+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szalai Máté
2018. június 25. hétfő, 09:21
Bár Erdoğan a parlamenti- és az elnökválasztást is behúzta Törökországban, azért a léc egy kicsit megremegett. Pártjának csak az MHP-val együtt van meg a többsége a parlamentben, ahová az eddiginél jóval több párt jutott be, és a kurdoktól sem sikerült megszabadulnia. A gazdasági válságot és a külpolitikai helyzetet pedig nem oldja meg a választási győzelem.

Magabiztos győzelmet aratott Recep Tayyip Erdoğan és az Igazság és Fejlődés Párt (AKP) a vasárnapi előrehozott török parlamenti- és elnökválasztásokon. Az eredmények még nem véglegesek, de jelenleg úgy tűnik, hogy az államfő a szavazatok nagyjából 52 százalékával már az első fordulóban abszolút többséget szerzett: a „Népi Szövetség” – vagyis az AKP és a vele szövetséges Népi Akciópárt (MHP) koalíciója – a voksok bő 53 százalékával biztos kézzel tudja majd irányítani a török Nemzetgyűlést.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy legalább 2023-ig Erdoğan teljhatalommal fogja tudni vezetni az országot az új elnöki rendszerben, biztonságos törvényhozási többség mellett.

 

Ennek ellenére az államfő öröme nem lehet felhőtlen. Természetesen nem lebecsülendő a győzelem fontossága, az eredmények mégis magukban hordoznak számos intő jelet, amelyet sem Erdoğannak, sem nekünk nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

 

Egyre népszerűtlenebb az AKP, még ha épp nyerni tudott is

 

Egyrészt történelmi perspektívából az AKP listán korántsem ért el erős eredményt. A jelenlegi 42,4 százalék a harmadik leggyengébb eredmény a párt 2002-es hatalomra kerülése óta szervezett hat parlamenti választás között.

 

Ráadásul ez a szám csak másfél százalékponttal magasabb, mint a 2015 júniusában elért eredményé, ami akkor kifejezetten pocséknak számított, hiszen nem jött össze a parlamenti többség. Ez akkor hónapokra kormányozhatatlanná tette az országot, mivel egyik ellenzéki párttal sem tudott megegyezni a kormányalakítás feltételeiről. Az AKP-nak akkor az Iszlám Állam és a Kurdisztáni Munkáspárt terrorakcióira volt szüksége, hogy feltornázza népszerűségét, ez a mechanizmus azonban nem lesz örökéletű.

 

Az AKP-nak tehát tendenciózusan csökken a népszerűsége, ami jelenleg még elég volt a győzelemhez, öt év múlva azonban már nem biztos, hogy az lesz.

 

Egyre több párt jut be a török parlamentbe

 

Ráadásul egyre több párt jut be a török törvényhozásba, ami további bizonytalanságot fog okozni a következő évekre.

 

A világon legmagasabb, tíz százalékos parlamenti küszöb két okból is hasznos volt az AKP-nak: egyrészt megakadályozta, hogy a kisebb támogatottságú politikai erők részt vegyenek a Nemzetgyűlés munkájában, másrészt pedig a sok elveszett szavazat miatt 30-40 százalékos választási eredménnyel is közel kétharmados mandátumarányt tudott szerezni. (Ez történt például 2002-ben, amikor csak két párt és maroknyi független képviselő jutott be a parlamentbe).

 

A mostani választáson azonban már öt párt is elérte a bűvös tíz százalékot,

 

amiből három épp csak pár százalékponttal ugrotta meg a küszöböt. Ez nagyfokú bizonytalanságot okoz a rendszerben, és kiszámíthatatlanná fogja tenni a következő választások kimenetelét is.

 

Erdoğan ráadásul eltaktikázta magát: mivel félt, hogy koalíciós partnere, az MHP nem éri el a tízszázalékos küszöböt, tavasszal egy olyan törvénymódosítást fogadtatott el, amelynek értelmében egy párt akkor is mandátumot tud szerezni, ha a választások előtt szövetségre lép legalább egy olyan politikai erővel, amelyik átlépi a küszöböt.

 

Utólag kijelenthető, hogy erre nem volt szükség (hiszen az MHP több mint tizenegy százalékot szerzett), a törvény azonban plusz mandátumhoz juttatta az ellenzéket. Ilyen hibákat Erdoğannak a jövőben nem szabad elkövetnie.

 

Kitart-e az MHP Erdoğan AKP-je mellett?

 

Másrészt, részben a fentiekből adódóan, az AKP-nak nem sikerült önállóan többséget szereznie a törvényhozásban, így rá fog szorulni az MHP támogatására. A 2015 júniusásban tartott választások kivételével ilyen helyzet még nem állt fenn 2002 óta.

 

Igaz, hogy az új elnöki rendszerben a parlament keze nagymértékben korlátozott, de ez nem jelenti azt, hogy a többség hiánya ne okozhatna kellemetlenséget.

 

Ha az MHP esetleg összefogna az ellenzékkel, akkor például kezdeményezni tudnak egy parlamenti vizsgálatot az elnök ellen.

 

Igaz ugyan, hogy egy vizsgálóbizottság felállítására már háromötödre van szükség, de politikailag azért már ennek megtárgyalása is problémás lehet. Egy másik lehetőség az elnöki vétó kiküszöbölése egy parlament által elfogadott törvény esetén, amihez szintén csak sima többségre van szükség.

 

Egyelőre nincs jele annak, hogy az MHP elárulná Erdoğant, a hatalomkoncentráció azonban nem sikerült tökéletesen.

 

Ráadásul a két politikai csoport közötti együttműködés elsősorban a pártelitre igaz, és nagy kérdés, hogy a helyi szervezetek szintjén mekkora a kölcsönös szimpátia.

 

Az AKP és az MHP sokáig kifejezetten ellenséges volt egymással, az egyszeri párttagok nem biztos, hogy örülnek a szorosabb együttműködésnek.

 

Az MHP már át is ment egy pártszakadáson az AKP-val való szövetség miatt: az elégedetlenek 2017 októberében váltak ki és hozták létre az İYİ pártot (Jó párt), ami a választásokon körülbelül ugyanolyan eredményt ért el, mint az MHP.

 

Hogy ennek milyen hosszútávú következményei lesznek, azt még nehéz látnunk, mindenesetre a 2019 márciusi önkormányzati választások megmutathatják, ha komoly bajok vannak valamelyik párt szervezettségével helyi szinten.

 

Hiába csukták le a vezetőiket, a kurd párt benn maradt a parlamentben

 

Harmadrészt minden igyekezete ellenére Erdoğannak nem sikerült kiszorítania a parlamentből a kurdokat (is) képviselő Demokrata Néppártot (HDP).

 

A HDP úgy ért el 11,4 százalékot, hogy vezetője, a karizmatikus Selahattin Demirtaş börtönben van, mint ahogy a pártvezetés egy jelentős része is

 

– 2016 tavasza óta ugyanis nincs a képviselőknek mentelmi joga. Őket a 2015-ös terrorellenes háború óta a terrorizmus támogatásával, vagyis a PKK-val való összejátszással vádolták meg, azóta pedig Erdoğan folyamatosan támadja őket.

 

A kurd szavazatok mindig is fontosak voltak az AKP számára: a lakosság mintegy 20 százalékát kitevő kisebbség konzervatívabb fele rendszerint Erdoğan pártjára szavaz, a másik fele pedig az aktuálisan legnépszerűbb kurd pártra, jelenleg a HDP-re.

 

Demirtaşék eltűnésével a párt szavazóinak csak egy része állna át az ellenzék oldalára, hiszen sok kurd idegenkedik a kemalista örökséget magáénak valló, így a kisebbségek jogainak erősítésétől elzárkózó baloldali és jobboldali pártoktól.

 

A választási győzelem nem oldja meg sem a líra válságát, sem a külpolitikai helyzetet

 

Negyedrészt a választások nem oldják meg Törökország jelenlegi legnagyobb problémáját, a valutaválságot. Ugyan az ország gazdasága impozánsan, éves szinten 7,4 százalékkal nő jelenleg, ezt az eredményt a tíz százalék feletti infláció és a történelmi mélypontra gyengülő török líra könnyen zárójelbe teheti.

 

A gazdaság túlfűtött, a befektetők pedig tartanak a bizonytalanságtól. Eközben a munkanélküliség ugyan csökkenő mértékű, de továbbra is 10, a fiatalok körében pedig 17 százalékos. Ezek a jelenségek veszélyes folyamatokat jeleznek makro- és mikroszinten egyaránt, ami komoly társadalmi feszültséget szülhet a következő két-három évben.

 

Ötödrészt, mindezek mellett

 

Törökország továbbra is külpolitikai válságban van.

 

Ankara transzatlanti orientációjának stratégiai keretei – az ország NATO-tagsága és az EU-val kötött vámunió – az elmúlt években, ha nem is omlottak össze, de meginogtak.

 

Az orosz közeledés kitapintható, de Moszkva egyelőre nem alternatívája a nyugati kapcsolatoknak sem gazdasági, sem biztonságpolitikai téren. Szíriában Erdoğan több külpolitikai kanyart vett, jelenleg egyetlen célja a kurd önrendelkezés megakadályozása. Ez eddig össze is jött neki több-kevesebb sikerrel, a Közel-Kelet más területein azonban nem sikerült látványos eredményeket elérnie.

 

Ezek a kihívások nem jelentenek akut veszélyt Erdoğan számára, ugyanakkor a 2014-2015-ös események bizonyították, hogy a regionális válságok komoly gondokat okozhatnak az AKP népszerűsége számára– különösen, ha a török kormány csak reaktív külpolitikát folytat, és csak sodródik az eseményekkel.

 

Vagyis bőven lesz, ami komoly fejtörést okozzon Erdoğannak a következő években. Az előrehozott választásokkal a török elnök kockáztatott, magabiztosan nyert, de hiba lenne a hübrisztől nem észrevenni, hogy

 

a léc egy kicsit megremegett.

 


Köszönöm Egeresi Zoltán Törökország-kutató segítségét a cikk megírásához.

A szerző a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. 

 

FOTÓ: Christian Hartmann / Reuters

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

New Yorkból nézve az évtized legfontosabb jelensége, hogy egyre több minden választ el minket egymástól, miközben a klímaválság ügye mégis nemzetközi tüntetéshullámot tudott kiváltani.

Elvileg Gyurcsány, majd a Pesti Srácok Youtube-csatornája letiltása miatt akár egy platformra is kerülhetnének, de a DK szóvivője eloszlatta a nagykoalíció reményét.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

Az új bevándorlási szabályok első részletei alapján egy egész magyar iparág fog megszűnni, a britek pontrendszert találtak ki ahhoz, kit engednek be magukhoz dolgozni.

Milanović elnöki beszédében az egységet hangsúlyozta, bár korábban Horvátország minden szomszédjával sikeresen összeveszett. Milyen elnök lesz?

Már nem arról beszél a magyar kormányfő, hogy milyen közel volt a Fidesz az EPP-ből való kilépéshez, inkább egy nagyszabású belső vitát kezdeményezne a jobbközép pártok európai családjában.

Írtak is egy nyílt levelet arról, hogy mennyire veszélyes a Fidesz-közeli háttéremberek szlovéniai médiaterjeszkedése, valamint Orbán legnagyobb szlovén szövetségesének hatalomra kerülése.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás