Tejeskávét iszol? Liberális vagy!

2018.06.26. 09:39

Megvolt már a reggeli kávé? Ha tejjel ittad, akkor jó eséllyel liberális vagy!

Tejeskávét iszol? Liberális vagy!

Egy amerikai kutatás szerint nem csak klisé, hogy a liberálisok tejeskávét isznak – írja az EurekAlert nyomán a Transindex.

A dolognak nem ahhoz van köze főleg, hogy az adott személyek liberálisok, hanem inkább ahhoz, hogy mennyire nyitottak a globalizációra.

Diana C. Mutz és Samuel A. Stouffer és Jahnavi S. Rao 1500 amerikait kérdeztek meg a kávéivási szokásaikról, nemükről, illetve lakóhelyükről, bevételükről, globalizációval kapcsolatos attitűdjeikről és politikai nézeteikről. A tanulmány szerint a liberálisok és a konzervatívok egyenlő mértékben szeretnek kávézni, és a legtöbben közülük a sima főzött kávét (brewed coffee) kedvelik a lattéval (magyarul tejeskávé) szemben.

A lattét, vagyis a tejeskávét mindössze a liberálisok 16, a mérsékeltek 11, illetve a konzervatívok 9 százaléka kedveli jobban.

Szóval azért nem arról van szó, hogy a liberálisok csak tejeskávét innának literszám, a különbség mégis szignifikáns. Több lehetséges okot is figyelmbe vettek a kutatók, például azt, hogy mennyire lehet hozzáférni lattéhoz az adott lakóhelyeken.

A valódi válasz azonban az, hogy azok szeretik jobban a lattét, akik nyitottabbak globalizációra.

A nacionalista attitűdöket mutatók kevésbé vásárolnak lattét: ennek az az oka, hogy a neve külföldinek hangzik, és azt implikálja, hogy a termék nem Amerikában készült. Eközben persze minden amerikai kávéfogyasztó a globális gazdaságnak köszönheti a reggeli italát, hiszen a kávétermesztés nagy része az USA-n kívül folyik. 

NYITÓKÉP: Egy szójatejes latte a Wikipediáról

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek