kormány a német gazdasági érdekeket veszélyezteti.

Orbán azonban gyakorlatilag az elmúlt 28 év leghűségesebb német helytartója Magyarországon, így vele szemben fel sem merülnek kérdések egy átlag CDU-s vagy CSU-s fejében.

Az Európai Néppártnak ma Orbán – ahogy a Politico cikke is megállapítja – betonbiztos tagja.

Ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy az EPP maga is jobboldali és konzervatív. Azaz olyan pártokat tömörít, amelyek – Orbánhoz hasonlóan – saját országukban az egyenlőtlenségek növekedésében érdekeltek, a szegényellenes intézkedéseket és a jóléti állam lebontását támogatják, a jobban keresők anyagi helyzetén javítanának elsősorban, nacionalisták, ellenzik a társadalompolitikai progressziót és a nemzetállamiság hívei. Azaz Orbán teljesen jól megfér közöttük. 

A budapesti provinciális balliberális értelmiség állandóan az európai értelemben vett konzervativizmusra és a Fidesz kizárására vár mégis, ami azzal függ össze, hogy nem értették meg: a Fidesz egyrészről maga is jobboldali és konzervatív párt (nem kádárista, nem kommunista, legalábbis nem látni, hogy a Fidesz politikája a társadalmi egyenlőtlenségek állami leküzdésére irányulna, és mintha a szociális segélyek se bővülnének, inkább csökkennének Orbán alatt, azaz elég nehéz a NER vélt baloldaliságát észrevenni), másrészről a nyugati jobboldali testvérpártjai se politizálnak különösen másképp.

El kéne ezért engedni azt az illúziót, hogy van valamiféle „európai konzervativizmus“, ami más lenne, mint a Fidesz – nem, talán egykoron volt, de ma nincs ilyen. A Fidesz jobboldalisága beleillik az európai jobboldali mainstreambe.

Ezért az is csak holmi magyar délibáb, hogy a „baloldali“, „kádárista“, „kommunista“ Fideszt majd jobbról, egy igazi jobboldali programmal lehet leváltani. Már csak az elemi logika is azt diktálja, hogy ha van egy gazdaságpolitikailag jobboldali és társadalompolitikailag konzervatív program, akkor azzal szemben az alternatívát – most függetlenül attól, hogy ez jó-e vagy sem – a gazdaságpolitikai baloldaliság és a társadalompolitikai liberalizmus jelenti.

Ne az Európai Néppárttól várjuk a változást – aki kormányváltást akar, annak az Európai Néppártot is el kell utasítania, nem csak a Fideszt.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek