Ismét elindul Románia elnöki tisztségéért Klaus Johannis

2018.06.23. 14:22

2019 után is idegesítené a háttérhatalmazó román kormányt a jelenlegi államfő.

Ismét elindul Románia elnöki tisztségéért Klaus Johannis

Ismét jelölteti magát az államelnök-választásokon, jelentette be szombaton Nagyszebenben Klaus Johannis, tudósít a román nemzeti hírügynökség, az Agerpres:

„Fontos döntést hoztam és most akarom közölni önökkel, ezen a szép reggelen. Szilárdan elhatároztam, hogy újabb romániai államelnöki mandátumra jelöltetem magam.”

Románia erdélyi szász kisebbséghez tartozó elnöke a nagyszebeni Samuel von Brukenthal Főgimnáziumban tette meg ezt a bejelentését, ahol 40 éves érettségi találkozóján vett részt. Johannis fizikatanár is volt itt nagyszebeni polgármestersége előtt.

A már nyíltan 2019-re készülő Johannis az utóbbi időben egyre inkább a nacionalista-háttérhatalmazó román kormány fő ellenzékeként tevékenykedik. A kolozsvári Főtér portál szerint az utóbbi időben mintha már kampányolni is elkezdett volna: nemrég a szerinte alkalmatlan Viorica Dăncilă kormányfő menesztését kérte, nem beszélve arról, hogy kifejezetten kreatívan húzza az időt Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyész kormányoldal által kezdeményezett elmozdításának ügyében is.

Bár a román alkotmánybíróság is kimondta, hogy Johannisnak ki kell rúgnia a DNA első emberét, ha az igazságügyi miniszter ezt kéri tőle, az elnök ilyen szövegekkel rázza le az eziránt érdeklődőket: „Ezt a hetet is az olvasásnak szenteljük." A kérdésre, hogy egy héttel később mi lesz, pedig így felelt: „Ezt majd megbeszéljük a jövő héten.”

Mindeközben a kormányoldal is kap sebeket: a román legfelsőbb bíróság csütörtökön hivatali visszaélésre való felbujtás miatt első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Liviu Dragneát, a kormányzó PSD elnökét, akinek ezzel immáron két papírja is van arról, hogy bűnöző. Pártját mindez nem érintette meg, továbbra is kiállnak a Teleorman megyei politikus mellett.

Az ellenzék jó ütemérzékkel a bírósági ítélet hetében nyújtotta be Szükséghelyzetben az ország: le kell váltani a Dragnea-Dăncilă-kormányt című bizalmatlansági indítványát a román kormánnyal szemben. Ezt jövő héten hétfőn olvassák fel, majd szerdán szavaznak róla Bukarestben. Hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt kezdeményezését megszavazza-e a jelenlegi kormánykoalíciót kívülről támogató RMDSZ, egyelőre nem tudni. Ahogy azt sem tudni, hogy a Victor Ponta egykori román szocdem kormányfő által a PSD-ből leválasztott képviselők hogyan szavaznak.

Az ellenzéki indítványt 152 képviselő látta el kézjegyével. A Dăncilă-kormány bukásához 233 voks kell.

Az ügyben a bejelentést követően Johannis is megszólalt. „Jó lenne, ha átmenne a bizalmatlansági indítvány, de ez egy olyan parlamenti eljárás, amelybe az elnöknek nincs sok beleszólása, azon kívül, hogy kijelenti: jó lenne, ha átmenne” – mondta szombaton Nagyszebenben. Liviu Dragneáról is volt egy mondata: „Dragneának egészen egyszerűen el kellene tűnnie a romániai közéletből, miután másodszor is elítélték.

A világ abszolút bármelyik országában ez történne, még azokban is, amelyek a demokrácia kezdetleges szintjén állnak.”

A román államfő hozzátette, ha a PSD továbbra is kiáll elnöke mellett, a párt egy bűnöző lobbicsoportjává válik.

FOTÓ: Klaus Johannis / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek