9,19 euró lesz a minimális órabér jövőre Németországban

2018.06.26. 14:00

2020-tól pedig kicsivel több: 9,35 euró.

9,19 euró lesz a minimális órabér jövőre Németországban
2019. január 1-jétől óránkénti 9,19 euróra emelkedik a németországi minimálbér.

Ez nagyjából bruttó 2900 forintot jelent óránként.

A kereszténydemokrata Angela Merkel kormányozta országban 2015-ben a szociáldemokrata SPD javaslatára vezették be a minimálbért, annak összege először 8,50 euró volt óránként. Ezt aztán 2017-ben megemelték 8,84 euróra. A német kormány által a mindenkori minimálbér megállapítására létrehozott, munkaadó-képviseletekből, szakszervezetekből és tudósokból álló bizottság legfrissebb döntése alapján 2019-től tovább nő ez az összeg, hogy aztán

2020-ra elérje az óránkénti 9,35 eurót.

A bizottság számos szempontot és érdeket figyelembe vesz a döntés meghozatala előtt. Alapvetően a szakszervezetek által a különböző szektorokban kiharcolt, átlag feletti, ún. tarifabérek jelentik a kiindulási alapot, de az összeg meghatározásakor számolnak azzal is, hogy az óránkénti minimálbér összege ne veszélyeztesse sem a munkaerőpiaci versenyt, sem a német kormány foglalkoztatási céljait. A német kormány pedig szépen hallgat az általa gründolt bizottság javaslatára.

A minimálbér Németországban minden, 18. életévét betöltött munkavállalóra vonatkozik, leszámítva azokat, akik hosszabb munkanélküliséget követően állnak újra munkába. Nekik a munkába állás után, fél éven keresztül lehet kevesebbet is fizetni. A minimálbér nem vonatkozik a diákokra, a kötelező gyakorlatot teljesítőkre és a három hónapnál rövidebb időtartamú gyakorlatokra sem. Illetve Németországban vannak még iparági minimálbérek is, amelyek a most 9,19 euróra megemelt óránkénti összegnél jóval magasabbak.

Összehasonlításként: Magyarországon egy teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére a teljes munkaidő teljesítése esetén havi bruttó 138 ezer forint (nagyjából óránként 860 forint, azaz 2,73 euró), órabér alkalmazása esetén bruttó 794 forint, azaz 2,52 euró a minimálbér.

FOTÓ: Dennis Skley / Flickr. A fotón az első, akkor még 8,50 eurós németországi minimálbér összege látható.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek