Mi köze Szent Angelina Jolie-nak a román kanyarójárványhoz?

2018.06.25. 18:50

Az ortodox egyház oltásellenessége miatt terjed a kanyaró – mutogat az egyik román minisztérium, miközben négy kritikus gyógyszer hiánya miatt immár sokadik hónapja halnak meg egyébként megmenthető rákbetegek. Nem csoda, ha a románok már csak a szentekben bíznak – még ha az valójában egy filmsztár megphotoshopolt fotója is.

Mi köze Szent Angelina Jolie-nak a román kanyarójárványhoz?

A román oktatási minisztérium június közepén az ortodox egyházat tette felelőssé többek között a kanyaró terjedésért, megemlítve, hogy az egyház oltásellenes kampánya is nagymértékben hozzájárult a betegség járványszerű terjedéséhez. Zavaros mentegetőzését oltásügyben már tavaly közzétette az Ortodox Egyház, amikor kisebb botrány keveredett a tomboló járvány közepette általuk szervezett „orvostudományi” táborból, ahová egyetlen szakembert sem hívtak meg, csak oltásellenes „szakértőket”. 

Történt mindez az EU Málta után legvallásosabb, csak épp 20 milliós országában, ahol tavaly több mint félmillió gyerek nem kapott meg egy vagy több szükséges oltást, és ahol az EU legnagyobb kanyarójárványában eddig tizenkétezren betegedtek meg, és 55 halálos áldozata is volt a járványnak.

Hogy mennyire vallásosak a románok, és ezen keresztül mekkora hatalma van az egyháznak? Jó példa erre „szent” Angelina Jolie két évvel ezelőtti esete.

Román szomszédaink nagy gyakorlattal rendelkeznek szent ereklyék csókolgatásában: évente van legalább egy-egy ilyen roadshow, amikor valamelyik szent földi maradványait körbehordozzák a hívőknek. Ez mindig hatalmas attrakció, amelyen előszeretettel vesznek részt és szólalnak fel politikusok is. Legutóbb június elején volt egy ilyen esemény: százezer euró közpénzbe került, és Bukarest szociáldemokrata főpolgármestere, Gabriela Firea asszony is részt vett rajta.

Ezek után érthető tehát, hogy a hétköznapi ember számára minden szentkép, amely könnyekre fakad, egy csoda. Ezrek imádkoznak hozzá anélkül, hogy kétely mételyezné szent hitüket. Igaz ez akkor is, ha törtétesen a könnyező egy másik ortodox ország szentje. Szent Epifánia Görögországból származik, és az Observator román tévéadó riporterei találták ki annak bemutatására, hogy milyen egyszerűen tudnak egyes csalók a vallásos emberek becsapásával meggazdagodni.

A trükk akkor is működik, ha Szent Epifánia valójában Angelina Jolie, egy széles körben ismert világsztár, a szentkép pedig némi számítógépes képmanipulálás és műkönny eredménye.

A már babonaságba hajlóan bigott hívők reakcióját rejtett kamerás felvétel mutatja be. Az eredetileg 2015-ös videóból mém lett, azóta újra meg újra felbukkan a román internetezők között, akik pár nap alatt simán milliószor nézik meg a felvételt.

Miről is szól a videó?

Rögtön az elején megtudjuk, hogy a riporterek rövid internetes keresés után találtak Angelina Jolie-ról egy olyan képet, amely könnyedén felhasználható „szentképnek” az áhítatosnak is értelmezhető póznak köszönhetően. Minimális képmanipulálással eltávolították a hátteret és alig pár perc alatt már meg is született Szent Epifánia könnyező alakja. Tagadhatatlan, hogy a nem kicsit hatásvadász riporterek a könnyen átverhető, egyszerű emberekkel igyekeztek a bolondját járatni – de nincs ez másként csalók esetén sem.

„Nézd, könnyezik!” – mondja egy a tévések által megkérdezett járókelő, mire a mellette álló férfi azzal válaszol, hogy „ez egy csoda az Istentől, értünk, mindannyiunkért”.

A következő áldozatok – vélhetően bolti eladónők – is minden gyanakvás nélkül visszaigazolják a riporter állítását, miszerint szent olajat könnyezik a szent. „Hát, tudja meg, hogy ez bizony szent olaj, amit könnyezik” – mondják, majd a riporter hiába kéri, hogy ne tegyék, ők úgy érzik, mindenképp meg kell érinteniük ruhájukkal a szentképet, elkenve a csodatevő szent könnyező képének olaját, amit egy gyors, szent Angelina Jolie kezére lopott csók is követ.

Bár már a csodakönnyeket letörölték, a kép továbbra is működik, a következő hívő már maga hívja fel a riporter figyelmét arra, hogy „nézze, újra könnyezik!”.

A tévébemondó ironikusan megjegyzi, hogy akár igazuk is lehet az átverteknek, hiszen sokan tartják Angelina Jolie-t csodának függetlenül attól, hogy nem csodatevő szent, bár aki rajtakapja a riportereket az átverésen és felismeri a filmsztárt, az túl csalódott ahhoz, hogy a színésznő csodálatosságán elmélkedjen. De ahogyan erre a képre, úgy az elvágott krumpliban talált keresztre, a fatörzsön megjelenő képre és a többi, átverésre tökéletesen alkalmas „csodára” is megvan a magyarázat. 

De hogyhogy ennyien bevették mindezt?

Romániát csak Málta előzi meg vallásosság terén az Európai Unióban. Az Eurobarometer 2010-es felmérése szerint 2002-2011 között háromszorosára nőtt az ateisták száma keleti szomszédunknál, de a románoknak még így is a 92 százaléka vallja magát vallásosnak. Köszönhető ez talán annak is, hogy

bár a ma Romániához tartozó Erdélyben mondták ki először a világon a vallásszabadságot 450 évvel ezelőtt, 2006-ig Romániában az ortodox egyház gyakorlatilag államvallásként működött, és különleges státuszán csak EU nyomására változtattak

az uniós csatlakozás előtti tárgyalások alatt.

A román ortodox egyház mind a mai napig jelentős állami támogatást kap annak ellenére, hogy még pár éve is egymást érték a korrupcióról, sikkasztásról szóló botrányok. Jelenleg Romániában több mint 27 ezer ortodox templom és imaház van, miközben az iskolák száma kevesebb, mint húszezer. És mindez még nem elég: jelenleg is épül Bukarestben a „Nemzet Megmentésének Katedrálisa” néven ismert monstrum, amely az ortodox világ legnagyobb katedrálisa lesz, a moszkvai katedrálisnál négyszer (!) nagyobb méretével.

Az elvileg idén november 30-án átadandó székesegyháznak nem csak 600 ablaka van, hanem helikopterleszállója és teniszpályája is. Százezer köbméter betont használtak fel eddig az elkészítésére, és összköltsége eléri a félmillárd (!) eurót. Százhúsz méteres magasságával Európa második legnagyobb temploma lesz, alig 18 méterrel maradva el a római Szent Péter bazilika 138 méteres magasságától.

Román szomszédaink mély vallásossága rögtön érthetővé válik, ha figyelembe vesszük azt a június eleji hírt, miszerint négy kritikus gyógyszer hiánya miatt immár sokadik hónapja halnak meg egyébként megmenthető rákbetegek.

Szent Epifánia minden csodatevő, szent olajat könnyező képére szükség lesz a csodához, és remélhetőleg a nem szent, de csodálatos Angelina Jolie is imádkozik majd mindannyiunkért.

A Szent Angelina Jolie-ról szóló riportot itt lehet végignézni.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek