CEU-rektorhelyettes az Azonnalinak: A politikai játszmákban értéktelen a tudásom

Szerző: Petróczi Rafael
2018.06.26. 10:35

Nem segít a CEU körüli politikai botrány kezelésében az a tény, hogy Enyedi Zsolt, az egyetem rektorhelyettese éppenséggel politikatudós.

CEU-rektorhelyettes az Azonnalinak: A politikai játszmákban értéktelen a tudásom

„A jó döntéshez idő kell” – indokolta a HVG-nek Orbán Viktor, hogy miért késlekedik rendezni a CEU ügyét, holott a CEU maradéktalanul teljesítette a magyar törvények által megszabott kötelezettségeit. Az elmúlt nyolc év politikai gyakorlatát elnézve kijelenthetjük: ezzel Orbán Viktor megerősítette, hogy a nyáron biztosan nem hajlandó áldását adni a CEU maradására.

Az abszurd kormányzati izmozás kapcsán kérdezte meg az Azonnali Enyedi Zsoltot, a CEU rektorhelyettesét, aki egyébként politikatudós, hogy az átfogó politikai ismeretei mennyiben segítik őt a CEU-ügy kezelésében.

Enyedi elmondta, hogy a politikatudományi háttere érdemben nem sokat jelent, sőt mi több: a tudása gyakorlatilag értéktelen. Szerinte a politikában is végső soron racionális eredményt, nyereséget akarnak látni a szereplők. Márpedig a kormány magatartása – mondta Enyedi – minden szempontból irracionális, és senkinek sem hozott nyereséget.

Az Azonnali felvetésével, hogy a kormány szempontjából a politikai nyereség ott lehet, hogy a CEU jól beilleszthető volt a Soros György és szervezetei ellen folytatott kampányban, a rektorhelyettes is egyetértett. Legalábbis azzal értett egyet, hogy a kormány így gondolkodhatott, és így próbálhatta maximalizálni a rá leadott szavazatokat. Azonban, mint arra Enyedi rámutatott,

a Soros–kampány ugyanolyan jól működhetett volna a CEU bevonása nélkül is.

Az átlagválasztónak a CEU nem hívószó. Akiket viszont valóban érdekel a CEU ügye, az az értelmiség, akik körében érezhetően vesztett a támogatottságából a kormánypárt. Így végső soron politikailag sem volt kifizetődő a CEU-t célkeresztbe venni.

Akárhogyan is alakul a történet, a CEU lélekben már továbblépett. Sajtóközleményükben megerősítették, hogy az egyetem kuratóriuma jóváhagyta, hogy a CEU oktatási helyszínt béreljen egy, a célra alkalmas bécsi területen, és megkezdje a toborzást a városba a 2019-es tanévre. Így amennyiben a kormány nem hajlandó kötélnek állni és aláírni a megállapodást, az egyetemnek minden bizonnyal lesz hova mennie.

Nyitókép: CEU honlap

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek