Az RMDSZ nem akarja megbuktatni a román kormányt

2018.06.27. 12:02

Nem vesz részt a Viorica Dăncilă kormánya elleni bizalmi szavazáson az RMDSZ – jelentette be Kelemen Hunor, a romániai magyar párt elnöke.

Az RMDSZ nem akarja megbuktatni a román kormányt

Nyolcvan képviselőt kéne megnyernie valahogy a román ellenzéknek, hogy sikeres legyen a mai bizalmi szavazás a Dăncilă-kormány ellen, de az egyébként is vékony esély elúszni látszik: a kormányt kívülről támogató RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szerda délelőtt jelentette be, hogy

pártja ki fog vonulni a szavazásról.

„Az RMDSZ nem vesz részt a bizalmatlansági indítvány szavazásán. Ma nincs meg a parlamenti többség a jelenlegi kormány leváltásához. További nyolcvan szavazatra van szüksége az ellenzéknek, hogy megdöntse a Dancilă-kabinetet. Sajnos, ezúttal az RMDSZ nem a mérleg nyelve: harminc szavazatunk tehát nem változtat a helyzeten. Ez egyszerű matematika” – közölte a politikus Facebook-oldalán.

Azt is elmondta, hogy azt az ellenzéket tudná kormányra lépésében támogatni az RMDSZ, amely tisztázza miniszterelnök-jelöltjének és a legfőbb tárcák vezetőinek személyét, illetve amely konkrét tervekkel, Románia fejlődését biztosító kormányprogrammal áll elő, és amely nem a magyar közösség ellen uszít, hanem tiszteletben tartja azt.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt az után nyújtotta be bizalmatlansági indítványát, hogy a kormányzó PSD elnökét, Liviu Dragneát hivatali visszaélésre való felbujtás miatt első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bróság. A történetről itt írtunk bővebben.

Nyitókép: Kelemen Hunor FB

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek